Šta da uradite kako bi baterija na laptopu duže trajala?

x   T.

Laptop je postao potreba i neophodan je za rad, učenje i zabavu. Ono što vas najviše nervira je baterija koja zna da se isprazni baš kada ne treba. Ovo su saveti za produženo trajanje baterije.

Koliko puta ste se iznervirali zbog baterije na laptopu? Nije vam jasno, šta se dešava, jer je u početku baterija trajala satima, a onda je vreme bilo sve kraće i kraće. Šta da uradite kako biste produžili vek trajanja baterije saznaćete u ovom tekstu. Maksimalan izbor laptopova po minimalnim cenama potražite u Tehnomedia prodavnicama.

1.Održavajte čistoću

Redovno održavajte higijenu površina gde se nalazi vaš laptop. Čistite prljavštinu i brišite prašinu. Radni vek baterije može smanjiti prljavština iz sobe ili stola jer će se ona uvući u ventilator i zagrevati vaš uređaj a samim tim će se brže trošiti baterija.

2. Koristite ga na stolu i drugim ravnim površinama

Vodite računa da se laptop ne pregreje. Baterija se brže troši ako se laptop zagreje. Pregrevanje računara nastaje zbog prljavšine koja može da onemogući ventilator da obavlja svoj posao jer ga koristite na nekoj neravnoj površini, krevetu, ćebetu i slično jer mu onemogućavate na taj način da izduva vruć vazduh.

3. Povremeno uradite defregmentaciju diska

Ako koristite HDD klasične tvrde diskove, bateriji na laptopu ćete pomoći ako pređete na SSD ili uradite povremenu defregmentaciju hard diska. To će uticati osim na bateriju i na ukupnu brzinu uređaja. Za pronalazak određenih datoteka koje su razbacane po disku fragmentovan hard disk će trošiti više baterija. Dobar savet je ili da redovno defragmentujete hard disk HDD ili da pređete na SSD disk.

4. Ispraznite bateriju i ponovo je napunite do 100% četiri puta godišnje

Ispraznite bateriju do kraja, do gašenja laptopa i ponovo je napunite do maksimuma, 100% nekoliko puta godišnje. U tom stanju ostavite uređaj oko sat ili dva. Na taj način ćete pomoći svojoj bateriji jer će odraditi jedan ciklus. Litionske baterije imaju ograničen broj ciklusa za punjenje i pražnjenje do kraja. Savetuje se da je dobro držati ih napunjene između 40 i 80%. Obratite pažnju da se uređaj ne isprazni potpuno i ne puni do kraja.

5. Ako ne koristite baterije duže vremena, izvadite ih

Ako ne koristite laptop duže vremena, potrebno je da budu nivoa napunjenosti od 40 do 50%, da ih izvadite i odložite na neko tamno i hladno mesto. Važno je da baterija ne bude ispražnjena ili napunjena 100%. Kako bi baterija bila upotrebljiva i što duže trajala i koristila potrebno joj je povremeno punjenje.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *