Šta je HEPA filter?

blog x   T.

U potrazi za čistijim vazduhom u našim domovima, HEPA filteri su postali nezaobilazna tehnološka rešenja. Njihova sposobnost da uhvate i zadrže mikroskopske čestice obećava svežiji i zdraviji vazduh za nas i naše porodice.

Svaki put kada udahnemo vazduh, naročito u gradovima, udišemo i mnoštvo nevidljivih čestica koje ga zagađuju, čak i tokom sunčanih letnjih dana. Priča o kvalitetu vazduha u domovima često obuhvata i pojam HEPA filtera. Bilo da se radi o usisivačima, klima uređajima, sistemima za etažno grejanje ili uređajima za čišćenje vazduha, mnogi od njih mogu biti opremljeni specijalnim HEPA filterom. To, naravno, može povisiti cenu uređaja, ali takođe garantuje da ćete udisati zdraviji vazduh u svom domu.

Ovaj koncept zvuči jednostavno, ali iza njega stoje složene činjenice koje bi prosečni potrošač trebao da razume na pristupačan način.

image

Pa da krenemo redom. HEPA, što je skraćenica od “high-efficiency particulate air” (vazduh visoke efikasnosti u filtriranju čestica), označava da je filter ozbiljno sposoban da uhvati čak i najmanje čestice u vazduhu. Zamislite ovo kao filter koji ima moć da zadrži mikroskopske nečistoće, čineći vazduh koji izlazi iz uređaja čistijim.

Da bismo ilustrovali, razmislite na primer o usisivaču. Dok krupniji otpaci završe u kesi, sitne čestice mogu proći kroz poroznu strukturu te kese. Iako većina usisivača ima dodatni filter za vazduh koji izbacuje, često se i on ne može nositi sa najmanjim česticama, dopuštajući im da se ponovo prošire po vašem domu. Ali, zamislite sada da je taj filter HEPA.

Kada je reč o usisivačima, svaki od njih može imati svoj način funkcionisanja, bilo da koriste posude ili kese. Međutim, oznaka HEPA garantuje da će vazduh koji se vraća u vaš dom biti čišći. Ovi filteri garantuju zadržavanje najmanje 99,97% čestica prečnika 0,3 mikrona.Veličina čestica od 0,3 mikrona nije slučajno odabrana, jer većina alergena upravo ima ovu veličinu.

 huge  cached Copy

Važno je shvatiti i da nije svaki uređaj pogodan za ugradnju HEPA filtera. Neke aparate moguće je prilagoditi, ali ako osnovni dizajn ne obezbeđuje zadržavanje čestica prašine, dodavanje HEPA filtera neće dati očekivane rezultate. HEPA filteri takođe mogu povećati otpor protoku vazduha, što može biti problem za neke aparate koji nisu projektovani da se nose sa tim dodatnim opterećenjem.

Ukratko, HEPA filteri mogu značajno poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu, ali je važno biti informisan i znati šta se tačno dobija za uložen novac.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *