Uvod u svet gejming računara

blog x   T.


U današnjem digitalnom dobu, gejming računari su postali katalizatori za neverovatna iskustva igračima širom sveta. Sa svojom moćnom hardverskom snagom i sofisticiranim grafičkim mogućnostima, oni otvaraju vrata ka beskonačnim svetovima virtuelne zabave.

Jeste li zaljubljenik u svet gejminga? Gejming računar zahteva mnogo više snage od običnog računara, a održavanje i hlađenje komponenti su ključni faktori ako želite da vaš hardver dugo traje. Najvažnije je osigurati da vaš računar ima dovoljno snage za pokretanje najnovijih igara sa maksimalnim performansama. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine:

image

1. Procesor (CPU): Centralna procesorska jedinica, poznata kao CPU, je srce računara koje obrađuje sve instrukcije iz aplikacija. Ona prikuplja informacije iz programa, dekodira ih i izvršava komande. Iako je važna za svakodnevne računarske potrebe, procesor postaje posebno bitan kada je reč o gejmingu. Za gejming, važno je imati procesor visokih performansi koji može brzo obraditi sve zahteve igre. Razmislite o procesoru sa više jezgara i većim brzinama takta za maksimalnu obradu podataka.

Procesori dolaze sa različitim brojem jezgara, kao što su dvojezgreni (2), četvorojezgreni (4), hexa-jezgarni (6), okta-jezgarni (8) i tako dalje. Za visoke performanse u gejmingu, quad-core ili hexa-core procesor će se pokazati veoma efikasnim u višenamenskim aplikacijama. Brzine procesora variraju u zavisnosti od modela i napona, ali uopšteno, želite procesor koji radi na minimum 2.0 GHz. Naravno, što je veća brzina, to je bolje – procesori sa brzinama od 3.0 GHz ili čak 4.0 GHz obećavaju izuzetne performanse.

2. Grafička kartica (GPU):Grafička kartica je ključna komponenta za gejming računar. Danas na tržištu postoji mnogo različitih modela, od pristupačnih budžetskih opcija do skupih multi-GPU rešenja. Potražite grafičku karticu koja podržava najnovije tehnologije i ima dovoljno video memorije za izvanredne grafike i brzine osvežavanja.

Ako tek ulazite u svet gejminga, potražite grafičku karticu sa najmanje GDDR3 video RAM-a (GDDR5 ili GDDR6 su još bolji) i koja podržava DirectX 11. Većina modernih grafičkih kartica ima ove karakteristike.

3. Memorija (RAM): Memorija, poznata i kao RAM, omogućava računaru brz pristup podacima. Veća količina RAM-a znači da će programi i igre brže raditi.Više RAM-a znači brže učitavanje i izvođenje igara. Gejming računari često zahtevaju 8GB ili više RAM-a kako bi optimalno funkcionisali.

foto blog  x

Dok običan računar može raditi sa 4 GB RAM-a, gejming računar zahteva barem 8 GB ili više. Neke matične ploče mogu podržati ogromne količine memorije, čak i do 128 GB, što vam pruža gotovo neograničene opcije. Kao opšte pravilo, 12 GB memorije je dovoljno za većinu igara, ali uvek proverite sistemsku konfiguraciju (system requirements) igara koje planirate igrati. Ako igra zahteva 16 GB RAM-a, a vi imate samo 8 GB, verovatno neće raditi glatko ili čak uopšte. Većina PC igara ima minimalne i preporučene zahteve za RAM, obično oko 6 GB minimum i 8 GB preporučeno.

4. Skladišni prostor: Veliki hard disk je neophodan za skladištenje svih vaših omiljenih igara, kao i za snimanje video zapisa ili striming.

Hard disk je mesto gde se čuvaju sve vaše datoteke. Dok je za prosečnog korisnika 250 GB prostora možda dovoljno, gejmeri bi trebalo da razmišljaju unapred. Recimo da je za jednu igru potrebno oko 50 GB prostora na hard disku, a nakon dodatnih ažuriranja, zakrpa i dodatnog sadržaja, potreba za skladišnim prostorom raste. Čak i ako želite samo nekoliko igara na svom računaru, trebalo bi da imate bar 350 GB slobodnog prostora.

5. Matična ploča: Još jedna ključna komponenta prilikom razmatranja gejming računara je matična ploča. Ona služi kao osnova na koju se montiraju ili direktno povezuju CPU, memorija i grafička kartica. Treba da podržava sve komponente. Proverite da li podržava brze interfejse za skladištenje i grafičke kartice.

Potrebno je da matična ploča ima dovoljno mesta za količinu RAM memorije koju planirate koristiti, kao i za veličinu grafičke kartice. Ako planirate koristiti dve ili više grafičkih kartica, proverite da li matična ploča podržava tehnologije kao što su SLI ili CrossFireX (NVIDIA i AMD terminologija za konfiguraciju sa više grafičkih kartica).

6. Hlađenje: Gejming računari često proizvode puno toplote, pa je važno imati efikasan sistem hlađenja kako bi se izbeglo pregrevanje komponenti.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *