Šta uraditi da klima uređaj uštedi struju?

x   T.

Klime hlade i greju, ali kako ne biste na kraju meseca dobili visok račun za struju donosimo vam nekoliko saveta. Na ovaj način poboljšaćete njihovu efikasnost i uštedeti.

Bez klima uređaja ne možemo i one su tokom paklenih vrućina jedini spas, a tokom zime najbolje će vas ugrejati. Saznajte šta možete da uradite, kako da izbegnete najčešće greške prilikom korišćenja i na kraju da uštedite struju.

Maksimalan izbor klima po minimalnim cenama potražite u Tehnomedia prodavnicama.

Ne dajte da topao vazduh prodre u prostoriju

Klima uzima iz prostorije vazduh i ohlađen vraća. Sve dok na klimi termostat ne očita da je u prostoriji dostignuta zadata temperatura vazduha ponavljaće se ovaj proces, dok se proces hlađenja zaustavlja dok se ne zagreje ponovo vazduh. Kada u prostoriju stalno ulazi topao vazduh, neprekidno će raditi klima, jer nije moguće prostoriju optimalno rashladiti. Pored toga što to utiče na veću potrošnju električne energije, biće i preopterećena klima a to će dovesti i do skraćenog veka trajanja uređaja.

DAIKIN FTXC71C/RXC71C

Kada uključite klimu obavezno zatvorite prozore i vrata

Proverite i da li dobro dihtuju i kada su zatvoreni da ne bi došlo do propuštanja vrućeg vazduha. Pomoću roletne ili guste zavese sprečiti sunce da zagreva vazduh. Na istočni ili severni zid postavite unutrašnju jedinicu klime kako ne bi bila izložena direktno sunčevoj svetlosti. Smanjite upotrebu kućnih aparata poput rerne, veš mašine, sudomašine, pegle i ostalih koji dok ih koristite zagrevaju vazduh, jer će u tom slučaju za hlađenje prostora vaša klima imati više posla. Ne koristite te uređaje u najtoplijem delu dana, ako je to moguće. Rešenje je da aparate koji imaju odložene programe podesite i uključite kada su niže temperature, tokom noći, a tada je i cena struje povoljnija. Minimalno koristite toster, električni roštilj, rernu, a peglanje veša obavite u jutarnjim ili večernjim satima.

Obratite pažnju gde postavljate termostat

Termostat je veoma osetljiv na toplotu koju emituju računari, televizori i drugi električni uređaji i zato dalje od njih montirajte klimu. Tako će kompresor raditi kraće, a dodatno ćete i na računu za struju uštedeti.

Termostat podesite na nekoliko stepeni višu temperaturu

  • Vaša klima trošiće više struje ako je prenisko podešena temperatura.

Ako je temperatura vaše klime na 20 stepeni ili niža tokom vrelih dana, znajte da je na taj način preopterećujete, više će potrošiti električnu energiju i ugrozićete svoje zdravlje. Između spoljne i unutrašnje temperature idealna razlika je između 5 i 7 stepeni. Tako nećete štetiti sebi, a prostorije će biti osvežene. Ako tokom vrelih dana odjednom napustite hladne prostorije možete doživeti temperaturni šok što je posebno opasno za ljude narušenog zdravlja i decu. Pre izlaska iz klimatizovanog prostora savetuje se da 10 minuta ranije isključite klimu kako bi se vaše telo postepeno prilagodilo spoljašnjim visokim temperaturama. To ranije gašenje uređaja znači i manji račun za struju, a prostor će biti prijatan za boravak neko vreme.

GREE PREMIUM SOYAL 12K INVERTER

Redovno održavajte klimu

Čistite je redovno i servisirajte kod ovlašćenog servisa kako bi optimalno radila i dugo trajala. Ako je redovno čistite kvalitet vazduha u prostoriji će biti bolji i zdraviji. Čuvajte svoje zdravlje i sam uređaj.

Znajte da će se klima brže kvariti, delovi brže trošiti i klima više raditi zbog nataložene nečistoće i kondenzacije vode. Između 5 i 15 procenata smanjićete potrošnju struje redovnim čišćenjem filtera. Dovoljno je čišćenje na 2 meseca. Ako imate kućne ljubimce i konstantno ili više od proseka koristite klimu onda je čistite i češće.

Obratite pažnju na spoljašnju jedinicu

Uglavnom se vodi računa o unutrašnjoj jedinici a o spoljašnjoj niko ne razmišlja. Ispravna i čista spoljašna jedinica je podjednako važna kako bi optimalno radio uređaj. Sprečićete oštećenja i omogućiti nesmetan rad ako povremeno očistite spoljnu jedinicu od lišća, prašine, paučine i druge nečistoće koje se skupljaju na njoj. Najpre isključite napajanje i sa uređaja skinite poklopac.

BEKO BP112H

Režimi rada

  • Svaki model ima režim hlađenja, Cool Mode. Na podešenoj temperaturi i brzini ventilatora koja odgovara tom nivou radi AC kompresor. Ušteda električne energije zavisi od temperature na kojoj koristite klima uređaj.
  • Režim ventilatora, Fan Mode, označava da samo ventilator radi, a kompresor je isključen. Tako ćete tokom rada uređaja dosta uštedeti. Znajte da tako nećete moći prostoriju da dodatno rashladite.
  • Suvi režim, Dry Mode je koristan za mesta sa visokim nivoom vlažnosti, na primer bliže moru ili ga koristite kada je visoka vlažnost vazduha gde god da ste. Sa ovom opcijom otklanjate višak vlage, a u domi ćete imati zdrav vazduh. S obzirom da tada manjom brzinom rade kompresor i ventilator uštedećete i energiju.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *