Kako da sudomašina troši manje?

x  T.

Jedan od najefikasnijih aparata u domaćinstvu je sudomašina. Šta je potrebno da uradite kako bi postigla najbolje rezultate i uštedela struju i vodu možete pročitati na ovoj stranici.

U odnosu na ručno pranje, sudomašina će uštedeti znatnu količinu struje i vode. Pre nego što stavite sudove u mašinu samo otklonite krupnije ostatke hrane, a nemojte ih ispirati mlazom vode. Za postizanje najboljih rezultata sudomašine i uštedu vode i struje pridržavajte se sledećih pravila.

 • Nemojte da je prepunite, ne slažite posude jednu na drugu, deterdžent za pranje mora biti svež…
BOSCH SMS88UI36E

Sudomašine će obaviti besprekorno posao pranja i sušenja. Dobićete čisto, blistavo, sjajno i suđe koje jednostavno vaša ruka ne može tako oprati. Tehnomedia ima odličan izbor sudomašina po super cenama i za svačiji džep. Karakteriše ih tihi rad, kvalitet, izdržljivost, praktične funkcije i lep dizajn. Samostojeće ili ugradne, izaberite sami.

Nikada nemojte puniti sudomašinu do maksimuma

Pravilno napunite sudomašinu kako bi dobro radila i oprala i osušila suđe. Zato je nikada ne punite do maksimalnog nivoa. Dozvolite mašini da može očistiti sve površine i da temeljno osuši sudove. Ako je prepunite možda će ostati fleke ili neki ostaci hrane i onda ćete morati dodatno da uključite pranje i sušenje.

Šta da radim kako bi suđe dobro oprala sudomašina?

 • Prljave površine je potrebno da budu okrenute unutra i nadole, kako bi voda mogla da dopre do svih delova suda. Tako će ih vaša mašina oprati na najefikasniji način.
 • Ne slažite posude jednu na drugu. Ako to uradite, mlaz vode neće moći da stigne na vrh i opere kako treba.
 • Šolje i druge udubljene posude, kao i plastične predmete postavite tako da može da istekne voda za ispiranje. Plastične predmete pričvrstite kako se ne bi u mašini tokom rada prevrtali i kako ih ne bi vodeni mlaz prevrnuo i napunio vodom.
 • Na dodatnu policu možete postaviti male komade posuđa kako bi se sprečilo propadanje kroz korpu. Radi se o korpi za pribor za jelo koja ima deo za pribor poput žice za mućenje, kašike, pribora za posluživanje jela i slično. Kako bi se očistili i zupci viljuške se stavljaju gore, a iz bezbednosnih razloga noževe stavite tako da im sečivo bude nadole okrenuto.
 • Slaganje obavite na sledeći način. Na vrh idu lakši komadi, a na donju policu stavljaju se tanjiri i činije. Uglavnom na sredini police je mlaz vode najajači i tu postavite posuđe tako da zaprljana površina bude okrenuta ka tom delu. Za najbolje rezultate čišćenja, postavite okrenute na dole šerpe, pekače i lonce. Na gornju policu smestite šolje i čaše. Da se ne bi zadržavala voda, šolje možete postaviti ukoso. Tako postavite i čaše za vino, ali pazite da ne dođe do sudaranja. Predlažemo i da pogledate uputstvo, ako ste u dilemi kako da postavite suđe.
 • Pre nego što uključite mašinu za pranje posuđa proverite da li se nesmetano okreću prskalice. Ne treba da zakačinju delove suđa kako ne bi došlo do kvara i kako ne biste bili izloženi dodatnom trošku usled popravke.

O punjenju sudomašine pisali smo i ovde.

ELECTROLUX ESF5512LOX

Deterdžent za pranje

Svi deterđenti, bilo da su u prahu ili u obliku tableta i tečnosti dobro će očistiti vaše posuđe, ali prilikom kupovine obratite pažnju na sledeće.

 • Pogledajte rok. Deterdžent mora da bude svež kako bi dobro oprao suđe. Deterdžent se čuva na suvom i hladnom mestu. Kako se ne bi zgrudvao i izgubio na kvalitetu nemojte ga čuvati u ispod sudopere.
 • Ako koristite deterdžent u tabletama postavite ga samo na predviđeno mesto, uglavnom sa unutrašnje strane vrata uređaja.
 • Prilikom pranja odvojite pribor od nerđajućeg čelika ili posrebreni i srebrni. Ako se tokom pranja spoje ove dve vrste sigurno će doći do reakcije i potamniće pribor od srebra.
 • Ne pere se sve u sudomašini. Visoke temperature ne mogu da izdrže svi materijali, dok neke može upotreba deterdženta oštetiti. Proverite da li na posuđu koje želete da perete u mašini postoji oznaka da je to dozvoljeno. Sa posuđem od bakra, kalaja, drveta, plastike, aluminijuma, srebra, sa osetljivim posuđem i onim ručne izrade budite oprezni.

O sudomašinama možete čitati i ovde.

Sudomašine će obaviti besprekorno posao pranja i sušenja. Dobićete čisto, blistavo, sjajno i suđe koje jednostavno vaša ruka ne može tako oprati. Tehnomedia ima odličan izbor sudomašina po super cenama i za svačiji džep. Karakteriše ih tihi rad, kvalitet, izdržljivost, praktične funkcije i lep dizajn. Samostojeće ili ugradne, izaberite sami.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *