Neophodna pomoć u kuhinji

Masina za sudove

Mašina za pranje suđa uštedeće vam dosta vremena, a i vaša koža na rukama biće vam zahvalna. Pored toga štedi i vodu i struju, a uloženi novac će se sigurno isplatiti.

Retko ko poslove u kući obavlja sa velikim zadovojstvom. Ali kako kažu, ono što se mora nije teško. Kao jedan od visoko kotiranih omraženijih kućnih poslova je ručno pranje sudova. Rešenje je mašina za pranje sudova.

Zašto kupiti sudomašinu?

Ovaj uređaj je postao potreba, naročito za višečlane porodice jer štedi vreme, novac i struju. Tehnomedia nudi odličan izbor! Sigurni smo da ćete pronaći baš onakav model koji vam je potreban. Zašto biste trošili svoje dragoceno vreme na ručno pranje posuđa kada sve to može umesto vas da obavi mašina? Ona potroši manje struje i vode nego što se potroši kada ručno perete posuđe. Vaše je samo da sudove stavite u mašinu i da ih na kraju izvadite.

Možda će vam se na prvi pogled učiniti da je kupovina jedne ovakve mašine veliki izdatak, ali budite sigurni da će se uloženi novac svakako isplatiti. Uobičajeni ciklusi mašina za pranje sudova traju od dva do tri sata. To vreme možete iskoristiti na neki bolji način, a ne stojeći pored sudopere.

Najvažnije je da obratite pažnju na kapacitet mašine, odnosno, koliko kompleta posuđa može u nju da stane, pri čemu jedan komplet predstavlja broj tanjira, čaša i komada pribora za jelo potrebnih za jednu osobu. Mašine čija je širina 45cm uglavnom imaju kapacitet od 8 do 10 setova posuđa, dok one od 60cm mogu biti sa kapacitetom od 12 do 15 setova.

Način rada

Na dnu mašine, ispod sistema za filtriranje, nalazi se pumpa. Ona putem cevi ubacuje vodu u prskalice koje se tokom pranja okreću i omogućavaju da tokom pranja voda dospe do svake posude koja se nalazi u mašini. Pritisak mlaza vode jedna je od nekoliko stavki od kojih zavisi kvalitet pranja. Pranje se sastoji od nekoliko ciklusa. Mašine najčešće imaju programe sa ciklusom pretpranja, glavnim ciklusom pranja, srednjim ciklusima ispiranja i ciklusom završnog ispiranja i sušenja. U ciklusu pretpranja sudovi se pokvase kako bi se smekšali ostaci hrane, dok tokom glavnog ciklusa na sudove deluje rastvor deterdženta i vode koji se postepeno zagreva do određene temperature, a voda se na kraju oba ciklusa izbacuje iz mašine. Onda sledi ispiranje hladnom vodom, pa završno ispiranje vrelom vodom. Kada se voda izbaci, sudovi ostaju da se suše, a tome pomaže ventilator za sušenje koji omogućava da se vlažan vazduh izbaci iz mašine.

Ljubazni i obučeni Trhnomedia prodavci imaju odgovor na sve vaše nedoumice za sve što vas zanima u vezi uređaja. Uputstva nude i savete kako da pravilno napunite mašinu, kao i neke trikove za slaganje sudova kako bi pranje bilo što efikasnije.

Na kvalitet pranja utiče i temperatura. Ako vam posuđe nije mnogo uprljano, možete uključiti program za brzo pranje ili program za polovično punjenje ako nemate dovoljno sudova da napunite mašinu.

Pre nego što prljavo posuđe složite u mašinu, sa njega uklonite ostatke hrane. Ne stavljajte previše sudova, jer se neće dobro oprati, a moguće je da će se i oštetiti. Koristite odgovarajući ciklus pranja- na primer, kratki ciklus pranja neće u potpunosti oprati jako zaprljano posuđe. Koristite sredstvo za mašinsko pranje posuđa koje istovremeno sadrži i sjaj. Na taj način nećete morati da ga kupujete posebno.

Nakon samo nekoliko meseci korišćenja, na vratima mašine, kao i na delu za deterdžent, nakuplja se prljavština. Svakih petnaestak dana ove delove očistite vlažnom krpom.

Zanimljivosti

Većina u svim ispitivanim zemljama, izuzev Japana, više voli da pere sudove u mašini nego ručno. Zapravo, 60-70 odsto ljudi u svakoj zemlji, izuzev Japana gde je malu prevagu odnelo ručno pranje, više voli mašinsko pranje. Naime ručno pranje sudova je prvi zadatak u kući koji većina japanske dece nauči. U ovoj zemlji u kojoj postoji stroga rodna raspodela poslova, pranje sudova je jedan od malobrojnih kućnih poslova koji su mnogi muževi spremni da obavljaju. Ušteda vode na ovaj način je velika. Naima, ispitivanjem britanskih potrošača koje je sproveo Univerzitet u Bonu, došlo se do zaključka da oni koji sudove peru ručno u proseku troše oko 49 litara vode, dok mašine potroše nešto više od 11 litara. Ispitivanje Univerziteta u Bonu pokazalo je da osobe koje ručno peru sudove potroše 60 minuta za pranje, dok onima koji poseduju mašinu, ovaj posao oduzme devet minuta, a tu spada punjenje i pražnjenje mašine.

Posetite Tehnomedia centar i izaberite model mašine za sudove koji vam najviše odgovara. Tehnomedia – ODLIČAN IZBOR.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *