Šta uraditi kada vam telefon upadne u vodu?

blog x   T.

Vaš telefon je upao u vodu? Evo šta treba primeniti.

Da li vam se desilo da vam je mobilni telefon skliznuo u vodu, reku, jezero dok ste beležili predivan zalazak sunca ili ste slučajno zaboravili da je u džepu i pustili ga u toalet?

Iako ova situacija nije prijatna i može biti prilično stresna, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste sačuvali svoj uređaj ili bar smanjili eventualnu štetu. Mirnoća je ključ i zato sačuvajte smirenost.

Nakon što prođe prva panika, umesto nasumičnog pritiskanja svih komandi, prvo što treba uraditi je da ga izvadite iz vode i isključite. Potrebno je sprečiti kratki spoj na sve moguće načine, što znači skinuti masku ako je imate, izvaditi bateriju (ako je to moguće kod vašeg modela telefona) i sve kartice.

foto blog  x

Sledeći korak je sušenje – nikako ne koristite fen ili ga stavljajte blizu grejalice. Toplota može osušiti telefon, ali istovremeno može prouzrokovati veću štetu. Najbolje je pažljivo obrisati svaki deo telefona peškirom, izbegavajući da tečnost dospe u male otvore poput mikrofona i porta za punjenje ili slušalice. Za teže dostupna mesta, možete koristiti štapiće za uši. Budite pažljivi oko žljebova i uglova. Lagano protresite telefon kako biste izbacili vodu iz svih otvora poput onog za slušalice ili punjenje. Nastavite sa brisanjem. Izbegavajte korišćenje spreja za duvanje jer ako niste sigurni kako se koristi, možete gurnuti vodu dublje u uređaj

Nakon toga, ostavite uređaj i delove koje ste izvadili na suvoj površini u prostoriji s dobrim protokom vazduha, daleko od izvora toplote kao što su radijatori ili direktna sunčeva svetlost.

Iako je primamljivo da ga odmah uključite i proverite da li sve funkcioniše, bolje je da se suzdržite jer možete dodatno oštetiti uređaj. Držite ga isključenim dok se ne osuši.

Sada dolazi na red strpljenje. Stavite mobilni telefon na prozračno mesto 24-48 sati. Nemojte ga uključivati ili puniti tokom ovog perioda. Uverite se da su svi otvori otvoreni kako bi vazduh mogao da cirkuliše i kako bi voda mogla da se ocedi. Možda ćete morati da postavite telefon pod određenim uglom kako biste olakšali odliv vode. Nakon nekoliko sati, primetićete da voda polako izlazi.

  • Nikako ne stavljajte telefon u pirinač, jer to može uzrokovati dodatnu štetu.

Dakle, nikakav pirinač neće pomoći, kao ni nasumično pritiskanje ekrana ili sušenje uređaja fenom, što zapravo može uzrokovati dodatnu štetu. Iako se već godinama savetuje da mokar telefon treba staviti u posudu sa pirinčem kako bi se “magično” osušio, ovo može biti samo delimično rešenje. Zrna pirinča verovatno će upiti vodu samo sa površine, dok unutrašnjost telefona može ostati vlažna. Osim toga, vlažna zrna mogu se zalepiti za ekran, što samo dodatno komplikuje situaciju.

Mnogi novi modeli mobilnih telefona su znatno otporniji na vodu u poređenju sa starijim uređajima. Ipak, naš prvi instinkt je obično pokušati spasiti telefon kad se to desi. To je u redu, ali važno je to uraditi na pravi način kako bismo izbegli dodatnu štetu.

Ako se telefon ne upali, verovatno je vreme da ga odnesete stručnjacima u servis za mobilne telefone. Ako telefon radi kao i pre, verovatno ste postupili pravilno. Međutim, moguće je da se kvar ne pokaže odmah, već da vreme otkrije neku neispravnost. Ako niste sigurni u ispravnost uređaja, čak i ako se čini da radi, najbolje je posetiti servis kako biste sprečili dalje probleme.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *