Šta znači 5G mreža?

blog x

Korišćenje 5G mreže omogućava korisnicima brži pristup internetu i aplikacijama, što značajno poboljšava iskustvo surfovanja na pametnim telefonima i uređajima. 5G ima širu primenu u industriji, podržavajući inovacije poput autonomnih vozila i pametnih gradova, što će promeniti način na koji živimo i radimo.

Napredak u tehnologiji telekomunikacija je nezaustavljiv, a najnovija revolucija u tom smislu je dolazak 5G mreže. 5G, ili peta generacija mobilnih mreža, donosi mnogo više od samo bržeg interneta na vašem pametnom telefonu. Ova tehnologija će imati dubok i širok uticaj na način na koji komuniciramo, radimo i koristimo tehnologiju u svakodnevnom životu. Evo nekoliko ključnih aspekata 5G mreže:

 • Brzina: 5G mreža obećava znatno veće brzine prenosa podataka u odnosu na prethodne generacije. To znači da ćete moći da preuzimate filmove, muziku i druge sadržaje gotovo trenutno, čak i na pokretnim uređajima.
 • Latencija: Latencija se odnosi na vreme koje je potrebno da podaci putuju od uređaja do mrežnog servera i nazad. 5G obećava smanjenje latencije na gotovo nulu. Ovo će biti ključno za aplikacije koje zahtevaju brze odgovore, kao što su autonomna vozila i hirurški roboti na daljinu.
 • Povezanost uređaja: 5G će omogućiti povezivanje ogromnog broja uređaja na mrežu istovremeno. To će biti ključno za Internet stvari (IoT) i pametne gradove, gde će sve, od kućnih aparata do saobraćajnih semafora, biti povezano i moglo se upravljati putem interneta.
 • Bolja pokrivenost: 5G mreža će koristiti različite frekvencije, uključujući visokofrekventne milimetarske talase, što će omogućiti bolju pokrivenost i kapacitet mreže, posebno u urbanim sredinama.
 • Industrijska primena: 5G će imati značajne implikacije za različite industrije, uključujući zdravstvo, transport, energetiku i proizvodnju. Bolja povezanost i niska latencija omogućiće razvoj inovativnih aplikacija i rešenja.
 • Bezbednost i privatnost: Sa većim brojem povezanih uređaja i kritičnih sistema, bezbednost i privatnost postaju ključni izazovi. Razvoj bezbednosnih rešenja i standarda biće od suštinskog značaja.
 • Ekološki uticaj: 5G će omogućiti efikasnije korišćenje resursa, smanjenje emisija i optimizaciju energetske efikasnosti, što će doprineti ekološkim ciljevima.

Iako 5G donosi mnogo potencijalnih koristi, postoji i zabrinutost u vezi sa potencijalnim rizicima, uključujući zdravstvene i bezbednosne aspekte. Važno je da se ovi izazovi pažljivo istraže i reše kako bi se maksimizirale koristi ove tehnologije. 5G mreža će značajno promeniti našu digitalnu interakciju i način na koji živimo i radimo. Njena primena će biti mnogo šira od bržeg interneta na pametnom telefonu i očekuje se da će oblikovati budućnost tehnologije i društva u celini.

x  x

Koje su koristi 5G mreže za pametne telefone?

5G znatno poboljšava performanse i funkcionalnost pametnih telefona, pružajući korisnicima brži, pouzdaniji i napredniji mobilni doživljaj.

 • Najvidljivija prednost 5G za telefone je izuzetno brz internet. Preuzimanje aplikacija, video sadržaja, muzike i drugih podataka će biti gotovo trenutno. To će poboljšati korisničko iskustvo i omogućiti korisnicima da budu produktivniji i zabavniji. Latencija, tj. vreme odaziva mreže, će biti znatno smanjena. To će omogućiti bolje iskustvo u realnom vremenu, kao što su video pozivi, online igre i druge aplikacije koje zahtevaju brze odgovore. 5G će omogućiti povezivanje velikog broja uređaja na mrežu istovremeno, što je ključno za Internet stvari (IoT).
 • Vaš telefon će moći bolje da komunicira sa drugim uređajima u vašem okruženju, kao što su pametni kućni uređaji, pametni automobili i nosivi uređaji. 5G mreža će koristiti različite frekvencije, uključujući visokofrekventne milimetarske talase, što će omogućiti bolju pokrivenost i kapacitet mreže, posebno u urbanim sredinama. Sa bržim internetom i nižom latencijom, razvijaće se novi servisi i aplikacije koje će iskoristiti ove prednosti. To uključuje VR (virtualnu stvarnost), AR (proširenu stvarnost), poboljšane mobilne igre i mnoge druge inovacije. 5G će olakšati rad na daljinu i mobilni rad. Video konferencije će biti bolje, a dostupnost bržeg interneta omogućiće produktivnost van tradicionalnih radnih prostora. 5G mreža će takođe omogućiti bolje sigurnosne karakteristike, što će biti ključno s obzirom na sve veći broj podataka i uređaja povezanih putem telefona. Aplikacije će raditi brže i glađe na 5G mreži, što će poboljšati korisničko iskustvo. Aplikacije za streaming video sadržaja i igre će se brže učitavati i bolje raditi.

Gde još korisna i za šta može da se koristi 5G?

Njena niska latencija i velika brzina čine je ključnom za mnoge inovacije i tehnološki napredak u različitim sektorima.

Internet stvari (IoT): 5G omogućava povezivanje velikog broja uređaja sa mrežom istovremeno. To je ključno za IoT, gde pametni uređaji i senzori mogu prikupljati podatke i komunicirati međusobno. Ovo se primenjuje u pametnim kućama, pametnim gradovima, industriji i mnogim drugim oblastima.

Autonomna vozila: Brza i niska latencija 5G mreže čine je idealnom za podršku autonomnim vozilima. Ona omogućava vozilima da brzo razmenjuju podatke sa okolinom, drugim vozilima i infrastrukturom, što povećava bezbednost i efikasnost saobraćaja.

Zdravstvo: U zdravstvu, 5G omogućava telemedicine i daljinske hirurške zahvate. Lekari mogu izdaleka upravljati medicinskim uređajima putem visokobrzinskog interneta.

Obrazovanje: Učenje na daljinu i edukativni alati mogu koristiti 5G za brže i bolje online iskustvo. Studenti i nastavnici mogu koristiti visokokvalitetne video konferencije i interaktivne nastavne materijale.

Industrija: U industriji, 5G se koristi za automatizaciju i optimizaciju proizvodnje. Roboti i mašine mogu komunicirati i koordinirati svoje aktivnosti putem 5G mreže, što povećava produktivnost i efikasnost.

Mediji i zabava: 5G omogućava bolje iskustvo za streaming video sadržaja, online igre i virtualnu stvarnost (VR). Korisnici mogu brže preuzimati visokokvalitetne sadržaje i uživati u interaktivnim zabavnim iskustvima.

Pametni gradovi: 5G je ključni faktor u razvoju pametnih gradova. Ona podržava pametne semafore, energetske mreže, upravljanje otpadom, bezbednost građana i mnoge druge aspekte urbanog života.

Energetika: U energetici, 5G se koristi za daljinsko upravljanje energetskim mrežama i optimizaciju potrošnje energije.

Aerodromi i avioindustrija: 5G pomaže u poboljšanju bezbednosti i efikasnosti na aerodromima, uključujući upravljanje letovima i praćenje letova.

Bezbednost i nadzor: Video nadzor i bezbednosni sistemi mogu iskoristiti 5G za bržu i pouzdaniju komunikaciju između kamera i centralnih kontrolnih centara.

Turizam: Turistička industrija može koristiti 5G za pružanje bogatijeg i interaktivnijeg iskustva posetiocima putem pametnih tura i aplikacija.

blog x

Zašto se ljudi plaše 5G mreže i da li je opasna?

Strahovi i zabrinutost oko 5G mreže su postali široko rasprostranjeni, iako većina stručnjaka i naučnih istraživanja ukazuju da su ti strahovi neopravdani. Evo nekih od glavnih razloga za zabrinutost o 5G mreži i kako se oni mogu analizirati:

 • Zdravstveni strahovi: Jedan od glavnih razloga zabrinutosti oko 5G mreže su tvrdnje da može izazvati štetne efekte po zdravlje ljudi. Ovi strahovi se često odnose na elektromagnetno zračenje koje emituje 5G tehnologija. Međutim, većina istraživanja do danas nije pronašla ubedljive dokaze koji potvrđuju da 5G mreža predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje ljudi. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i mnoge nacionalne zdravstvene agencije su izrazile mišljenje da 5G mreža nije štetna po zdravlje u okviru postojećih sigurnosnih smernica.
 • Teorije zavere: Zabrinutost oko 5G mreže je često povezana sa širokim spektrom teorija zavere koje tvrde da 5G tehnologija ima skrivene namere, uključujući širenje bolesti ili kontrolu uma. Važno je napomenuti da nema naučnih dokaza koji potkrepljuju ove tvrdnje, i one su široko osporavane od strane stručnjaka.
 • Privatnost: 5G će omogućiti povezivanje velikog broja uređaja na mrežu istovremeno, što može postaviti pitanja o privatnosti. Postoji zabrinutost da će više uređaja koji komuniciraju međusobno omogućiti prikupljanje i zloupotrebu podataka o korisnicima. Ova zabrinutost nije specifična za 5G, već se odnosi na širu problematiku vezanu za Internet stvari (IoT) i digitalnu sigurnost.
 • Bezbednost mreže: Brzina implementacije 5G tehnologije može dovesti do bržeg širenja bezbednosnih ranjivosti i potencijalnih napada. Međutim, ovo nije inherentna opasnost 5G mreže već izazov sa kojim se suočava svaka nova tehnologija.
 • Ekološki uticaj: Neke zabrinutosti vezane za 5G se odnose na potencijalni ekološki uticaj instalacije dodatne infrastrukture, kao što su antene. Međutim, mnoge zemlje primenjuju stroge standarde kako bi se minimizovao ekološki uticaj ovih instalacija.

O ovome smo pisali i OVDE.

Kada 5G mreža stiže u Srbiju?

U narednim danima započinje javna diskusija o propisima koji se odnose na 5G mrežu u Srbiji, a nakon toga će se pokrenuti proces za dodelu frekvencija. Iako je ideja o aukciji za 5G mrežu bila prisutna pre tri godine, tada je ocenjeno da možda nije pravi trenutak za njen sprovođenje.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je za RTS da prelazak na 5G mrežu u Srbiji zahteva niz koraka, pri čemu je prvi korak preduzet ove godine. Naime, parlament je na inicijativu Vlade usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama, koji definiše postojanje mreža sledeće generacije i obavezu da se svim građanima omogući brz i siguran pristup internetu, prenosi eKapija.

Drugim korakom ide pravilnik koji će biti dostupan za javnu raspravu od sledeće nedelje.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović ističe da postoji dobar razlog za to što sada smatraju da je pravo vreme za postepenu pripremu za implementaciju 5G mreže. Planiraju da do kraja 2024. godine omoguće pristup 5G mreži korisnicima. Jedan od ključnih razloga što to nisu činili ranije je nedostatak odgovarajućeg zakonskog i podzakonskog okvira. Međutim, ove godine su doneli Zakon o elektronskim komunikacijama, koji predstavlja osnovni zakon u oblasti telekomunikacija i koji će poslužiti kao osnova za dalje definisanje pravila za 5G aukciju. Ministar izražava očekivanje da će sledeće godine biti objavljen pravilnik koji će detaljnije razjasniti proceduru za sprovođenje ove aukcije.

Da li će svi građani moći da iskoriste prednosti 5G mreže na svojim mobilnim uređajima?

Napominje se da je posedovanje mobilnog telefona osnovni uslov za pristup 5G mreži.

„Neki od uređaja koje koriste naši građani već su kompatibilni sa 5G mrežom. Prema procenama, to se odnosi na mobilne uređaje koji su dostupni na tržištu već četiri do pet godina. Važno je istaći da će zamena SIM kartica biti retka izuzetnost. Dakle, važno je napomenuti da građanima neće biti nametnuti dodatni troškovi i da će se nova tehnologija postepeno širiti, pružajući im priliku da dobiju nove 5G uređaje”, izjavljuje ministar.

5G mreža je praćena različitim teorijama i dezinformacijama, uključujući tvrdnje da utiče na imunitet, da se ugrađuju čipovi putem vakcinacije i da se koristi za praćenje kretanja ljudi.

Bilo je mnogo teorija zavere, posebno tokom pandemije, uključujući i one koje tvrde da je Zemlja ravna ploča, da se ljudi čipuju putem vakcinacije, te da će 5G mreža negativno uticati na zdravlje ljudi. Međutim, važno je da ostavimo te teorije po strani i da razumemo da je 5G mreža bezbedna. Ona koristi isti frekvencijski opseg kao i 4G mreža. Takođe, sproveli smo istraživanja, uključujući i studije koje je sproveo Elektrotehnički fakultet u Beogradu, kao i misija OEBS-a u Srbiji. Bitno je napomenuti da naši propisi o nivou nejonizujućeg zračenja u Srbiji postavljaju standarde koji su sto puta niži od onih u Evropskoj uniji. To znači da naši građani mogu biti potpuno sigurni“, ističe ministar.

Važno je napomenuti na kraju da su mnoge od ovih zabrinutosti, zabluda i teorija rezultat dezinformacija i teorija zavere koje se šire putem društvenih medija i drugih kanala komunikacije. Stručnjaci iz oblasti telekomunikacija, zdravstva i bezbednosti rade na proučavanju i rešavanju ovih pitanja kako bi se osigurala sigurnost i integritet 5G mreže. Kao i u slučaju bilo koje nove tehnologije, važno je ostati informisan i oslanjati se na verodostojne izvore informacija kako biste razumeli stvarne izazove i koristi 5G mreže.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *