Trikovi za lako peglanje veša

x Peglanje

Za mnoge je peglanje veša najdosadniji posao. Evo par trikova kako da sve obavite lako i jednostavno.

Na peglanje vešase izgubi dosta vremena. Sve mora da se uradi polako, ručno i pažljivo. Ponekad nam je potrebno i dosta truda da ispeglamo neki odevni predmet i nikada nismo zadovoljni pa ovaj posao preskačemo ili odlažemo. Nakon ovih saveta sve će biti mnogo jednostavnije.

Vlažan veš se mnogo lakše i brže pegla. Par sati pre nego što počnete sa peglanjem isprskajte ga mlakom vodom, urolajte i stavite u plastičnu kesu. Ako veš sušite u mašinama za sušenje veša koristite programe “za lakše peglanje”. Potrebna vam je odgovarajuća pegla na paru koja će vam pomoći i olakšati peglanje. Bez obzira koliko veš bio izgužvan ili suv pomoću pegle na paru iz Tehnomedie koja pruža konstantnu paru i temperatura brzo i lepo ćete sve opeglati. Potrebno je da pre nego što počnete da peglate razvrstate veš po debljini i vrsti tkanine i onda će sve biti mnogo brže.

Olakšajte sebi peglanje posteljine i stolnjaka kako se ne bi vukli po podu tako što ćete ih prebaciti preko dve stolice koje ste postavili sa svake strane daske.

daska

Ako ste peškire prali na visokoj temperaturi i sušili ih na suncu potrebno je da ih samo složite. Zatim peglajte veće komade poput posteljine, na primer. Vodite računa da samo čiste stvari peglate, jer ćete peglanjem samo pojačati neoprane fleke. Ako ne završite sa peglanjem kada ste planirali možete ga vlažan staviti u kesu u frižider i sutradan izvaditi i ispeglati. Falte na odeći napravljene peglanjem trajaće duže ako ih prvo sa unutrašnje strane istrljate sapunom.

 

Na kraju peglajte veš za koji vam je potrebna vrela pegla, a prvo stvari na najnižoj temperaturi. Sa lica se pegla garderoba svetlih boja, lanena i bela pamučna odeća i veš. Sve što je od somota, pliša, sa čipkom, nekim vezom, kao i svilene stvari peglajte s naličja. A kako se ne bi “usijala” preko vlažne krpe peglajte štofanu odeću. Na tkanini neće ostati otisci, a nećete je ni oštetiti ako je okrenute ka dasci za peglanje. Preko nje stavite peškir ili pamučnu krpu i tada možete peglati sve one osetljive tkanine, sa dugmićima ili šljokicama.

Od kragne se peglaju bluze i košulje, a onda rukavi, ali se počinje od manžetne. Prednji deo košulje se pegla nakon rukava, zatim leđa, dok se s naličja pegla deo s dugmićima. Lako ćete opeglati i pantalone “na ivicu”, ali prvo počnite od gornjeg dela, zatim nogavice preklopite po dužini i izravnjajte. Podignite gornju, ispeglajte donju, a zatim preko nje spustite gornju nogavicu pa ispeglajte i nju. Ceo postupak ponovite i sa drugom stranom.

Za krupnije komade najbolje je koristiti šire daske za peglanje a tkaninu peglajte po dužini. Odličan izbor su pegle sa širim glatkim

Beko   LO   zoom

površinama. Garderobu ćete sačuvati od gužvanja tako što ćete kada je opeglate ostaviti da se dobro ohladi i tek onda staviti u ormar.

Prepolovićete vreme potrebno za peglanje ako ispod zaštitne tkanine na dasci stavite aluminijumsku foliju. Ona sjajno prenosi toplotu i omogućava da prodre duboko u vlakna. Peglajte po dužini i nemojte da pravite kružne pokrete prilikom peglanja. Kada peglom povlačite po dužini odeće pratite šavove, a para dobro ispegla veš nakon svakog dužeg poteza koja se ispušta iz pegle.

Kako bi vaša odeća bila nežnija koristite kišnicu ili destilovanu vodu u pegli na paru bez obzira što možete i običnu vodu iz slavine.

Maksimalan izbor daski za peglanje i pegli po minimalnim cenama naći ćete u Tehnomedia maloprodajnim objektima.  Ne zaboravite, Tehnomedia je totalno drugačija od drugih.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *