U ritmu mizike za ples

U ritmu muzike

Muzika vam je potrebna za dobar početak dana? Vi izaberite omiljene pesme a Tehnomedia donosi kvalitetne zvučnike. 

Često niste zadovoljni kvalitetom zvučnika, jer vam smeta kada ne čujete dobro neki film ili muziku? Trajno i kristalno jasan zvuk imaćete zahvaljujući zvučnicima iz Tehnomedie. Svratite u Tehnomedia centar i izaberite zvučnike kakve ste oduvek želeli. Možete pronaći Bluetooth zvučnike za opuštena popodneva s prijateljima i porodicom, party zvučnike za nezaboravne žurke, kao i zvučnike koji će obogatiti zvuk vašeg računara, na primer.

Uz pomoć kvalitetnog zvuka lako ćete prostoriju pretvoriti u kućni bioskop ili diskoteku.

Prilikom odabira zvučnika potrebno je obratiti pažnju na mnogo stvari. Na primer na snagu pojačala za koje se zvučnici kupuju, veličinu prostorije, osetljivost… Podatak koji se često potencira kada je reč o zvučnicima jeste “preporučena snaga pojačala”, odnosno kontinuirana snaga koju su dati zvučnici u mogućnosti da podnesu. S obzirom da veća snaga dovodi do većeg zagrevanja zavojnice, ova vrednost zapravo pokazuje koliko energije (toplote) kalem može podneti a da se ne istopi. Isti je slučaj i sa vrednostima snage, koji govore koliko energije isti kalem može podneti u jednom trenutku (ili kratkom periodu). Međutim, činjenica je da gotovo svi savremeni zvučnici i pojačala daleko prevazilaze glasnost koja je podnošljiva u kućnim uslovima. Jednostavno, mnogo pre nego što bi se zvučnicima nešto dogodilo “spalili” bismo sopstvene uši, pa tako nije tačna pretpostavka da zvučnici moraju biti u stanju da podnesu najmanje punu snagu pojačala koje ih pokreće. Drugi značajan parametar je poznat kao SPL (Sound Pressure Level) i izražava se u decibelima po vatu na jednom metru udaljenosti (dB/W/m). Ovaj parametar izražava efikasnost zvučnika, jer nam govori koliko glasno će određeni zvučnici svirati pri istoj isporučenoj snazi. Treći najčešće spominjani parametar u vezi sa zvučnicima je nominalna impedansa (otpor), koja se izražava se u omima (Ω). U praksi, ova vrednost izražava koliko će zvučnici “iscrpljivati” odnosno opterećivati pojačalo, jer zvučnici s nižom impedansom zahtevaju više snage da bi se pokrenuli. Kombinacija efikasnosti i impedanse je možda jedina stvar na koju treba obratiti više pažnje, jer se može dogoditi da povezivanje zvučnika niskog SPL-a i otpora sa slabijim pojačalom rezultira nedovoljno glasnim zvukom, što nije svakom po volji. Dakle, ukoliko vam je glasna reprodukcija važna, potražite zvučnike sa visokim vrednostima efikasnosti i otpora. Najbolje bi ustvari bilo slušati zvuk.

Želite najbolji mogući zvuk kao i da osetite njegovu punoću odnosno da bude istinski sličan originalnom izvoru? Jednostavno, povoljno i brzo možete doći do novih zvučnika. Potrebno je samo da odete u Tehnomedia centar. Možete birati između proizvođača: Adler, Blaupunkt, Camry, Denver, Energy, Esperanza, Idance, IntexJamo, Jbl, LG, Microlab, Monitor, Pioneer, Roadstar, Sencor, Sony, Ubit, Xplore, Yamaha, Genius.

Tehnomedia centar nudi veliki izbor audio, soundbar i bežičnih zvučnika dizajniranih da zadovolje vaše potrebe. Možete da birate između prenosivih Bluetooth i bežičnih modela malih zvučnika i modela za police. Dostupni su vam brojni modeli i različite opcije. Ako vam je potreban uređaj za povremeno slušanje muzike ili uživanje u muzici dok ste u pokretu ili van kuće Tehnomedia nudi odličan izbor kućnih hi-fi zvučnika. Takozvani bookshelf zvučnici nezamenjivi su svim audiofilima koji ne pristaju na kompromis. Osim što će u vaš dom doneti besprekoran kvalitet zvuka, svojim dizajnom i kvalitetom izrade upotpuniće prostor, postaće i sastavni deo dizajna vaše dnevne sobe.
Svi ljubitelji dobrog dizajna biće zadovoljni jer, osim klasičnog izgleda zvučnika, u Tehnomedia centru možete kupiti i dizajnerske modele vrhunskih proizvođača.
Mnogi se pitaju kako ustvari izmeriti i definisati “kvalitetan zvuk”? Različiti modeli zvučnika će na istom pojačalu zvučati različito, ali je način na koji se ta razlika čuje, potpuno subjektivan. Zato ne dozvolite da vas fasciniraju tehničke karakteristike, kao ni rezultati testova određenih zvučnih kutija. Jedino što je važno i što se računa jeste, da li taj zvuk prija vama i da li je to ono što tražite. Mnogi znalci iz ove oblasti savetuju da ukoliko naiđete na takve zvučnike, zaboravite na sve njihove “mane”, poput dizajna, slabih navedenih karakteristika  i prepustite se uživanju u muzici.
Zanimljivost
Prvi zvučnik je bila telefonska slušalica koju je patentirao Alexander Graham Bell 1876. Nedugo zatim usledila je poboljšana verzija Ernsta Siemensa u Nemačkoj i Engleskoj 1878. Veruje se da je sličnu napravu stvorio 1881. i Nikola Tesla. Modernu konstrukciju zvučnika s pokretnom zavojnicom ostvario je Oliver Lodge u Engleskoj 1898. Princip pokretne zavojnice patentirali su 1924. dva Amerikanaca, Chester W. Rice i Edward W. Kellog. Postoji priča kako je Britanac Paul Voigt pre njih podneo patentni zahtev koji je tek naknadno prihvaćen. Voigt je 1928. napravio prvi zvučnik koji je mogao dobro reprodukovao celi raspon frekvencija, a takođe je razvio i prvi sastav za kućnu upotrebu, međutim koristio je elektromagnete umesto permanetnih magneta. Prvi su zvučnici koristili elektromagnete, jer je u to doba cena permanentnih magneta potrebne veličine i snage bila prevelika. Elektromagnet se pobuđivao istosmernom strujom kroz zavojnicu koja je obično služila i kao prigušnica u ispravljaču pojačala na koje je zvučnik bio priključen.

U zavisnosti od vaših želja i potreba sigurni smo da ćete u Tehnomedia prodavnicama pronaći upravo onakav zvučnik kao što ste zamislili i oduvek želeli.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *