Unapred sprečite probleme sa laptopom

blog x   T.

Zimski dani donose toplinu doma, ali i izazove za vaš laptop. Osigurajte unapred njegovu dugovečnost i rezultate.

Ledeni dani nas podstiču da više vremena provodimo u toplini svog doma – uz čaj, udobnu odeću, krevet i naravno laptop. Nakon napornog dana na poslu ili u školi, ono što nam je najpotrebnije je opuštanje, ali ne smemo zaboraviti i naše omiljene uređaje. Bez obzira da li surfujemo internetom ili pratimo najnoviju epizodu omiljene TV serije, važno je znati da, dok mi uživamo u toplini i udobnosti, isto ne važi uvek i za naše laptopove. Ovi uređaji, koje danas gotovo svi smatramo nezamenjivim, mogu nam “otkazati ljubav” ako im ne posvetimo pažnju. Pregrevanje laptopa može rezultirati neželjenim restartovanjem ili gašenjem, zato je važno preduzeti mere kako bismo izbegli ozbiljne posledice, uključujući i potpuni kvar uređaja.

TURISTICKA ORGANIZACIJA GRADA ZAJECARA  x

Najčešći uzroci pregrevanja laptopa su često skriveni u nakupljanju prašine oko ventilatora i otvora za izduvavanje vazduha. Normalna cirkulacija vazduha može biti otežana ili potpuno blokirana, dovodeći do problema sa hlađenjem. Osim toga, prašina se može nakupiti i na komponentama koje se već greju, ometajući normalnu transmisiju toplote.

Vazduh ima mnoge važne uloge, a osim što nam omogućava disanje, igra ključnu ulogu i u održavanju optimalne temperature naših laptopova. Kako ovi uređaji postaju sve moćniji, raspršivanje toplote postaje izazov, iako su ugrađeni različiti sistemi za hlađenje. Ponekad je potreban dodatni protok vazduha kako bi se smanjila temperatura laptopa, jer ništa nije toliko nepoželjno kao pregrejani grafički procesor. Srećom, postoje jednostavna rešenja za ovaj problem, a jedno od njih je upotreba laptop coolera.

  • Postolje sa hlađenjem za vaš laptop

Ako primetite da vaš laptop postaje vruć nakon određenog vremena korišćenja, možda je vreme da razmislite o investiciji koja nije skupa, ali je vrlo pametna – postolje sa hlađenjem za laptop. Ovi uređaji nisu redak prizor kada laptop počne naglo povećavati temperaturu, uz nagli rast brzine ventilatora kako bi “ohladili” uređaj.

image

Laptop cooler opremljen senzorima za praćenje temperature dobija informacije o temperaturi različitih komponenti. Ako su temperature povišene, cooler pojačava brzinu rada, izbacujući topao vazduh kroz otvore na kućištu. Osim što produžavaju životni vek laptopa, ovi cooleri imaju brojne druge prednosti:

  • Smanjuju radne temperature laptopa, pružajući dugoročno poboljšanje performansi i trajnosti uređaja.
  • Visokokapacitetni ventilatori pomažu u smanjenju štetne topline u slučaju pregrevanja.
  • Sprečavaju nakupljanje prašine u kućištu laptopa.
  • Lako se priključuju putem USB priključka, a mnogi imaju dodatne USB portove, čime se ne gubi dodatni prostor za memoriju.
  • Prenosivi su i lako se koriste, omogućavajući vam da svoj laptop koristite bez obzira gde se nalazite.
  • Omogućavaju vam da slobodno uživate u svom laptopu čak i dok ležite u krevetu, bez brige o pregrevanju.

(O kulerima možete čitati i OVDE.)

Zaključak je jednostavan – sa malo pažnje i ulaganja u kuler za laptop, možete produžiti životni vek svog uređaja, poboljšati performanse i uživati u bezbrižnom korišćenju, bez straha od pregrevanja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *