Uređaji koji troše struju i kada su isključeni

plastične posude sa hranom

Donosimo 5 uređaja koja troše električnu energiju i kada su isključeni, a toga niste svesni.

Ne razmišljajući često ostavljate uključene uređaje u struju a ta navika može skupo da vas košta u dužem vremenskom periodu u šta ćete se uveriti kada dobijete račun za struju. Možete neke električne uređaje isključiti iz struje kako biste sačuvali svoj kućni budžet. Pojedini uređaji ili aparati i kada ih ugasite ili stavite na “standby mod” troše i dalje struju.

Televizori

Televizor isključimo pritiskom na dugme, ali mi smo ga na taj način samo stavili u stanje mirovanja a nismo ga ugasili. Tako da struja i dalje prolazi kroz TV i troši je. Taj iznos je zanemarljiv ako pogledate mesečni račun za struju, ali ako potrošnju izračunate na godišnjem nivou onda nije zanemarljiv iznos.

Punjači

Punjače za mobilne telefone, tablete i druge uređaje isključujte iz struje nakon korišćenja. Nakon nekog vremena videćete razliku.

Konzole

Kada završite igranje igrice isključite je i nemojte stavljati na “standby” nego na “shut down”. Kao razlog za neisključivanje iz struje navodi se kako bi se kasnije brže pokretala igrica, ali znajte da one ne troše malo struje. U uštedu ćete se u ovom slučaju uveriti i na dnevnoj bazi.

Zamrzivač i frižider

Oko 12% potrošnje struje u domaćinstvu je rezervisano za zamrzivače i frižidere koji su stalno uključeni. Njih ne možete isključiti iz struje kada izlazite iz stana ili kuće, ali možete smanjiti potrošnju. Redovno ih čistite spolja i iznutra, povremeno otapajte ako je to potrebno kako se ne bi stvarale i nagomilavale zalihe leda i na taj način ovi uređaji trošiće manje električne energije.

Kuvalo za vodu

Ne ostavljajte kuvalo za vodu uključeno u struju ceo dan, ni iz finansijskih a i zbog sigurnosnih razloga. Ono troši veoma malo struje i kada radi, a i ne koristimo ga na sat vremena tako da za tim nema potrebe.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *