Uredan frižider

x   T.

Organizovana unutrašnjost frižidera osim što estetski izgleda lepo, štedi novac i vreme.

Kada lepo smestite namirnice u frižider sve će vam biti pregledno i uredno, a u svakom momentu znaćete gde se šta nalazi. Samim tim lakše ćete planirati kupovinu namirnica i pripremati obroke. Neće se više desiti da vam se nešto od hrane pokvari, a to držite u frižideru. Oslobodićete se neprijatnih mirisa koji dolazi od propalih namirnica koje vam dugo stoje u frižideru ili nisu više za korišćenje.

image

Kada stavljate namirnice u frižider razmislite šta ćete najviše koristiti i to neka vam bude pri ruci.

Samim tim dobro organizujete povrće i voće.

Najhladnije mesto je donja polica i zato je najbolje mleko držati na poleđini donje police. Uglavnom se odlaže u vrata ili stavlja na gornju policu. Jaja držite gde i mleko i tamo gde je stalna temperatura.

Grickalice za mališane na primer možete smestiti u jednu kutiju i radi lakšeg nalaženja stavite da bude na nivou očiju. Tako će moći da ih uzmu kada žele, a nereda neće biti.

Kada kupujete neku novu namirnicu poput jogurta na primer, smestite ga iza već otvorenog i na taj način ćete prvo iskoristiti ono što ste već otvorili.

Gledajte datume na kupljenim namirnicama kako ne bi istekao rok. Naravno i pripremljenu hranu ne možete dugo čuvati u frižideru. Žitarice ili povrće možete čuvati u frižideru do 7 dana. Ribu 2 dana. Meso 3 dana.

Na gornju policu frižidera stavite sve ono za šta nije potrebno kuvanje, kao što su već pripremljena jela ili ono što vam je ostalo. Od vrha na dole smestite sve ostalo. Dole, najniže i na dnu, neka bude smešteno pripremljeno jelo sa mesom.

image

Na donjoj polici neka vam stoje: pripremljeni obroci, sastojci od mesa za kuvana jela. Na gornjoj polici smestite suhomesnate proizvode, hranu spremnu za jelo, pića, jogurt, sir, ostatke. Najtopliji deo frižidera su vrata. Temperatura u vratima nije konstantna zbog čestog otvaranja i zatvaranja i zato tu ostavljajte: sokove, sireve, začine, puter, dodatke, majonez, kečap, gotove soseve i slično. Ako vaš frižider ima 2 fioke, jedna neka bude za povrće ili voće, a druga za sirovo meso. Najnižu fioku koristite za meso ako su jedna iznad druge, ili bilo koju ako su jedna pored druge. Fioku gde držite mesto redovno čistite. Fioke si napravljene da održavaju određenu vlažnost proizvoda i zato čuvajte voće i povrće u njima, ako vaš frižider poseduje samo jednu fioku. Meso smestite u posebnu posudu. Možda frižider ima takozvani mini friz, odnosno gornju fioku na samom vrhu i tu stavite suhomesnate proizvode, kačkavalj, puter… Potrebne su vam posebne činije odnosno kutije za frižider koje ne sadrže štetne materije i u njih lepo smestite posebno voće, posebno povrće, hranu, začine. Odvojeno držite povrće i voće. Razlog je što neko voće proizvodi visok nivo etilena koji utiče na zrenje, jer ga stimuliše i na taj način može i povrće pokvariti. Kutije i plastične kese ne koristite za namirnice i hranu. Naravno te kutije možete obeležiti nalepnicama kako bi svi znali šta se u njima nalazi.

image

Nemojte da prepunite frižider. Tako možete smanjiti energetsku efikasnost, a i protok vazduha će se tada smanjiti i samim tim teže će se namirnice i hrana održati svežim i hladnim.

I naravno očistite frižider. Pre svake kupovine novih namirnica proverte šta se sve nalazi u njemu. Stare namirnice izbacite kao i sve proizvode čiji je rok istekao i obrišite fioke i police.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *