Uskršnja pogača

x   T.

Najlepši ukras praznične trpeze je uskršnja pogača.

Rano ujutro na Uskrs pravi se ova pogača. U nju se stavi jaje i poslužuje za uskršnji doručak uz kuvana jaja i šunku.

Sastojci…

250 ml mleka, 250 ml vode, 50 ml ulja, 40 gr kvasca, 2 kašičice soli i 1 kašika šećera, 600 do 700 gr brašna ( možete mešati brašna, na primer: 200 gr integralnog i ostatak pšeničnog ), 100 gr sira, 125 gr margrarina, 1 žumance i semenke lana ili susama.

Priprema…

Pomešajte toplu vodu i mleko. Dodajte kvasac i šećer i razmutite. Polako dodajte pola mere brašna i kašikom mešajte. Dodajte 1 kašičicu soli i ulje ( ostaviti samo 1 kašiku ulja od te količine ). Stalno mešajte kašikom i polako sipajte brašno i polako zamesite. S obzirom da ste smesu mešali kašikom ili varjačom nije potrebno da da dugo mesite pogaču. Pošto ste testo umesili da bude glatko i mekano namažite preostalim uljem i ostavite da odstoji na toplom mestu otprilike oko pola sata. Nakon toga malo ga premesite i razvucite u pravougaonik, debljine 35 x 55 cm.

Umutite margarin, sir i 1 kašičicu soli i tom smesom premažite testo koje ste razvukli. Urolajte testo i stavite u krug – obruč. Isecite rolat na trake debljine do 2 cm. Ne secite trake do kraja već ostavite da budu malo neisečene kako bi se imala na čemu držati pogača. Unutar obruča izvrtite svaku drugu traku a između malo izokrenite trake. Od aluminijumske folije napravite 5 loptica i ubodite ih na mesta gde ćete staviti jaja. Ostavite tako da odstoji. Premažite pogaču žumancetom i pospite laneno seme preko. Uključite rernu na 180 stepeni i ostavite da se peče oko 30 minuta. Na kraju kada je pogača ispečena, izvadite kuglice od folije i na ta mesta stavite uskršnja jaja.

Prijatno!!!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *