Uštedi struju

x   T.

Bez kućnih aparata se ne može. Oni su potrošači električne energije za koju ne postoji alternativa. Pravilnim korišćenjem aparata uštedećete struju.

Uštedećete struju na mesečnom računu ako kućne aparate koristite pravilno i ako malo korigujete svoje navike.

Odličan izbor uređaja za domaćinstvo potražite u Tehnomedia prodavnicama. Iz ponude izdvajamo: bojlere, električne šporete, zamrzivače, frižidere, veš mašine.

TERMORAD BT-80L 21 prohrom levi

Bojler

Najveće troškove prave uređaji za zagrevanje vazduha, a odmah iza njih su oni za zagrevanje vode, bojleri.

Nije preporučljivo tuširanje vrelom vodom i zato smanjite vrednost na termostatu. Vodite računa da prilikom pranja ruku ili tuširanja smanjite mlaz vode, kada je ne koristite zatvorite slavinu ili smanjite vreme tuširanja, a možete instalirati i štedljive slavine. Preporučuje se da najpre pustite hladnu vodu na slavini, a onda dodate toplu.

Ako primetite da ne možete da podesite toplotu vode, znajte da se na grejaču bojlera taloži kamenac i smanjuje odavanje toplote. Zato bojler čistite od kamenca, naročito ako se često koristi i ako je tvrda voda.

Zamrzivač i frižider

Dovoljno je da između 0 i 5 stepeni bude temperatura frižidera, a zamrzivača -18. Frižider otvarajte samo kada je potrebno. Proverite da li gume na vratima frižidera lepo prianjaju i da li su ispravne. Na što hladnijem mestu koje je udaljeno od peći, šporeta, osunčanog prozora, grejnih tela, radijatora i drugih izvora toplote postavite frižider i zamrzivač. Nemojte da vam stoje poluprazni ili napunjeni do pola, već kupite veličinu koja odgovara vašim potrebama. Preporučuje se da budu napunjeni najmanje tri četvrtine svoje zapremine. Možete na primer do tog nivoa dodati i flaše sa vodom.

Veš mašine

Mašine za pranje veša takođe nisu zanemarljivi potrošači, jer greju vodu i obavljaju dodatne operacije. Obavezno pročitajte uputstvo. Prilikom pranja dovoljno je koristiti niže temperature i kraće programe. Podjednako je efikasno pranje i na 30 stepeni kao i na 40.

ELECTROLUX LKR66020MX

Električni šporet

Prečniku ringle potrebno je da odgovara prečnik posude. Zagrevajte vodu ili količinu hrane samo onoliko koliko vam je potrebno, nikako veće količine. Obavezno poklopite šerpu, tiganj ili hranu koju pripremate na ploči ili šporetu. Ringlu i rernu uvek ranije isključite. Dobro rešenje je i plinski uređaj ili kombinovani šporet, možda plinski rešo. Možete tako podgrevati hranu, kuvati kafu i slično.

Novo

Najvažniji savet je kupovina novog uređaja. Možda vam se učini da je kupovina novog uređaja veliki trošak za vaš kućni budžet, ali znajte da će ušteda nakon korišćenja biti značajna. Znajte da su oni savremeni i prilagođeni potrebama domaćinstva, štedljivi su i ekonomični. Informišite se o energetskim razredima, raznim karakteristikama i mogućnostima, kao i modelima. Napravljeni su tako da poštuju stroge zahteve za smanjuje potrošnje električne energije.

Makismalan izbor po minimalnim cenama nudi Tehnomedia.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *