Vodič za kupovinu aspiratora

x  T.

Želite da kupite aspirator, ali ne znate koji model da izaberete. Ovaj vodič će vam pomoći u tome.

Aspirator vam je neophodan u kuhinji, naročito ako često kuvate.

Aspirator birajte prema:

 • veličini kuhinje i rasporeda
 • vrsti šporeta ili ploče za kuvanje
 • koliko često kuvate
 • i količini novca koji planirate da potrošite.
VOX CGL950IX

Vrste i modeli

Po principu rada:

 • ventilacioni aspirator i aspirator sa filterom

Po izgledu:

 • ugradni i samostojeći

Ventilacioni aspirator

Ventilacioni aspiratori kroz ventalacioni otvor odvode usisan vazduh napolje. Ovi aspiratori su dobar izbor ako živite u kući, jer ventilacioni izlaz iz prostorije možete da napravite odnosno da napravite rupu u zidu kako bi sistem odvoda odveo vazduh napolje.

Oni tiše rade i ekonomičniji su. Imaju jači protok vazduha. Nepotrebno je da menjate filtere par puta godišnje, jer dim, vlagu, mirise kuvanja i slično odvode napolje.

VIVAX CHO-60PT070A X

Vrste filtera

 • Uglavnom ventilacioni aspiratori imaju aluminijumske filtere i oni mogu da se peru. Redovno ga čistite i ne morate da kupujete novi.
 • Papirne filtere ili akrilne nekoliko puta godišnje menjajte. Sve zavisi od toga koliko često kuvate.
  Aspiratoru sa filterom menjajte i ugljeni filter.

Kako bi aspirator efikasno i dobro radio morate ga redovno održavati.

Aspirator sa filterom

Aspiratori sa filterom iz prostorije vazduh propuste kroz filtere i na taj način ga pročiste i u prostoriju vraćaju takav pročišćen vazduh. Ovakvi aspiratori su jedini izbor za stanove, jer ne možete da bušite rupe u zidu.

Ovaj filter vazduh usisava, kroz ugljeni fuilter ga čisti i u prostoriju ponovo vraća. Jednostavno se postavlja i instalira. Ugljeni filteri moraju redovno da se menjaju. Ovi aspiratori su bučniji i protok vazduha je slabiji u odnosu na ventilacione.

MIELE DA 3466

Ugradni aspirator i drugi modeli

Ugradni aspirator možete da smestite i ugradite u unutrašnji kuhinjski element, radni deo ili ispod njega. Manjih je dimenzija. Lepše izgleda u kuhinji, jer je nekako spojen u uklopljen sa svim elementima. Sa ugradnim modelom možete da uštedite prostor, jer možete da ga sakrijete. Možete ispod prozora u kuhinji postaviti ploču za kuvanje.

Ugradni teleskopski aspirator je veoma jednostavan. Iznad dela za kuvanje se direktno ugrađuje I uglavnom bude mesta za ormarić manjih dimenzija. Najmanje mesta će zauzeti s obzirom da se postavlja ispod kuhinjskog ormarića ili stavi u njega.

Aspiratori s dimnjakom mogu biti ventilacioni koji kroz dugačku cev do plafona koja liči na dimnjak odvode vazduh I mogu biti reciklirajući s dimnjakom čiji dimnjak nema funkciju već je samo zbog estetike takav.

Ostrvski aspiratori mogu biti: ventilacioni I sa filterom. Malo su većih dimenzija i na plafon se spajaju. Spadaju u skuplje modele.

ELICA MOON ISLAND IX/F/120

Ostrvski kuhinjski aspirator najbolje izvlači mirise i paru kada vam se na ostrvu nalazi ploča za kuvanje. Tačno iznad kuhinjskog ostrva visi ovaj aspirator sa plafona.

Zidni aspiratori postavljaju se horizontalno ili vertikalno na zid. Samostalni zidni aspirator će se uklopiti u svaku kuhinju. Jednostavno se zakače na zid, a u ponudi su modeli različitih veličina i dizajna. Za visoke ljude veoma su praktični vertikalni modelil.

Zidni dekorativni aspirator postiže najbolje razultate rada i skoro su nečujni tokom rada ako izvan kuhinje montirate motor ovog aspiratora. Veoma su elegantnog i prefinjenog izgleda i dobar su izbor ako je vaša kuhinja bez zidnih ormarića i modernog izgleda.

Plafonski aspiratori se preporučuju u stanovima gde je prostor otvoren, a kuhinja spojena sa dnevnom sobom I trpezarijom.

Kapacitet

Određeni gubitak pritiska će uvek postojati prilikom ugradnje aspiratora i zato vodite računa o sledećem:

 • Umesto oštrih lukova poželjna su blaga zakrivljenja na odvodnoj cevi. Tako može vazduh da prođe neometano sa umanjenim gubitkom pritiska.
 • Kako biste smanjili otpor vazduha gde je to moguće koristite glatke odvodne cevi.
 • Na cevi je naznačen prečnik i pridržavajte se preporučenog prečnika odvodne cevi aspiratora.
 • Pobrinite se da što je moguće kraća bude ugradnja i da bude što manje zakrivljena na odvodnoj cevi.

Širina aspiratora

Uglavnom je jednaka širini ploče za kuvanje i širina aspiratora. Udaljenost između ploča i aspiratora se preporučuje da bude od 65 – 75cm, a može da bude i manja u zavisnosti od ploče.

Eliminator mirisa i pare

Odvodni aspiratori, odvode vazduh. Oni kuhinjsku paru uvlače i u filteru zadržavaju isparenja. U isto vreme kroz ventilacionu cev izbacuju mirise napolje. Ako želite da iskoristite maksimalno usisinu snagu aspiratora postavite cev za odvod vazduha napolje.

Reciklirajući aspiratori vrše reciklaciju vazduha. Reciklirajući način rada je rešenje ako nije moguće postavljanje cevi za odvod vazduha. Ova vrsta aspiratora kroz ugljeni filter uvlači vazduh i otklanja kuhinjsku paru i mirise, a u kuhinju nazad vraća čist vazduh. Ugradnja je jednostavna i najčešće se koriste u stanovima, jer je u stambenim zgradama komplikovana ugradnja cevi koje vode napolje.

Unutrašnji ili spoljašnji motor?

Ako je vaš izbor spoljašnji motor onda je potrebno da se montira na spoljašnjoj strani zgrade ili na tavan. Veći kapacitet usisavanja imaju uglavnom spoljašnji motori. U kuhinji će nivo buke biti niži što je udaljenost od aspiratora veća.

BOSCH DUL62FA51

Snaga aspiratora

Prilikom kupovine obratite pažnju na snagu. Važno je da bude dovoljno snažan kako bi obavio posao, ali ne i prejak kako ne bi bespotrebno trošio više energije nego što je potrebno.

Snaga se izračunava ovako:

 • Minimalna potrebna snaga, zapremina kuhinje puta 6
 • Maksimalna potrebna snaga, zapremina kuhinje puta 12

Primer: Zapreminu kuhinje izračunaćete ovako: visina puta dužina puta širina kuhinje. Ako je zapremina kuhinje 62,5 kubnih metara (5x5x2,5), kuhinjski aspirator je sa minimalnom snagom 375m³/h.

Visina plafona i veličina špreta ili ugradne ploče utiču na izbor pri kupovini. Kako bi aspirator moga da uhvati sve mirise i isparenja potrebno je da površina spiratora bude 10-tak centimetara veća od šporeta. Oko 70 centimetara se preporučuje razlika u visini šporeta i aspiratora. Za svoje modele svaki proizvođač navodi specifikacije i ima popisanu udaljenost koje morate da se pridržavate. Mnogo veći će na primer biti razmak između šporeta i plafonskog aspiratora.

SAMSUNG NK36M7070VB/UR

Instalacija ventilacionog aspiratora

Buka aspiratora i snaga usisavanja koja može da se smanji ili poveća zavise od cevi koju koristite za odvod vazduha.

 • Smanjićete buku aspiratora ako imate glatke cevi a ne rebraste.
 • Snaga aspiratora će se smanjivati što je cev duža. Dobro je ako je što manja udaljenost između aspiratora i ventilacionog otvora.
 • Jaču usisnu snagu i bolji protok vazduha daće aspirator ako cevi imaju kraće uglove.

Gde se nalazi centar za usisavanje?

Aspiratorima se centar za usisavanje nalazi na:

 • sredini
 • sa strane

Aspirator sa centralnim usisavanjem na sredini su najčešći. Odličan su izbor ako ima dosta vlage i isparenja. Ovakav aspirator usisava čitavom površinom i provodi odmah kroz filter provodi. Ovi klasični modeli su i najtraženiji.

Aspirator sa usisavanjem sa strane sprečava da vlaga i vazduh prilikom kuvanja pobegnu sa ivica šporeta. Lepo izgledaju i imaju na sredini staklenu ili metalnu površinu.

ELICA CLOUD SEVEN IX/A/90

Funkcije i upravljanje

Upravljanje može biti mehaničko, elektronsko, dok ima i modela sa daljinskim upravljačem.

 • Elektronsko upravljanje je za korišćenje jednostavnije kao i održavanje i čišćenje. Upravljanje će biti lakše ako se sa prednje strane aspiratora nalazi panel za upravljanje. Teže su dostupni tasteri ako se nalaze sa strane.
 • Uglavnom imaju 2 ili 3 brzine rada, koje možete prilagoditi onome šta kuvate. Ako pripremate neka začinjenija i jača jela onda je poželjno da izaberete jaču opciju rada.
 • Aspiratori imaju i osvetljenje koje je led ili halogeno. Njega možete koristiti ne samo dok aspirator radi ili dok kuvate već i ako vam je u kuhinji potrebno neko slabije osvetljenje.

Saveti

Najpopularniji i najpovoljniji su zidni aspiratori. Prilikom kupovine obratite pažnju na raspored u kuhinji, dizajn i koje je veličine ploča za kuvanje, odnosno šporet.

 • Obratite pažnju gde se nalazi vaša ploča za kuvanje. Da li je uz zid ili u sklopu kuhinjskog elementa ili ostrva. Birajte. Potpuno ugradni aspirator, plafonski, ugradni ili stakleni aspirator. Veličinu birate u odnosu na širinu šporeta odnosno ploče za kuvanje. Manjim prostorijama odgovaraće manji aspiratori.
 • Bešumni aspiratori ne postoji, ali uvek je bolji izbor model sa niskim nivoom buke.

Tehnomedia ponuda

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *