Vodič za kupovinu fena za kosu

blog x   T.

U svakodnevnoj rutini nege kose, izbor odgovarajućeg fena igra ključnu ulogu u postizanju željenih rezultata.

Saznajte kako odabrati idealan fen za vaš tip kose, istražite razlike između jonskih, turmalinskih i keramičkih fenova i još mnogo toga! Fenovi za kosu su neizostavni uređaji u skoro svakom domaćinstvu. Zato, kupovina fena postaje neizbežan korak, bez obzira koristite li ga samo za sušenje ili za stilizovanje kose.

Ukoliko ste navikli da sami oblikujete frizuru, shvatate koliko je ključno imati pouzdan i visokokvalitetan fen za kosu.

Iako se može činiti da je izbor fena za kosu jednostavan, ustvari fenovi se mogu znatno razlikovati – ne samo po snazi već i po mnogim drugim karakteristikama. Značajno je razumeti različite tehnologije i mogućnosti koje moderni modeli fena nude kako biste izabrali najbolji fen koji odgovara vašem tipu kose i željenom izgledu.

foto blog  x
  • Kako odabrati pravi fen prema strukturi vaše kose?

Možda ste čuli da svaki fen odgovara svakom tipu kose, ali stvarnost je malo složenija. Ako imate tanju i prirodno ravnu kosu kojoj nedostaje volumena, znate da klasično sušenje može ostaviti željeni efekat. Međutim, feniranje koje dodaje volumen može biti sjajna opcija. U takvim slučajevima, keramički fen može biti savršen izbor. Keramički fen pruža punoću bez oštećenja, efikasno regulišući nivo toplote. (Keramički fenovi su takođe izrađeni od plastike).

Ako imate gustu kosu bez sjaja, sklonu nepravilnostima i nestašlucima, razmislite o jonskom fenu. Ovi fenovi oslobađaju jone tokom sušenja, dajući kosi sjaj i glatkoću. Posebno su korisni ako primetite da vaša kosa izgleda bez života i teško se oblikuje čak i nakon upotrebe regeneratora ili maske.

Za one sa kovrdžavom kosom, preporučuje se fen sa difuzerom. Difuzer će najbolje definisati lokne, ističući njihov oblik i teksturu. Kod izbora fena sa difuzerom, obratite pažnju na široko postavljene separatore kako biste postigli što bolje definisane lokne.

  • Kako napraviti izbor između keramičkog i jonskog fena za kosu?

Keramički fen za kosu je pravi izbor ako želite da zaštitite svoju kosu od oštećenja. Zahvaljujući unutrašnjem sloju od keramike, ovi fenovi ravnomerno raspoređuju toplotu, pružajući vašoj kosi samo onoliko toplote koliko je potrebno, često minimalnu količinu. Na taj način, kosa ostaje zaštićena od oštećenja. Ovakvi feni su posebno korisni za tanku ili suvu kosu. Keramički fenovi obično su skuplji od običnih, ali jeftiniji od jonskih fenova. Slično tome, porcelanski fenovi rade na istom principu, budući da je porcelan zapravo vrsta keramike.

Ako želite kosu visokog sjaja, koja je potpuno glatka i ravna, onda je jonski fen pravi izbor za vas. Jonski fenovi oslobađaju negativno naelektrisane jone koji deluju na pozitivno naelektrisane molekule vode, omogućavajući brže i efikasnije sušenje. Osim toga, negativni joni neutrališu pozitivno naelektrisane delove kose, koji su često posledica oštećenja kutikule. Rezultat je glatka, sjajna kosa bez nekontrolisanih pramenova. Pored toga, ovim fenom možete oblikovati frizuru i na nižim temperaturama. Jonski fenovi mogu koristiti jonizator ili turmalin kao izvor jona. Turmalin, kao poludragi kamen, proizvodi negativne jone pod uticajem električne struje, zbog čega se često nazivaju i “turmalinski fenovi”. Iako su turmalinski fenovi obično skuplji, postižu još bolje rezultate.

  • Kako izabrati između standardnog i profesionalnog fena za kosu?

Glavna razlika između standardnog i profesionalnog fena leži u snazi i dodacima za sušenje i oblikovanje. Standardni feni obično imaju snagu između 1 300 i 1 800 W, dok profesionalni feni često prelaze 2 000 W, dostižu čak i do 3 600 W.

Ako koristite fen samo za sušenje kose, bez oblikovanja, možete razmotriti standardni fen, ali imajte na umu da fen manje snage nije preporučljiv za dugotrajan intenzivan rad, jer možecpregrejati i oštetiti motor i druge delove. Ovo je posebno važno za osobe sa dugom i gustom kosom i u tom slučaju preporučuje se fen veće snage.

Kada je reč o dodacima za stilizovanje, dva osnovna nastavka su koncentrator i difuzer. Koncentrator je koristan za ravnanje kose jer fokusira toplotu na određenu tačku, omogućavajući efikasno oblikovanje četkom.

S druge strane, difuzer je idealan za definisanje i stilizovanje talasaste ili kovrdžave kose. Ovaj nastavak omogućava ravnomernu distribuciju toplote na veću površinu kose, što daje definiciju i volumen kovrdžama.

  • Šta još treba uzeti u obzir prilikom izbora fena za kosu?

Važno je poštovati opšte smernice kao što su prirodno sušenje kose pre upotrebe fena i izbegavanje prekomerne toplote tokom sušenja. Dodatno, fen treba da pruža više opcija za podešavanje temperature i brzine duvanja kako biste imali veću kontrolu nad procesom sušenja i stilizovanja.

Birajte fenove koji nude različite nivoe toplote i brzine duvanja. Na primer, fen sa tri nivoa toplote i dva do tri nivoa brzine duvanja obično odgovara većini.

Takođe, važna je i težina fena. Ako imate dugu kosu koja zahteva duže vreme sušenja i oblikovanja, razmislite o lakšem fenu koji je udoban za rukovanje. To će vam omogućiti precizno stilizovanje svakog pramena kose bez umora. Danas su dostupni kompaktni, lagani i sklopivi feni koji su praktični za svakodnevnu upotrebu i pogodni za putovanja.

  • Zaključak

Sada imate jasniju predstavu o tome na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora fena za kosu. Zapamtite da prvo razmislite o svojoj vrsti kose, potrebnim dodacima, željenim funkcijama i važnosti snage, težine i dizajna fena.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *