Vodič za kupovinu laptopa

x  T.

Odlučili ste da kupite laptop, ali ne znate za koji model da se odlučite i na šta da obratite pažnju. Ovaj vodič će vam pomoći.

Laptop je moćna mašina na kojoj se mnogo toga radi i završava. Pored surfovanja, zabave, slanja mejlova, obrađuju se i fotografije, montiraju video snimci, igraju video igrice, rade razni projekti i još mnogo toga.

ACER Predator Triton 500SE PT516-51S-79T4

Budžet

Kupovina laptopa nije mala investicija i zato je važno znati šta kupujete i koliko novca ste odlučili da izdvojite. Ne obraćajte toliko pažnju na ime proizvođača. Nije toliko važno koliko je brend poznat već za koju namenu ćete ga koristiti i u kom je rangu. Svi imaju i dobre i manje dobre laptopove. Cena ne bi trebalo da bude odlučujuća pri izboru. Možete ga kupiti i do 36 mesečnih rata, ako nemate dovoljno novca.

TEHNOMEDIA PONUDA LAPTOPOVA

Prednost

Ekonomični su, zauzimaju malo prostora, ili ako vam smeta skloniti sa stola. Zauvek ćete reći zbogom umršenim kablovima. Laptop možete poneti sa sobom gde god da idete. Nisu teški, a dovoljno su veliki i pregledni za udoban rad.

6 NAJVAŽNIJIH FAKTORA

Osnovne specifikacije laptopa su:

 • operativni sistem
 • ekran laptopa
 • procesor
 • RAM
 • unutrašnja memorija
 • grafička kartica

OPERATIVNI SISTEM (1)

Najpre izaberite operativni sistem koji će pokrenuti vaš laptop. Birajte između:

 • Windows
 • Mac
 • Chrome
 • Linux

Windows operativni sistem ima većina laptopova. Nalazi se i na onim najjeftinijim modelima kao i na hardverski najnaprednijim. Za gejmere je to najbolji izbor s obzirom da je najveći broj igara prilagođen za njih. Krajem prošle godine je predstavljen najnoviji Windows 11.

Mac OS X radi samo na Apple računarima i isključivo se na njima i nalazi, dok je na svim ostalim laptopovima moguće instalirati ostale operativne sisteme. Mac izgleda malo drugačije i slične je funkcionalnosti kao i Windows. Smatra se da je korišćenje jednostavnije za sve koji se sa nekim operativnim sistemom susreću prvi put. U poređenju s Windows laptopovima imaju veću cenu, ali i manje problema s malwareom.

Chrome operativni sistem se nalazi na Chromebook laptopovima. Chrome internet pregledač je glavna aplikacija koja se na njemu koristi. Ovi laptopovi nisu skupi, sa dobrom su autonomijom baterije i dobri su za korišćenje društvenih mreža,surfovanje interenom i za korišćenje e-maila.

Linux često koriste programeri. To je besplatan operativni sistem. Na njemu neće raditi mnogi popularni programi poput Adobe Creative Suite ili MS Office. Tu su za njih alternative koje su besplatne kao GIMP i LibreOffice.

HP Elite DragonFly G2 358V9EA

EKRAN (2)

Veličina ekrana na laptopu je osnova. U odnosu na prenosivost uređaja birajte i veličinu.

 • Od 17 do 18 inča su najveći i namenjeni su za gejming i profesionalno korišćenje
 • Od 15-16 inča su najpopularniji i imaju najbolji odnos između prenosivosti i dovoljno velikog ekrana
 • Od 13 do 14 inča su nešto manji
 • Od 11-12 inča su najmanji i teški su samo kilogram ili dva.

Rezolucija ekrana

Sa većom rezolucijom dobijate i bolji kvalitet slike.

 • Full HD (1 920 x 1 080) je na laptopovima najpopularnija rezolucija. Pravi je izbor za surfovanje internetom, gledanje filmova, gejming i sve ostale taskove, kaoi za kancelarijski posao.
 • 4K/UHD (3 840 x 2 560) je sve popularnija mogućnost i kao novi standard naslediće je FHD. Slika je oštrija, boje bogatije, ali bateriju laptopa brže troši.
 • QHD i QHD+ sa rezolucijom od 2 560 x 1 440 i 3 200 x 1 800 su se smestili između te dve rezolucije.
 • HD i HD+ sa rezolucije od 1 366 x 768, odnosno 1 600 x 900 piksela se mogu naći na tržištu. Kao ostale rezolucije ne mogu dati dobre rezultate, ali su dobar izbor za osnovne zadatke poput pisanja u MS Wordu i surfovanja webom.

PROCESOR (3)

Mozak računara je procesor. Koliko složene softvere može računar pokrenuti određuje zajedno sa RAM-om. Osim toga od njega zavisi i koliko brzo će raditi program i koliko programa može vrteti u isto vreme. AMD procesor ili Intel ima većina prenosnih računara.

Intel procesor

Intel procesor na laptopovima nudi: Celeron i Pentium na entry level laptopovima za jednostavne taskove kao što su: uređivanje dokumenata i surfovanje webom.

Intel i3 je nivo iznad za taskove koji su malo teži. Sa Intel i5 ćete se često sretati na best buy laptopovima. Ako se odlučite za kupovinu laptopa koji poseduje i5 procesor izaberite model procesora koji se završava na slovo U. Slabiji su modeli sa lošijim performansama modeli koji imaju Y u nazivu. HQ u nazivu označava da se radi o jačem modelu i nalazi se uglavnom u jačim modelima za posao i gejming.

Intel i7 i i9 procesori mogu rešavati najteže zadatke i nalaze se na ozbiljnijim laptopovima. Možete uređivati slike i video materijale, igrati ozbilan gejming, ozbiljniji gaming, 3D renderovanje i drugo.

AMD procesor

Slično je Intelu. Serije AMD A, FX i E se nalaze na entry level laptopovima i dobri su za osnovne taskove. Nakon njih stižu Ryzen 3, 5, 7 i 9 kao što su Intelovi i3, i5, i7 i i9 procesori.

Između AMD-ovih i Intelovih procesora razlika je neprimetna. vrhunske procesore proizvode oba proizviođača i nećete pogrešiti za bilo koji da se odlučite.

DELL G5 5505 Ryzen 7 4800H 8GB 512GB SSD RX5600M W10Home

RAM (4)

 RAM je operativna memorija. On podatke privremeno skladišti dok ih koristi procesor. Na laptopu se ne može raditi kada nema dovoljno RAM-a.  8 GB RAM-a je većini sasvim dovoljna. Za naprednije taskove, poput programiranja, editovanja videa, gejminga i slično 16 GB je minimum.

Ako želite nadogradnju RAM-a obratite pažnju da RAM sa matičnom pločom nije integrisan jer onda neće biti moguća nadogradnja.

UNUTRAŠNJA MEMORIJA (5)

Preporučuje se umesto hard diska, SSD od minimum 256 GB ako vam ne treba puno memorije. Lap top će raditi tiše i čak 3 puta brže na nižim temperaturama naročito ako umesto SATA pristupa koriste NVMe pristup.

Za malo brži rad računara sa malo nižom cenom dobar izbor je neki SSD-ov koji ima NVMe za pokretanje operativnog sistema i SATA za kladištenje.

Memorija od 128 GB je dovoljna ako koristite cloud za skladištenje podataka ili želite da kupite Chromebook. Sa memorijom od 512 GB imaćete dovoljno prostora da instalirate različite softvere, fotografije, videa, dosta video igrica i slično.

Brzinu daje SSD memorija i košta, a zapreminu za manje novca daje Hard Disk. Odnosno za sličan novac možete fobiti minimum SSD od 120 GB ili HDD od 500 GB. Birajte memoriju u zavisnoti od sredstava kojim raspolažete i namene za koji ćete ga koristiti. Možda je dobar izbor kombinacija SSD malog kapaciteta i većeg HDD. Na taj način dobijate brzinu rada računara instalacijom operativnog sistema na SSD, a za čuvanje podataka služiće HDD.

GRAFIČKA KARTICA (6)

Uglavnom se nalazi na matičnoj ploči računara. Potrebna je jača za igrice i multimedijalne sadržaje. Kartica je bolja što je kapacitet i brzina memorije veća, ali je i skuplja. Ako se ne bavite editovanjem videa, 3D renderiranjem ili gejmingom biće vam dovoljna integrisana grafička. Međutim ako ćete koristiti uređaj za jednu ili više od ovih navedenih stvari potrebna vam je grafička kartica AMD ili Nvidia.

Nvidia grafičke nalaze se na većini laptopova sa Intelovim procesorima. Isti su nazivi kao i desktop verzije grafičkih. Oznaka Max-Q pokazuje da je u pitanju verzija za laptop. Od desktop verzija su obično 15% do 25% slabije, ali su za uređivanje audio video sadržaja i gejming izuzetno snažne.

AMD poseduje isto svoje grafičke kartice prilagođene za prenosne računare. Koristi iste nazive od Vega i RX kartica do R serije kao i za desktop računare Ryzen serija kartica.

ACER Nitro 5 AN517-41-R6VQ

BATERIJA

Važno je da baterija laptopa bude izdržljiva, jer ćemo ga koristiti i na mestima gde na primer nema utičnice. Proizvođač je u specifikacijama naveo koliko će baterija držati, a od tog navedenog vremena možete oduzeti oko 2 sata i dobićete realan prikaz. Najduže trajanje baterija do čak 10 sati imaju slabiji računari, takozvani ultrabook laptopovi, a uglavnom 3 do 4 sata je trajanje baterije kod jačih modela. Ako igrate zahtevne igrice ili teže grafičke zadatke moguće je da će baterija trajati oko sa vremena i u tom slučaju spojite uređaj na utičnicu.

LAPTOP PONUDA

U zavisnosti od toga za šta ćete ga koristiti izaberite i model laptopa. Kako bi vaš laptop dugo trajao važan je način korišćenja i briga o njemu. Od cene zavisi i kvalitet, tako da što više novca izdvojite dobićete i moćniju mašinu. U ponudi su jeftiniji, srednje cenovnog ranga i skupi modeli.

 • Osnovni model
 • Gejming laptop
 • 2 u 1 laptop
 • laptop za studente i kancelariju
 • laptop do 50 000 dinara
 • laptop do 80 000 dinara

Osnovni modeli

Sa ovim modelima obavljaćete sve osnovne zadatke poput slanje mejlova, plaćanje računa, surfovanje, gledanje filmova, serija i emisija. Sve odtalo što želite da radite na jednom osnovnom modelu biće veoma usporeno. Njihov procesor je verovatno Intel Pentium. Ekrani su uglavnom HD rezolucije, a FHD preovladava. Uglavnom je između 4 i 8 GB RAM-a i SSD-ovi manjih kapacitet od 64 GB ili 128 GB. Ovi modeli su uglavnom malo teži i veći.

Gejming laptop

Gejming laptop je moćna mašina, i često je izbor jer se može koristiti za sve i za posao, školu i drugo, ali se savetuje da ako ne želite igrati igrice to ipak nije model za vas, jer se baterija brzo troši.

Dobar gejming laptop poseduje specifikacije koje će i najzahtevnije igre pokrenuti. Na primer. Procesor: Intel Core i7, ekran: 17″ FHD, grafičku kartu: Nvidia GeForce GTX1060 ili više, RAM: 16 GB, Hard disk: 256 GB SSD + 1 TB HDD ili barem 512 GB SSD. Oni su od običnih teži, veći i robusniji. Zbog zagrevanja i velike toplote koju stvaraju grafičke kartice i procesori važno je hlađenje komponenti.

Laptop za studente i kancelariju

Ako ste stalno u pokretu i potreban vam je laptop koji uvek nosite sa sobom, odličan izbor je ultrabook. On ima premium izgled, brz je, uglavnom ekran od 13 ili 14 inča, lagan je i tanak. Naravno ima modela i sa većim ekranom ali je najvažnije da je kak i prenosiv. Ima jači procesor i uglavnom SSD disk. Ultrabook može izdržati najduže bez struje i ta štednja baterije je dodatni plus. Imaju malo veću cenu, ali ona prati kvalitet. Zbog integrisane grafičke kartice ultrabook nije dobar izbor za hard core gejmere i za slično korišćenje. Dobar je izbor za foto i video editovanje, za Photoshop i slične programe jer ima jake performanse.

Dobar laptop iz ove kategorije potrebno je da ima makar procesor: Intel Core i5, 8 GB RAM-a i 256 GB SSD. Sa ovim kombinacijama obavićete sve zadatke jednostavno u brzo.

RAZER Blade 15 Advanced RZ09-0409AED3-R3E1

Jeftiniji modeli laptopova imaju uglavnom ekran koji nije premium kvaliteta, 4 GB RAM-a,integrisanu grafičku kartu, hard disk do 500 GB. Ako vam bude trebala uvek možete memoriju naknadno dodati. Ovaj laptop će biti dovoljan ako vam je potreban za kucanje teksta, rad sa tabelama, za korišćenje na društvenimmrežama, pretragu interneta, igranje jednostavnih igrica ili gledanje na YouTube.

Šta je potrebno da sadrži dobar laptop do 50 000 dinara?

Osnovna kombinacija je potrebno da sadrži otprilike sledeće.

 • Procesor: Intel Core i3
 • Ekran: Rezolucija 1920 x 1080 (FHD)
 • Grafička kartica: Intel HD 
 • RAM: 8 GB 
 • Hard disk: SSD 256 GB

Sa ovim specifikacijama na svom laptopu možete obavljati svakodnevne aktivnosti, surfovati, gledati filmove i slušati muziku i sve ostalo na YouTube, koristiti Office aplikacije, jednostavnije foto-video editovanje i gejming.

Za laptop srednje cenovnog ranga potrebno je napraviti i kompromis nekog dela zarad drugog. Tako na primer ako želite laptop za obradu fotografija uzmite hard disk od 1 TB uz i5 procesor, a odreknite se skupog SSD-a. Ako vam je potreban za obradu fotografija izaberite hard disk od 1 TB sa i5 procesorom i odreknite se skupog SSD-a manjeg kapaciteta. Za igranje video igrica biće vam dovoljan i i3 procesor sa 8 GB RAM-a, ali za brži rad mašine poslužiće SSD.

Šta je potrebno da sadrži dobar laptop do 80 000 dinara?

Minimalno je potrebno da ima:

 • Procesor: Intel Core i5 / Ryzen 5
 • Ekran: Full HD 1920 x 1080
 • Posebna grafička
 • RAM: 8 GB 
 • Hard disk: 512 GB SSD

Možete potražiti laptopove sa nekom od kombinacija SSD-a i klasičnog tvrdog diska ili snažnim Core i7 procesorom. Dobra opcija je i kombinacija 16 GB RAM-a i 256 GB SSD. Obratite pažnju na grafičku karticu i razmislite da li će vaše prohteve zadovoljiti obična integrisana Intel HD grafika. Sa ovakvim laptopom imaćete Full HD ekran za bolji doživljaj gledanja filmova, na primer. Koristićete bez problema mnoge igrice, programe kao što je Photoshop, multitasking i drugo. Za naprednije je korisnike, ali nije za ultra zahtevne programe i žestoki gejming.

Laptopovi sa cenom od 100 000 dinara i više potrebno je da sadrže RAM memoriju koja nije ispod 16 GB. SSD od minimalno 512 GB, tastaturu sa odvojenom grafičkom kartom i pozadinskim osvetljenjem.Izuzetak su Apple koji imaju najskuplje modele na tržištu. Izuzetak su i ultrabook laptopovi, jer je cena visoka zbog kvaliteta izrade, baterije koja može da izdrži najmanje 6 sati, sjajnog ekrana, portabilnosti. Ako ste spremni da izdvojite taj novac za kupovinu sigurni smo da znate i kakvu mašinu tražite i za koju vrstu posla.

APPLE MacBook Pro 14.2 Space Grey mkgq3cr/a

Apple MacBook

Možda ćete biti u dilemi da li da kupite Windows ili Mac. Apple korisnici su verni svom brendu i kunu se u njega. Uglavnom za MacBook se odlučuju poslovni ljudi. Idealan su spoj hardvera, softvera i dizajna. Lagan, snažan, moćan i elegantan.

Osnovne prednosti su:

 • sigurnost
 • brzina
 • intuitivna upotreba

Cena je važan faktor koji utiče na konačnu odluku, jer su oni skuplji u odnosu na druge. Nisu dobra opcija za gejming. Apple je statusni simbol i potreba u isto vreme, a najpopularniji ultrabook je verovatno upravo MacBook. Odličan su izbor za profesionalce u svetu audio editovanja i videa, za grafičke dizajnere. Ako vam je potreban laptop za osnovne i svakodnevne aktivnosti i zadatke za surfovanje, slanje mejlova, gledanje filmova i slično onda je MacBook skupa investicija.

Google Chromebook

Na našem tržištu Chromebook  nije popularan, ali u svetu jeste i namenjen je pre svega korisnicima koji nisu zahtevni. Online sve radi i uglavnom se koristi samo za surfovanje internetom. Radi na Chrome OS operativnom sistemu. Na cloud se spremaju sve aplikacije i podaci, a samo kada je laptop spojen na internet možete im pristupiti. Nije težak, cena je niža u odnosu na druge, a baterija dugotrajna.

LENOVO IdeaPad Yoga C930-13IKB 81C4002NYA

PROIZVOĐAČI I CENE

 • ACER sa online cenom od 36 999 do 394 999 dinara
 • APPLE sa online cenom od 152 090 do 367 790 dinara
 • ASUS sa online cenom od 48 946 do 439 999 dinara
 • DELL sa online cenom od 52 999 do 204 999 dinara
 • DYNABOOK sa online cenom od 44 999 do 62 999 dinara
 • FUJITSU sa online cenom od 57 899 do 82 999 dinara
 • GIGABYTE sa online cenom od 119 890 do 299 999 dinara
 • HONOR sa online cenom o59 990 dinara
 • HP sa online cenom od 39 890 do 244 999 dinara
 • HUAWEI sa online cenom 71 899 dinara
 • LENOVO sa online cenom od 45 890 do 304 999 dinara
 • RAZER sa online cenom 319 999 dinara
 • TOSHIBA sa online cenom od 85 999 do 90 999 dinara

Pronađite model laptopa po svojoj meri i znajte da u ovom slučaju važi ona stara izreka “Koliko para, toliko i muzike”. Dobra investicija je svakako pametna odluka.

Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *