Xiaomi će biti skinut sa crne liste u Americi

naslovna

Amerikanci skidaju Xiaomi sa crne liste. Ponovo je otvoren put za buduće američke investicije u ovog proizvođača pametnih telefona.

Pentagon, američko ministarstvo odbrane pod administracijom Donalda Trampa je Xiaomi stavio na svojevrsnu listu entiteta koja onemogućava američka ulaganja u kompaniju, jer je objavljeno da su povezani sa kineskom vojskom. Od tog trenutka američki investitori prestali su da ulažu u ovu kinesku kompaniju.

Američka administracija, 6 dana pred kraj Trampovog mandata je na crnu listu stavila: Xiaomi, popularnu video platformu TikToki CNOOC kinesku naftnu kompaniju. Kako navode analitičari, Xiaomi je prevazišao Apple i prošle godine postao treći paroizvođač pametnih telefona na svetu. Trampova vlada je u tom momentu produbila diplomatsku napetost sa Kinom stavivši na “crnu listu” njih i još 8 koneskih kompanija.

image

Xiaomi je uzvratio tužbom protiv američke vlade i naveo da je to nezakonito i neustavno, a bilo kakvu povezanost sa kineskom vojskom su negirali. Ova vest se brzo širila, a u Hong Kongu na primer su Xiaomi akcije skočile za 6 procenata.

Kontraverzan i kratak spor između kompanije i Vašingtona je rešen i okončan nakon što je u sudskom spisu navedeno da će se obe strane složiti da bez daljeg spora reše postojeću tužbu. Pod Bajdenovom administracijom savezni sudija je privremeno blokirao aktiviranje crnih lista u martu. Američko ministarstvo odbrane ukloniće kineski Xiaomi sa crne liste i odustati od zabrane.

Nije dokazano da su bili presudni interesi nacionalne bezbednosti, presudio je savezni sudija Vašingtona 15. marta. Odluci sudije se nećemo suprotstaviti, istakli su advokati američke vlade i dodali da će povući stav koji je tvrdila Trampova vlada da je Xiaomi vojna kineska komunistička firma.

Na berzi u Njujorku nakon ove vesti, vrednost akcija ove kompanije porasla je za 11,3 odsto na 3,45 dolara.

Ministarka spoljnih poslova Kine Hua Čunjing je potvrdila ovu vest, a Xiaomi se nije oglašavao.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *