Zabava i učenje na društvenim mrežama za klince

blog x   T.

Društvene mreže nisu samo mesto za zabavu, već i za učenje. Otkrijte kako klinci mogu kombinovati zabavu i učenje dok istražuju svet putem društvenih mreža na tabletu, telefonu, računaru.

Imate li mališane kod kuće? Ako je odgovor potvrdan, sigurno ste već svesni koliko je teško odvojiti ih od ekrana, bilo da se radi o laptopu, računaru, tabletu ili mobilnom telefonu. U današnjem digitalnom dobu, većina sadržaja koje deca konzumiraju na tim uređajima su igre i video zapisi, dok su edukativni materijali prilično retki. Važno je decu usmeriti na pravi put i pritom možda i sami naučimo nešto novo i zato evo nekoliko besplatnih programa i web stranica idealnih za najmlađe.

foto blog  x
  • Scratch – Programiranje za decu: Scratch je inovativan alat za učenje programiranja namenjen deci. Kroz igru, deca se uvode u svet programiranja i logičkog razmišljanja. Ovaj program omogućava deci da stvaraju interaktivne priče, animacije i igre, kao i da ih dele sa drugim članovima zajednice. Iako je preporučen za uzrast od 8 do 16 godina, mogu ga koristiti i stariji.
  • Tux Paint – Kreativno crtanje za decu: Tux Paint je jednostavan program za crtanje namenjen deci od 3 do 12 godina. Sa zabavnim zvučnim efektima i simpatičnom maskotom koja ih vodi kroz opcije crtanja, deca na zabavan način razvijaju svoju kreativnost i veštine korišćenja računara.
  • GCompris – Edukativne aktivnosti za decu: GCompris je obrazovni programski paket namenjen deci od 2 do 10 godina. Ovaj paket sadrži različite oblasti kao što su računarska otkrića, aritmetika, nauka, geografija, igre, čitanje, vektorsko crtanje i mnoge druge aktivnosti. Sa preko 100 edukativnih aktivnosti i stalnim dodavanjem novih sadržaja, GCompris je potpuno besplatan i višestruko koristan.
  • Slovo – Učenje deljenja na tastaturi: Slovo je aplikacija dizajnirana za učenje slepog kucanja na tastaturi, namenjena učenicima i studentima. Program se lako preuzima i pokreće i omogućava učenje kroz 12 lekcija ili vežbanje brzine kucanja. Prilikom korišćenja, imate mogućnost izbora između ćirilične i latinične verzije.

Domaći programi za decu su takođe dostupni na tržištu, ali se većinom plaćaju. Ipak, primeri koje smo naveli su besplatni i lako ih je preuzeti i instalirati na vaše računare, telefone, tablete. Važno je napomenuti da deca umereno koriste računar, a ne da im to postane jedini vid zabave.

Ovi programi ne samo da zabavljaju decu, već im pružaju i vredne veštine i znanja koja će im koristiti u budućnosti. Uvek je važno nadgledati vreme koje deca provode pred ekranom i osigurati da se koristi na produktivan i edukativan način.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *