Zarada preko hard diska zove se Chia

naslov

Za Chia – ekološku kriptovalutu potrebni su vam samo tvrdi disk ili SSD.

Chiu je novi hit, a njena specifičnost je što se ne stvara pomoću procesora ili grafičke kartice kao neke kriptovalute nego s prostorom za skladištenje i zato vam je potreban HDD ili SSD. Zbog ovoga su neka predviđanja da će verovatno doći do nestašice uređaja za skladištenje podataka na tržištu.

image

Mnogi Kinezi su odavno stvorili zavidne količine zaliha SSD-a i tvrdih diskova, zbog trgovine Chia koinom. Chia valuta koristi dokaz o vremenu i prostoru a ne dokaze o radu poput Bitkoina i sličnih kriptovaluta. Svojevremeno je bilo veoma teško kupiti najbolje grafičke kartice i sada s razlogom postoji zabrinutost da istu sudbinu ne zadesi i uređaje za skladištenje podataka. Umesto grafičkim karticama, sada se majnovanje najnovije Chia kriptovalute koju još zovu i ekološka ili kriptovaluta za siromašne obavlja sa najboljim gejmerskim SSD uređajima i hard diskovima velikog kapaciteta.

Za razliku od masovnog rudarenja Bitkoina ili Ethereum-a koji rasipaju električnu energiju Chia je štedi. Mnogo je manja potrošnja energije sa tvrdim diskovima i SSD-om, jeftiniji su i jednostavnije je doći do njih i sve je to prednost Chie.

O Chiu kriptovaluti…

Bram Cohen koji je poznat kao Bit Torrento je izumeo Chiu. Slobodan prostor na uređajima za skladištenje je želeo da iskoristi na najbolji način i zato je stvorio ovu kriptovalutu. Ako možda želite da saznate koliko može da se zaradi i da izračunate svoju zaradu to je moguće sa Chia kalkulatorom. Kineski portali: Time Finance, PC Chip pišu da se sve ponavlja kao i sa grafičkim karticama. Nestašica se za sada oseća u delu uređaja čiji kapacitet prelazi 6 TB. Najveća je potražnja za onima od 4TB do 18TB. Izražavaju nadu da je uzdrmano tržište HDD i SSD uređaja zbog Chia kriptovalute samo prolazna faza. Potražnja je velika, njih je sve manje, a cena na svetskom tržištu sve veća. Naime, rudari u Kini su kupovali svaki tvrdi disk ili SSD do kog su došli i ne pitaju za cenu čim se pojavila Chia.

image

U poslednjih nekoliko godina pojavile su se mnoge kriptovalute. Neke su se izgubile, jer nisu zaživele kao Bitcoin ili Ether, na primer. Danas Bitkoin vredi preko 62 000 USD, a kada se pojavio pre nekoliko godina niko ga nije ozbiljno shvatio. Videćemo kako će se na tržištu održati Chia.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *