Zašto se u frižideru stvara led ili curi voda?

x

Stvaranje leda i vode u frižideru nagoveštavaju da nešto nije u redu sa vašim uređajem.

Proverite vrata i gumu

Vrata frižidera moraju biti zatvorena, jer će se u suprotnom stvarati kondenzacija i uređaj će biti stalno zagrejan. Skupiće se voda i od kapanja može doći i do curenja vode. Vrata moraju biti čvrsta, a ne labava kao i guma sa unutrašnje strane. Neki proizvođači preporučuju da se jednom u 6 meseci očisti guma. Da li guma na vratima lepo prianja proverićete lako. Isključite frižider iz struje 2 minuta i nakon tog vremena otvorite vrata. Uključite u struju i vrata zatvorite. Preko gumene lajsne pređite prstima. Značete da li gumene lajsne ne “dihtuju” odnosno ne drže dobro ako osetite da se vazduh vuče unutra.

Režim za odmor

Voda se u vašem frižideru može stvoriti ako ste uključili režim za odmor ili neku drugu funkciju za uštedu energije. Potrebno je zato da proverite i isključite ih. Naime, ako vam je na duži period uključena funkcija režim za odmor, uređaj će raditi na nižim temperaturama i to može prouzrokovati kondenzaciju i kapljice vode.

Dovoljno rpostora u frižideru

U frižideru mora da postoji dovoljno prostora za dobar protok vazduha. Kada složite namirnice vodite računa da ne dodiruju zadnji zid frižidera. Ako kojim slučajem prianjaju uz zadnji zid uređaja ili ga dodiruju led će se nagomilavati na dnu jer negativno utiče na protok vazduha prema dole.

Rupa u frižideru

Rupa u frižideru je odvod za odleđivanje. U odvodu mogu da se zaglave čestice hrane ili drugih stvari. Voda će cureti,jer će te nagomilane čestice zapušiti odvod. Ako sumnjate da je zapušen odvod, onda isključite frižider i čekajte da se otopi. Odvod za odleđivanje mežete očistiti povremeno. Znajte da se vrelom vodom frižider ne čisti. Sa mnogim frižiderima dolazi u pakovanju i tanak štapić kojim ćete očistiti uređaj.

U frižider stavljajte ohlađenu hranu

Nikako ne stavljajte vrelu hranu odmah u frižider, jer će to dovesti do povećane vlažnosti vazduha unutar njega i samim tim će se stvoriti i led. Ohladite je i tek onda smestite u frižider.

Frižider smestite na ravnu površinu

Ako se frižider nalazi na neravnoj površini, vrata neće prilikom zatvaranja praviti vakum. Tada u frižider ulazi topao vazduh, a frižider će koristiti svu snagu prilikom radu, dakle jako, zamrzavajući hranu, jer na taj način pokušava da nadoknadi temperaturu. Tada dolazi do curenja, jer se nakupila voda.

 

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *