Da li mobilni telefoni zrače? TOP 13 saveta za zaštitu

x   T.

Kada se pomene mobilni telefon jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je da li zrači? Stručnjaci odgovaraju potvrdno, ali je pravo pitanje da li je to zračenje štetno?

Da li je štetno zračenje?

Oko toga se vode razne polemike. Sa jedne strane postoje mnogi koji ističu da je to zračenje veoma opasno i da je to razlog izumiranja pčela, a sdruge strane ima onih koji tvrde da je to blagi deo zračenja. Kako kažu, to zračenje koje stiže od mobilnih telefona i baznih stanica uključujući i 5G mreže je mali deo zračenja kojim smo svi mi i planeta izloženi. Zračenjem iz svemira kao i zračenjem raznih uređaja poput dalekovoda, električnih instalacija u domovima, zračenja koje prave kućni WiFi ruteri, mobilni telefoni smo svakodnevno izloženi.

Istraživanje

Huawei je proizvođač 5G opreme i sproveo je detaljno istraživanje. Količina štetnog zračenja se razlikuje od države do države. Standard radijacije dozvoljen u Kini je od  0.47 W/m2 odnosno vati po metru kvadratnom i on je najveći. Dozvoljene količine radijacije su u Evropskoj Uniji 20 puta niže, a u SAD 10 puta niže.

Korišćenjem profesionalnih isntrumenata koji mogu detektovati radijacijske talase do 6 gigagerca došli su do sledećih rezultata. U mirovanju mobilni telefoni imaju novo radijacije od 0,002 W/m2. Nivo radijacije se povećava na 0,03 W/m2 kada se veza uspostavi, što je slično nivou radijacije od 0,03 W/m2 koji odašilje kućni WiFi ruter.

Prilikom sušenja kose fenom njegov elektromotor zrači 0.12 W/m2, a tada glavu držimo blizu fena pa smo i u tom slučaju malo izloženi. Mikrotalasna rerna na primer pravi zračenja od 2 W/m2, a ako se udaljite na 1 m to zračenje će pasti na 0,02 W/m2.

Antene koje su skrivene u pametnim telefonima povećavaju količinu zračenja. Telo apsorbuje veće količine ako je uređaj bliže telu. Mobilni koristi više energije kada je slabiji signal i tada je zračenje veće.

Koliko zrače mobilni telefoni i 5G mreže

Istraživanja su pokazala da je snaga radijacije pored bazne stanice na 1 m udaljenosti 0,23 W/m2. U prizemlju zgrada zračenje 5G baznih stanica je na nivou od  0,006 W/m2. Vrednost raste na 0,004 W/m2 ispod krova zgrade na koji je bazna stanica montirana.

Zaključak

Prema ovom istraživanju 5G bazne stanice su bezbedne. Što se zračenja mobilnih telefona tiče, sva navedena zračenja su u skladu sa bezbednosnim standardima.

Savetuje se ipak da se mobilni telefoni ne drže uz telo, u džepu na primer ili pored jastuka dok spavate. Bolji izbor je u jakni ili nekoj torbici. Preporučuje se da se u blizini mesta gde provodite najviše vremena u domu ne postavljaju kućni WiFi ruteri.

Kako se zaštiti od zračenja?

  • Razgovarajte kratko.
  • Govorite tiše, jer se jačina zračenja uvećava pri povećanju glasnosti.
  • Umesto poziva koristite poruke. Kratkotrajna je količina zračenja, dok ne zrači primanje poruke.
  • Između razgovora pravite pauze.
  • Menjajte strane tokom dužih razgovora. Na 3 minuta premestite telefon na drugo uvo.
  • Koristite spikerfon ili slušalice za duže razgovore. Ako koristite spikerfon i udaljite telefon od sebe, sa kvadratom rastojanja opada energija zračenja. Možete koristiti i bluetooth jer je nizak njegov nivo zračenja.
  • Tek kada se veza uspostavi prislonite telefon uvetu. Zračenje je najače dok se uspostavlja veza.
  • Telefon odmaknite oko 2 cm od uveta i nemojte ga čvrsto prislanjati uz uvo. Sa kvadratom rastojanja opada energija zračenja.
  • Prekinite razgovor kada je slab signal. Kada je veza loša telefon automatski pojačava zračenje, odnosno emitovani signal.
  • Nemojte da držite mobilni telefon u džepu.
  • Nemojte telefon da držite u blizini glave, kao ni pored jastuka ili tela dok spavate.
  • Pričajte telefonom u otvorenom prostoru.
  • Ograničite deci vreme koje će provesti igrajući se ili koristeći mobilni telefon.

Da li zrači 5G mreža?

Nove tehnologije donele su nam i 5G mrežu. Ne postoji velika razlika u količini zračenja između 2G, 3G, 4G i 5G mreže. Kao ni dosadašnje mreže ni za ovu nije dokazano da količina zračenja utiče na zdravlje. Elektromagnetsko zračenje jedino može uticati na zagrevanje tkiva.

Zaštita od zračenja

Od zračenja uređaja u domu možete se zaštiti verovali ili ne i ruzmarinom. Ova biljka je antoksidant. Efikasan je u sprečavanju radijacije Karnosol se nalazi u ruzmarinu. Kao zaštita koja sakuplja slobodne radikale u telu deluje karnosična kiselina.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *