Magična mikrotalasna pećnica

x Mikrotalasna

Mikrotalsna je prava čarobnica u kuhinji. Osim za podgrevanje hrane i pripremanje kokica, može da se iskoristi za još mnogo toga.

Mikrotalasna pećnica ima mnoge neobične namene. Na primer možete da sečete luk bez suza, kuvate hranu, pripremate jaja, rižoto, picu, osušite začine, pomoći će da vam brže naraste testo i još hiljadu drugih stvari.

Luk ćete iseći bez peckanja i suza tako što ćete ga zagrejati 30 sekundi u mikrotalasnoj. Na sobnoj temperaturi potrebno je malo više vremena da naraste kvasno testo, zato je mikrotalasna spas. Evo kako ćete pomoći testu da brže naraste. U činiju stavite testo, a u ugao mikrotalasne šolju punu vode. Prijanjajućom folijom prekrijte i 3 minuta zagrevajte na najmanjoj jačini. Isključite mikrotalasnu i 3 minuta ostavite da testo “odmori” i ponovite postupak sa zagrevanjem na najnižoj temperaturi, ali sada još 6 minuta. Isto toliko vremena ostavite testo da “odmara”. Smeđi šećer koji se stvrdnuo možete omekšati ako ga stavite u neku posudu i prekrijete papirnim ubrusom koji je nakvašen. Nakon 20 sekundi bićete iznenađeni efektom. Ne morate više da kupujete suve začine, jer ih možete i sami osušiti u mikrotalasnoj. Na tanjir koji sme da se zagreva poređajte listove svežih biljaka, prekrijte papirnim ubrusom i zagrevajte 1 minut na srednjoj jačini. Postupak ponavljajte na svakih 20 sekundi dok se biljke ne osuše. Med u tegli nije više onako tečan već se kristalisao i ne znate kako da ga povratite u prvobitno stanje? Moguće je pomoću mikrotalasne pećnice. Skinite poklopac sa tegle u kojoj je kristalizovan med i oko 30 sekundi ga zagrevajte u mikrotalasnoj rerni. Pasulju je potrebno dosta vremena da se skuva? Ako ga niste držali u vodi preko noći potrebno je nekoliko sati pripreme. Mikrotalasna i tu pomaže. U posudu stavite šolju pasulja i tri puta više vode poklopite i stavite u mikrotalasnu dok ne proključa. Nakon 15 minuta izvadite i ostavite u toj vodi pasulj ili neke druge mahunarke koje pripremate još nekih sat vremena. Procedite i isperite hladnom vodom. Često se sveže voće i povrće teško ljušti. Oko 3 minuta ga zagrevajte u mikrotalasnoj i posao ćete obaviti nakon toga bez problema.  Sve što želite da skuvate možete mnogo brže pomoću mikrotalasne tako što ćete oduzeti vremenski tri četvrtine od kuvanja. Da bi se hrana pravilno skuvala s vremena na vreme promešajte tečnost zbog raspoređivanja toplote. Kako ne bi izgorela, pre nego što je skuvana minut do dva izvadite hranu. U mikrotalasnoj za oko 5 minuta možete da skuvate krompir. Rasporedite krompire i kuvajte ih oko 2 minuta. Viljuškom okrenite drugu stranu i nastavite sa kuvanjem oko 3 minuta.

imageMinutaža kuvanja zavisi od vrste povrća; 30 sekundi je potrebno za spanać, pečurke  i grašak; 4 minuta za povrće koje je hrskavo kao što je na primer šargarepa. Za roštiljanje povrća manje će vam vremena trebati ako ga prvo kuvate u mikrotalasnoj. Za 2 minuta će se ugrejati krompir, a za 1 minut paprike. Više soka ćete dobiti i lakše ćete cediti limun i drugo citrusno voće ako ga 20 sekundi ubacite u mikrotalasnu. Kokos, prezle, badem, orasi se mogu lako i brzo ispeći. Rasporedite ih na tanjir i pecite oko 2 do 3 minuta. Morate posle svakog minuta da ih promešate i nemojte da zaboravite da će i nakon vađenja iz mikrotalasne nastaviti da se peku. Možete pripremiti i jaja na razne načine. Samo ih nemojte kuvati. Za kajganu naprskajte činiju uljem u spreju, dodajte jaja, malo mleka, soli i bibera i umutite viljuškom. Ubacite u mikrotalasnu na jedan minut, a nakon toga promešajte. Jaja na oko se pripremaju tako što ćete prazan tanjir uključi na minut, zatim dodajte pola kašičice putera da se otopi. Razbijte jaje na tanjir, probušite žumance i ubacite u mikrotalasnu na 45 sekundi. Poširana jaja napravićete tako što ćete razbiti jaje u činiju napunjenu vodom. Pokrijte činiju tanjirom, zatim pecite u mikrotalasnoj minut. Ako belance nije gotovo, vratite na još 15 sekundi. Za 20 minuta pripremićete rižoto. Minut ipo zagrevajte naseckan crni luk i puter. Zatim dodajte beli luk, četvrtinu šolje pirinča i isto toliko supe. Pokrijte prijanjajućom folijom i na nižoj temperaturi zagrevajte dva minuta. Promešajte, pa ponovite. Zatim dodajte kašiku vina, pečurke, pokrijte folijom i zagrevajte još nekoliko minuta. Na kraju začinite, dodajte parmezan i zagrejte još minut. Sos od belog luka je jednostavno pripremiti pomoću mikrotalasne. Lako je peći beli luk u rerni, treba vam samo malo soli, bibera, maslinovog ulja. Ali ako nemate dovoljno vremena, sve ove sastojke ubacite u činiju na sedam minuta u mikrotalasnu. Većina ljudi voli krompir, a pečen je izuzetno ukusan. Dobro operite krompir sa ljuskom i stavite ga u posudu koja se koristi za mikrotalasnu. Kada se korica podigne i pukne, a to je za oko 5 do 8 minuta krompir je gotov. Pica će biti gotova za oko 2 minuta. Makarone možete isto brzo pripremiti na ovaj način. Stavite u posoljenu posudu sa vodom. Ubacite u mikrotalasnu na 5 minuta, a nakon toga izvadite i prelijte sa malo mleka. Ponovo stavite u pećnicu na još nekoliko minuta. Testenina će biti ukusna i mekana i sočna. Retko ko ne voli slatkiše, a kolač se može lako i brzo pripremiti uz pomoć magične mikrotalasne. Nije vam potreban neki poseban recept. Iskombinujte omiljene sastojke, malo brašna, mleka, prašak za pecivo, kakao, jedno jaje, aromu vanile, voće, malo sode bikarbone. Sve izmešajte stavite na par minuta u mikrotalasnu i sladite se.

mikrotalasna

Mikrotalasna osim što ima prednost da sve brzo skuva, dobra je i zato što će sve što se u njoj pripremi biti sočno i ne gubi hranljive sastojke. U mikrotalasnoj pećnici hrana se priprema za mnogo manje vremena, a samim tim nutrijenti su izloženi toploti mnogo kraće nego prilikom kuvanja ili prženja. Nivo vitamina se smanjuje tokom dugog procesa pripremanja hrane, odnosno prženjem, kuvanjem, pečenjem. Na taj način može da se ošteti strukturu hrane.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *