Kako se pere veš?

Da bi vaša odeća izgledala kao da je upravo kupljena, potrebno je da se pravilno opere. Naravno, i peglanje pomaže kada se garderoba izgužva i izgubi svoj oblik.

Mnogo toga nam se isprazni i bude poluprazno, poput frižidera, garderobera, novčanika… Uvek je puna jedino korpa za veš. Mašina za veš je najvrednija od svih kućnih uređaja, jer se koristi skoro svakodnevno. Veš mašina sama besprekorno obavlja sve poslove oko pranja veša. Međutim neke stvari je potrebno oprati ručno poput svilenih bluza ili kašmirskih džempera na primer. Potrebno je proveriti šta piše na etiketi i u zavisnosti od sastava tkanine prati u mašini na određenoj temperaturi.

Prilikom pranja odeće od svile, kašmira, vune kako se ne bi oštetila morate je prati na pravoj temperaturi, sa kontrolisanim obrtajima i bez centrifuge. Izaberite “delikatne” programe koje ima vaša mašina za veš.

Najbolje je da ručno operete veš i odeću nežnije strukture, ili komade koji imaju rese, nitne i slično. Kako se ne bi skupio perite ga uvek u mlakoj vodi. To možete obaviti tako što ćete sipati vodu u koju ste stavili deterdžent u posebnu kadicu, lavor ili čist lavabo. Nikako nemojte deterdžent da stavljate direktno preko odeće, kao ni da je direktno stavljate pod mlaz vode, jer tako možete oštetiti tkanje kao i postojanost boje. Za ručno pranje veša koristite deterdžent za tu namenu, za fin veš, vunu ili svilu. Deterdženti za mašinsko pranje su jaki. Potrebno je poštovati koliko praška koristiti za određenu gramažu, kao i preporučene doze  za neku vrstu tkanine. Jako zaprljan komad odeće ne držite duže od 15 minuta potopljen u vodi. Ako ručno perete nešto intenzivnih boja okrenite stvar naopako i perite odvojeno. Bilo da imate nameru da novu odeću perete u veš mašini ili ručno preporučuje se da se pre pranja potopi. Ako ručno perete veš zajedno perite slične nijanse odeće i ne mešajte različite vrste tkanina. Nemojte kada cedite veš da ga uvijate, jer ćete ga oštetiti, razvući. Ravnomerno ćete iscediti veš tako što ćete komad stavtii na čist beli peškir zarolati i stiskati koliko možete.

Vodite računa kako sušite veš. Nikada ga nemojte direktno izlagati jakom suncu već sušite na vazduhu. Nikako u prostoriji u kojoj spavate i boravite nemojte da držite mokar ili vlažan veš. Pošto je osetljiv na dim, prašinu, nikada ga nemojte stavljati i u kuhinju zbog isparenja i kako ne bi navukao jake mirise.

Određeni veš se mora prati u veš mašini na visokim temperaturama zbog dezinfekcije i besprekorne čistoće. To se odnosi na beli veš: peškire, posteljinu, donji veš jer dolaze u kontakt sa intimnim delovima ili licem i najviše se prljaju. Veš mašina poseduje različite programe pranja  i stavke koje je potrebno ispoštovati kako bi se veš dobro oprao. Važno je prilagoditi određeni program za šareni, sportsku odeću, tanak veš ili dečiju garderobu. U veš mašinu prilikom pranja samo stavite onoliku količinu deterdženta koja je preporučena. Višak je opasan zbog alergija, iritacija kože, a i zapušiće mašinu i praviti previše pene, a nečistoću neće otkloniti već je samo podići na vrh. Prilikom pranja nikada nemojte da prepuniti mašinu. Veš se tako neće lepo oprati, jer se nikada neće do kraja isprati, a ni prašak kao ni vodu neče dobro upiti veš. Tako se tkanina može iscepati, a i mašina pokvariti. Blago zaprljan veš, kao i specijalne, osetljive tkanine i tek kupljene stvari možete prati u hladnoj vodi ili na nižoj temperaturi. Na temperaturi ispod 4o stepeni se većina deterdženata ne rastvara. Na kraju koliko god divno mirisao omekšivač ne preterujte sa njim. Ovo nije preporučljivo, jer se ne ispira iz veša u poslednjoj vodi, a ako su u pitanju osetljive osobe ili mala deca, preporučuje se i da ga preskočiti. Ostavlja i tragove po garderobi ako se sa njim pretera. Ukoliko prvih par puta peškire perete bez omekšivača prestaće da se linjaju.

Oznake za pranje postoje na svakoj garderobi. Ako se pridržavate određenih pravila prilikom pranja veša obezbedićete da vaša garderoba dugo traje, neće biti oštećena i neće se skupiti.

Posetite Tehnomediu i izaberite veš mašinu po svojoj meri. Maksimalan izbor po minimalnim cenama očekuje vas u Tehnomedia prodavnicama.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *