Da li će novi evropski zakon uticati na rad mobilnih telefona?

x   T.

Korišćenje mobilnih telefona i drugih uređaja mogao bi da promeni novi zakon Evropske unije.

Novi zakon

Novi propis, Zakon o digitalnom tržištu koji je objavila Evropska unija ima cilj da ono što je neravnoteža u tehnološkom ekosistemu popravi. Taj zakon kada bude stupio na snagu podrazumevaće neke promene u načinu korišćenja aparata. Kako bi se korisnici lakše snalazili odredbe će uključiti najverovatnije međusobnu komunikaciju putem Facebook-a, Messenger-a i WhatsApp-a.

Razlozi

Mogućnost razmenjivanja poruka, video poziva ili slanje datoteka u različitim aplikacijama za razmenu poruka je benefit.

“Korisnicima je tako dat veći izbor oko aplikacija koju žele da koriste”, tvrdi komisija.

Ova odluka bi mogla da se prenese i na društvene mreže, ali o takvoj opciji će se tek vršiti procene. Kombinovanje ličnih podataka za ciljano oglašavanje biće dozvoljeno samo uz eksplicitnu saglasnost korisnika. Kako bi se onemogućilo slanje neželjene pošte, tehnološke kompanije imaće ograničenje koliko puta mogu samo da traže saglasnost nakon što ona bude odbijena ili povučena. U opticaju je i zahtev koji će omogućiti korisnicima da svoj pregledač slobodno biraju, kao i pretraživače i virtuelne asistente.

Predlozi

Od decembra 2020. postoje i drugi predlozi u koje spadaju pravo na deinstaliranje unapred instaliranog softvera sa uređaja kao i to da ne mogu kompanije svoje platforme da koriste kako bi stavile na prvo mesto isključivo svoje proizvode. Naime optužbama za antikonkurentnu praksu su više puta pogođene velike tehnološke kompanije.

Primeri

Više evropskih država je pokrenulo tužbu protiv Googla zbog “antikonkurentnog ponašanja, prakse isključivanja i lažnog predstavljanja”, krajem 2020. godine. Sve optužbe je Googl porekao.

Uprava za konkurenciju i tržišta je prošle godine nabela da će istražiti Apple prodavnicu aplikacija kako bi utvrdili “kako se obezbeđuje da Apple od svake kupovine uzima procenat i nepravdu po kojoj je jedini način da se na iPhone prenese softver preko sopstvene platforme”. Apple je odgovorio da je “njihova prodavnica odlična poslovna prilika za programere širom sveta i da je njihova prodavnica pouzdano i bezbedno mesto za preuzimanje aplikacija koje korisnici vole”.

Kazne

Evropska unija će odlučivati i o kaznama. Za nepoštovanje pravila, komisija može da izrekne novčanu kaznu u iznosu od 10% ukupnog prošlogodišnjeg prihoda. Za nastavljanje kršenja zakona kazna može da se udvostruči na 20%. Kako se navodi, novo rešenje se donosi na velike kompanije pre svega, a ne na male.

Ovaj zakon će prema očekivanjima promeniti digitalnu atmosferu i stanje kakvo je trenutno.

“Zakon će promeniti digitalni pejzaž kakav trenutno poznajemo. Naročito za preduzeća srednjeg tržišta. To će otvoriti vrata novim tržištima i povoljnim prilikama, a kada zakon stupi na snagu, srednja preduzeća će moći da ubiru prednosti ovog novog digitalnog prostora”, istakao je Marko Karlici, šef pravnog sektora u RSM „Legal grup”.

Nakon objavljivanja finalne verzije, očekuje se da ovaj zakon stupi na snagu do oktobra ove godine.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *