Da li kupiti električnu, indukcijsku ili plinsku ploču za kuvanje?

zena u kuhinji cedi limun

Saznajte koje vrste ploča za kuvanje imamo u ponudi, kako odabrati odgovarajući model i koja je najbolja.

U kuhinji se provodi najviše vremena i zato želite da je lepo opremite. Ne želite da vam šporet zauzme puno prostora. Ugradna ploča za kuvanje je odličan izbor. Ima različite pametne funkcije, a i hrana se brže sprema na njoj. Možete da odaberete broj ringli, odnosno grejnih polja po potrebi za male i veće posude.

Postoje dve vrste ploča za kuvanje prema načinu zagrevanja: električne i plinske. Električne ploče za kuvanje se dele na: klasične i indukcijske.

Tehnomedia ponuda:

  • Standardni modeli (sa 4 ringle ili grejna polja, plinske sa jednim, dva, tri ili četiri gorionika, ili kombinovani modeli)
  • Indukcioni
  • Domino (sa 2 ringle, grejna polja, ili gorionika)
BOSCH PRP6A6N70

Ugradne plinske ploče za kuvanje

Plin je jeftiniji od struje i ekonomičnost je glavna prednost plinske ugradne ploče. Na ovoj ploči možete da kuvate sve dok imate plin. Proces pripreme hrane se lako kontroliše i možete u svakom trenutku povećati ili smanjiti toplotu.

  • Mana je što se toplota ne raspoređuje ravnomerno. Hrana može lakše zagoreti i treba joj više vremena da se pripremi i skuva. Ako imate u domaćinstvu starije osobe ili decu plinske ploče mogu biti i opasne, jer ako ne vodite računa gde se nalaze stvari, vatra može stići do njih i zapaliti ih. Teže se čisti i kako zbog neodržavanja ne bi došlo do curenja plina potrebno je redovno servisiranje. Znajte da se jednostavnije čisti staklena plinska ploča ili od nekog drugog materijala.
SMEG SE364ETB

Električne ploče za kuvanje

Jednostavnost korišćenja je njena najveća prednost. Možete precizno odrediti temperaturu na kojoj želite da pripremate hranu. Imaju brojne mogućnosti, poput timera koji kada prođe vreme koje ste mu zadali automatski gasi ploču, powerboosta za najbrže zagrevanje hrane i tečnosti, zaštite od pregrevanja koja omogućava automatsko smanjivanje temperature ili gašenje kako ne bi došlo zagorevanja hrane i druge funkcije. Jedna od prednosti je i jednostavno čišćenje. Sve je gotovo za tren.

  • Električne ploče koriste električnu energiju. I naravno račun za struju biće veći nego da koristite plinsku ploču. Na električnu ploču za kuvanje ode 1/8 od sve potrošene energije u domaćinstvu. Za savremene električne ploče poput indukcijskih, na primer, mora se koristiti posebno, namensko posuđe, što iziskuje dodatni trošak.
MIELE KM 7201 FR

Ugradne indukcijske ploče za kuvanje

Njihova prednost je što troše manje struje od klasičnih električnih ploča i mnogo brže će zagrejati hranu u odnosu na plinske i klasične. Najsigurnije ploče za kuvanje su indukcijske.

Na indukcionim pločama toplota se ravnomerno raspoređuje i ne postiji bespotrebno gubljenje energije. Njena površina je staklo-keramička. Kada je uključite zagrejaće samo deo ispod posude koristeći magnetno polje koje na dno posude usmerava toplotu. Zato se veoma brzo zagreje sadržaj u posudi. Ploča neće grejati, čim sklonite posudu. Na njima ne može da vam iskipi mleko i ne morate da brinete da li ste isključili uređaj, jer će on to sam uraditi. Grejaće samo deo gde se nalazi posuda tako da vam se neće ništa lepiti ako prospete hranu ili neku tečnost. Na taj način je i održavanje i čišćenje lako i brzo.

Posude za indukcijske ploče

Posude koje se koriste za kuvanje na indukcijskoj ploči moraju imati feromagnetno dno.To je suđe od čelika sa emajlom ili od livenog gvožđa, kao i namenski posude izrađene od nerđajućeg gvožđa sa magnetnim dnom. Indukcijska ploča će samo takvo posuđe zagrevati, a ako su od drugog materijala neće ih zagrejati. Nemojte brinutu, jer nećete moći da sa pogrešnom posudom pokvarite ploču.

Matrijal ugradnih ploča

Površina ugradnih ploča je napravljena od staklokeramike, emajla i inoksa. Najjeftinije i najčešće se koriste ploče od emajla. One su pouzdane i praktične. Dugotrajne su, jer se odlično bore sa fizičim uticajem. Staklokeramičke ugradne ploče će za sekund zagrejati posudu i nećete moći da se opečete zahvaljujući indikatoru toplote koji imaju. Električnu energiju ne troše uzalud, u prostoriji ne zagrevaju vazduh i čuvaju sobnu temperaturu. Na ovim pločama koristite posuđe sa ravnim dnom i od nerđajućeg čelika. Ne koristite posude od aluminijuma i sličnih materijala koji će na vašoj ugradnoj ploči ostaviti tragove koje ćete teže odstraniti. Staklokeramičko-indukcione ugradne ploče su 2 u 1, spojena su 2 tipa ploča: tradicionalni i indukcioni model.

SAMSUNG C21RJAN/BOL

Domino ugradne ploče

Ukombinujte kuhinjski prostor kako vam najviše odgovara. Domino ima funkcije koje su vam potrebne na zajedničkoj ravnoj površini. Možete sami da odredite broj električnih i plinskih ringli, kao i pribor za pripremanje hrane poput grila, friteze i slično. Sve što vam je potrebno naći će se na jednoj površini.

Rukovanje ugradnim pločama

Najpopularniji su modeli sa senzorskim komandama. Podešavanje temepratura je lako, jer je rukovanje na dodir. Upravljanje je jednostavnije nego sa pločama koje su mehaničke ili sa tasterima.

Ugradne ploče sa mehaničkim rukovanjem su jeftinije i lakše za korišćenje, ali imaju manji broj funkcija. Upravljanje obavljate okretanjem ručice na ugradnoj ploči.

ELECTROLUX EGE6172NOK

Funkcije ugradnih ploča

Od modela i vrste ugradne ploče zavise i neke funkcije koje imaju. Uglavnom su tu: booster pojačivač za brzo zagrevanje, zaštita od pregrevanja, indikator preostale toplote. Pojedini modeli staklokeramičkih ploča poseduju funkciju AutoFocus zahvaljujući kojoj ugradna ploča prepozna veličinu posude, a samim tim zagreje samo prostor ispod posude. Modeli koji imaju senzor za temepraturu automatski regulišu temepraturu polja i održavaju samo zadatu temperatutu. Pojedine ploče imaju i korisnu funkciju zbog koje i ne morate da nadgledate tok pripreme i kuvanja obroka. Kada se dostigne temepratura od 100 stepeni senzor smanjuje jačinu i tako hrana neće zagoreti ili pokipeti i slično. Bezbednost je veoma bitna tako da modeli sa funkcijom zaključavanja onemogućavaju da kada niste prisutni dete ili starija osoba uključe ploču.

Veličina ploča i broj polja kuvanja

Odabrali ste ploču za kuvanje, a sada je potrebno da izaberete veličinu i broj polja kuvanja. Prilikom izbora obratite pažnju na sledeće:

  • broj članova u domaćinstvu
  • da li često kuvate i kakve obroke spremate
  • i koliki je slobodni prostor na kuhinjskoj radnoj ploči koju prilagodite veličini ploče za kuvanje

Ploče do 6 polja za kuvanje su veličine 70, 75, 80 i 90 cm. Najvećem broju domaćinstva odgovara ploča veličine 60 cm koja je za 3 ili 4 polja. Između 30 i 36 cm su ploče sa 1 do 2 polja za kuvanje. Imamo i ugradne ploče koje kombinuju različite vrste ploča za kuvanje, kao što su 2 plinska polja i 2 indukcijska, ili 3 plinska polja i 1 električno i slično.

Čišćenje i održavanje

Način čišćenja zavisi od materijala od kojeg je napravljena. U našim prodavnicama možete kupiti namenska i specijalna sredstva za čišćenje ugradnih ploča. Staklokeramičke ploče čistite blagim sredstvima, odgovaraće i sredstvo za pranje stakla. Nakon čišćenja, samo mokrim peškirom ili krpom protrljajte površinu i na kraju prebrišete suvom krpom. Emajl površine su slične onima od nerđajućeg čelika. Ne koristite četke i slično kako na emajlu ne bi bilo ogrebotina. Na sunđer ili krpu nanesite tečnost za pranje suđa i očistite. Površine od inoksa čistite pamučnom krpom. Na krpu možete staviti suncokretovo ulje, a posle ploču očistite alkoholom.

  • Ne koristite abrazivna sredstva jer ćete oštetiti površinu ploče. Za čišćenjene koristite sunđer samo za tu namenu. Ne koristite isti kojim perete i suđe, jer će u tom slučaju ostati tragovi na ploči. Najsigurnije je da se pridržavate uputsva koje ste dobili uz ugradnu ploču.

Koju ploču za kuvanje izabrati?

Za koji ćete se model odlučiti zavisi od novca koji možete izdvojiti za kupovinu i o vašim navikama. Modeli sa plinom su jeftinije u odnosu na druge. Ako želite ipak električnu ploču, onda možete izabrati indukcijsku, jer troši u odnosu na klasičnu manje struje, najjednostavnije je kuvanje na njoj i troši manje struje.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *