Da li kupiti šporet ili peć na drva?

blog x  T.


Šporeti i peći na drva predstavljaju tradicionalne i efikasne načine grejanja koji pružaju toplinu domu. Šporet ima dodatnu funkcionalnost za pripremu hrane.

Šporeti i peći na drva često se doživljavaju kao staromodni, ali efikasni. Ovi uređaji su 2 u 1, spoj tradicionalnog sistema grejanja i kuvanja. U suštini, šporeti na drva su kombinacija tradicije i modernog, koristeći napredne materijale i dizajn kako bi obavili klasične zadatke.

Mnogi domaćini koji poseduju šporete na drva često imaju i električne šporete. Međutim, tokom hladnih meseci, preferiraju kuvanje na šporetima na drva. Razlog je jednostavan – kada se već loži šporet radi grejanja prostora, nema smisla koristiti električnu energiju za kuvanje jela. Ovaj uređaj čini domaćinstvo nezavisnim od eventualnih prekida u snabdevanju strujom na primer. Osim toga, ovi šporeti su dovoljno moćni da efikasno zagreju celu prostoriju, a toplota se često prenosi i u susedne prostorije, čime se stvara prijatna atmosfera za različite aktivnosti, poput spavanja.

Iako je održavanje šporeta na drva zahtevnije u smislu dodavanja drva, loženja i čišćenja u poređenju sa nekim drugim sistemima grejanja, često je to manji napor jer osoba koja koristi šporet obično bude u blizini. Iskustvo pokazuje da ljudi prirodno gravitiraju prema toplini šporeta na drva, čineći ih ne samo izvorom toplote već i centralnim mestom okupljanja u domu.

image
 • Benefiti šporeta na drva

Šporeti na drva se izdvajaju po svojoj dugovečnosti. Iako se tokom vremena može desiti da šamotne opeke u ložištu puknu, rešavanje ovog problema je prilično jednostavno upotrebom šamotnog maltera ili zamene oštećenih opeka. Održavanje je jednostavno, sa minimalnom količinom pepela, iako se okolina oko šporeta povremeno mora očistiti od pepela koji se prolije pri otvaranju ložišta. Savremeni šporeti često poseduju staklo na vratima rerne, koje zahteva povremeno čišćenje.

Jedna od ključnih prednosti najboljih šporeta na drva je ta što ne zahtevaju specifičan dimnjak, već se mogu povezati i sa postojećim zidanim dimnjacima. Naravno, prilikom kupovine, važno je obratiti pažnju na prečnik dimnjaka i uskladiti ga sa preporukama proizvođača. Većina štednjaka koristi dimne cevi prečnika 120 mm, dok kod jačih modela za etažno grejanje taj prečnik može biti i 160 mm. Odgovarajući prečnik dimnjaka je ključan, jer nepravilan prečnik može dovesti do lošeg sagorevanja, uz često vraćanje dima u prostor.

 • Šta izabrati – peći na drva ili šporete na drva?
image

Važno je napraviti razliku između klasičnih šporeta na drva, popularnih “smederevca”, peći na drva, ili kamina na drva. Šporeti na drva obično kombinuju funkciju grejanja i kuvanja, dok peći na drva fokusirane su isključivo na grejanje prostora. Kamini na drva, sa druge strane, često su usmereni na stvaranje ambijenta zbog plamena i dodavanje topline enterijeru. Šporeti, kao prva opcija, obično nisu namenjeni priključivanju na sistem radijatora, već se često koriste za zagrevanje pojedinačnih prostorija, poput kuhinje ili dnevne sobe. Sa druge strane, šporeti za etažno grejanje mogu efikasno zagrevati više prostorija, uključujući ceo stan ili manju kuću, ali nisu idealni za višespratne kuće velikih površina, što se bolje postiže sa kotlovima na drva ili pelet. Kamini na drva pružaju toplinu i atmosferu koja odiše prirodnim šarmom.

Na tržištu se nude šporeti na drva, peći na drva i peći na drva sa rernom, pri čemu se pojmovi često mešaju. Važno je shvatiti razlike, jer iako deluju slično, postoje značajne varijacije u efikasnosti, nameni, dizajnu i dimenzijama.

image

Šporete na drva odlikuju veće i robusnije dimenzije, a ključna razlika leži u njihovoj multifunkcionalnoj nameni. Ovi uređaji imaju prostranu gornju ploču koja je namenjena pripremi hrane, a često su opremljeni i rernom, čineći ih višenamenskim. Međutim, njihova veličina može predstavljati izazov u smislu postavljanja, pa je pre kupovine važno obezbediti odgovarajući prostor. Sa druge strane, kompaktne i moderne peći na drva često služe isključivo za grejanje, smanjujući potrebu za prostorom.

U današnje vreme, dostupne su i peći na drva sa rernom, koje nude korisnu funkcionalnost, posebno u vikendicama. Ove peći kombinuju funkciju grejanja i pripreme obroka, pružajući estetski doživljaj uz pogled na vatru tokom kuvanja. Peći sa rernom često su i atraktivnije od klasičnih šporeta.

Vrhunski šporeti na drva – 3 lidera u industriji

Srbija ima bogatu tradiciju proizvodnje ovih uređaja. Posebnu prednost domaćim proizvođačima pruža činjenica da su šporeti na drva postali retki u Evropi, a proizvodnja je usmerena ka postizanju energetske efikasnosti veće od 90%, usklađujući se s Eco-design regulativom koja je stupila na snagu u januaru 2022. godine. Ova regulativa postavlja stroge smernice za korišćenje ekološki prihvatljivih materijala pri izradi grejnih tela, uključujući kotlove i peći na čvrsto gorivo. Domaći proizvođači preduzimaju korake ka proizvodnji šporeta na drva koji su istovremeno efikasni i ekološki prihvatljivi.

Na domaćem tržištu, među mnogobrojnim firmama, ističu se dva domaća lidera i jedan proizvođač iz Hrvatske, čiji šporeti na drva se smatraju najboljim u klasi.

 • Milan Blagojević (“Smederavc“) – inovacija i tradicija u svetu šporeta na drva

MBS, poznat i kao Milan Blagojević, iz Smedereva je jedan od lidera u proizvodnji šporeta i peći u Srbiji. Njihov čuveni „Smederevac“ nije samo proširio toplinu, već i dalje greje brojne domove širom regiona. I dok se danas fokusiraju na raznovrsnu ponudu, koja obuhvata šporete i peći na čvrsto gorivo, šporete za etažno grejanje, peći na pelet, električne i kombinovane šporete, MBS nastavlja održavanje svoje tradicije kroz inovacije.

Originalni model “Smederevca”, sa snagom od 6,5 do 10 kW, i dalje se proizvodi, evocirajući nostalgiju za toplim domom, mirisom sveže pečenog hleba i ukusnim jelima. Pored klasičnog “Smederevca”, tu je i savremeniji redizajnirani modeli. Bez sumnje, tradicija koja seže decenijama čini “Smederevac” zaista neuporedivim šporetom na drva.

 • Plamen – Vatra inovacije u svetu grejnih tela

Hrvatska kompanija Plamen, čije korene vuče iz davne 1922. godine, predstavlja jednog od vodećih proizvođača grejnih tela u zemlji. Njihova raznovrsna ponuda obuhvata kaminske peći, šporete, peći za etažno grejanje, posuđe i vrtni asortiman.

Ove izuzetne uređaje odlikuje savremeni dizajn koji je usklađen sa visokom energetskom efikasnošću. Sa snagom od 6 do 14 kW, Plamenovi proizvodi su idealni za zagrevanje prostora do 300m². Plamen nastavlja oduševljavati ljude inovacijama, nudeći ne samo toplotu, već i elegantan i efikasan dodatak svakom domu.

 • Alfa Plam – Toplina i inovacije iz Vranja

Alfa Plam, vodeća domaća kompanija sa sedištem u Vranju, specijalizuje se u proizvodnji raznovrsnih grejnih tela koja koriste pelet, čvrsto, tečno i gasovito gorivo. Njihov asortiman obuhvata šporetee na struju, kao i kombinacije čvrstog goriva i struje, ili struje i gasa.

Širom zemlje, Alfa Plam je prepoznat po šporetima na drva koji su dugo prisutni na tržištu i svojim dizajnom podsećaju na popularne modele poput “Smederevca”. Ipak, u njihovoj širokoj paleti proizvoda izdvajaju se moderni šporeti kao i razvijeni program za pelet, koji je pronašao svoje mesto u brojnim domovima širom Srbije.

TURISTICKA ORGANIZACIJA GRADA ZAJECARA x

Izbor najboljih šporeta na drva: Kriterijumi prilikom kupovine

 • Dizajn šporeta na drva značajno se usavršio tokom vremena. Većina proizvođača zadržava tradicionalne dimenzije, ali prilikom kupovine važno je obratiti pažnju na lokaciju dimovodne cevi – da li se nalazi sa leve ili desne strane, ili možda na gornjoj ploči šporeta.

Za ljubitelje rustičnog stila, dostupni su novi šporeti dizajnirani po uzoru na tradicionalne modele, kao što su MBS Smederevac, Plamen Slavonac ili Alfa. Sa druge strane, oni koji više vole savremeni dizajn mogu istražiti futurističke modele Alfa Plam. Ovi različiti šporeti zadovoljavaju različite estetske i funkcionalne potrebe.

(O grejanju na drva pisali smo i OVDE. O grejanju na pelet čitajte OVDE.)

 • Moć šporeta

Jedan od ključnih faktora koji zahteva pažnju je snaga uređaja, koju treba prilagoditi veličini prostora koji želimo da grejemo. Klasični šporeti na drva, poznati i kao štednjaci, sa snagom od 8-9 kW mogu efikasno zagrejati prostor od 50-60 m², dok šporeti za etažno grejanje iste snage pokrivaju i do 130 m².

U specifikacijama se često ističu nominalna i maksimalna snaga šporeta, gde razlika između ove dve vrednosti obično iznosi 1-2 kW. Posebno kod šporeta za etažno grejanje, naglašava se snaga zračenja i toplotna moć prenosa toplote na vodu koja cirkuliše kroz sistem.

 • Efikasnost grejanja

Efikasnost je ključna, merilo koliki procenat čvrstog goriva (drva ili uglja) šporet koristi za proizvodnju toplote. Što je efikasnost veća, šporet je energetski efikasniji, pretvarajući veći deo drva u toplotu i ostavljajući malo pepela. U Evropskoj Uniji su šporeti sa efikasnošću ispod 90% zabranjeni zbog ekoloških standarda, dok kod nas još uvek možete naići na modele sa efikasnošću od 60-80%.

 • Rerna

Rerna je nezaobilazni deo svakog šporeta na drva, pa je bitno obratiti pažnju na dimenzije i dodatke. Ako porodica ima više članova, šporet sa većom rernom je preporučljiviji, omogućavajući pripremu većih jela. Rerna može imati staklo koje pruža praćenje procesa pripreme jela, kao i termometar za proveru temperature. Staklo na rerni može biti duple ili čak trostruke izolacije. Rerne sa dvostrukim staklom ravnomerno raspoređuju temperaturu, dok spoljno staklo ostaje hladno, štiteći korisnike od opekotina.

 • Dimnjaci

Prilikom kupovine, treba takođe obratiti pažnju na protok vazduha u dimnjaku i regulatore za dovod primarnog i sekundarnog vazduha. Ispravan protok vazduha kroz dimnjak omogućava bolje sagorevanje drva i veću proizvodnju toplote. Ovaj fenomen poznat je kao promaja, a reguliše se regulatorima vazduha. Određeni šporeti zahtevaju određenu promaju, a protok vazduha može se kontrolisati regulatorima, pri čemu šporeti mogu imati jedan, dva ili čak tri regulatora.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *