Da li su samo megapikseli važni za dobru fotografiju?

x   T.

Za kvalitetnu fotografiju slikanu sa mobilnim telefonom, megapikseli nisu dovoljni. Saznaćete koji su još parametri važni.

Većina ljudi kada kupuje nov mobilni telefon obraća pažnju na kameru. Važno im je da naprave fotografije koje će biti besprekorne. Prema nekim istraživanjima, mnogi se prvo raspitaju i gledaju specifikacije telefona, njegove kamere i broj piksela. Kupuju se telefoni sa najvećim brojem piksela, ali znajte da to što jedan model telefona ima više megapiksela od drugog modela ne znači i da će praviti bolje fotografije. Odličan izbor telefona sjajnih karakteristika potražite u Tehnomedia prodavnicama.

Šta čini jednu fotografiju?

Za dobru fotografiju sve je važno. Jednu fotografiju čini ukupan broj piksela. Taj broj piksela prikazan je megapikselima i tu cifru često istaknu proizvođači telefona. U nekim slučajevima ne mora da znači da je ono što je veće i bolje. Svetlo čini fotografiju dobrom, a senzoru koji se nalazi u sastavu kamere je potrebno svetlo. Na senzoru su pikseli koji o svetlu prikupljaju podatke i pretvaraju ih u elektronski oblik. Bolje informacije o svetlu prikupljaju pikseli na većem senzoru. U (µm) se mere pojedinačni pikseli na senzoru, a u delovima inča ( na primer: 1/2.3”, 1/3.06”…) veličina senzora. Dešava se da se smanjuju senzori i na njih postavlja veliki broj piksela i zato je registracija svetla slaba, dok će veliku količinu šuma imati snimci kada je slabije osvetljenje. U drugom slučaju, fotografije sa mnogo detalja daće veća količina piksela na senzoru pri dobrom osvetljenju.

Bolju količinu detalja daje veći broj piksela, dok bolje registruje svetlo u mraku manji broj piksela.

x   T.

Čemu služi optički zum?

Izgubićete na kvalitetu fotografije ako isečete fotografiju koju napravite, odnosno cropujete je. Optički zum je opcija koja ovde ulazi i ima je na telefonima sa dvostrukom kamerom čiji je sistem izveden sa jednim običnim i jednim telephoto senzorom. Softverski je izveden digitalni zum i zumira piksele gde se na kvalitetu fotografije gubi. Stvarni zum je optički zum. Kvalitet fotografije se neće izgubiti prilikom zumiranja.

Zašto je bitan otvor blende?

Važan parametar za dobru fotografiju je i otvor blende. Broj f je odnos između veličine otvora blende i fokalne dužine. Više svetla može da prođe kroz blendu što je manji broj f i samim tim dobićete veću količinu svetla koja pada na senzor. Fotografisanje pri slabijem osvetljenju kamere sa manjim brojem f odnosno većim otvorom blende mogu da daju odlične rezultate. Sa takvim odnosom dobijamo i takozvanu dubinu polja. Široku dubinu polja i manju hromatsku aberaciju ima kamera sa većim f brojem. Neuspelo fokusiranje može da se stvori usled hromatske aberacije, odnosno neželjenog efekta koji nastaje usled prelamanja različitih talasnih dužina kroz različite uglove.

(Efekti Hromatske aberacije su vidljivi kao tanke linije različitih boja koje okružuju ivice predmeta sa velikim kontrastom. Uglavnom su na spoljnim delovima slika.) Ako na primer slikate objekat koji je udaljen od kamere i koji je blizu, oba će izgledati čisto i oštro.

Poznati bokeh efekat predstavlja dubinu polja koji je često sa duplom kamerom. Na vas će se fokusirati jedna kamera, a na pozadinu druga kamera i namerno će je zamutiti. Druga kamera vam ne treba ako imate kameru sa manjim brojem f. Ovaj bokeh efekat je savršen za portretne fotografije.

(Bokeh efekat znači kvalitet zamućenja. Uzrokovan je uskom dubinom polja a to je na fotografiji udaljenost između najbližeg i najdaljeg objekta na fotografiji.)

Zašto je važna stabilizacija slike?

Presudni uslovi za čiste fotografije i video snimke su: elektronska stabilizacija slike (EIS) i optička stabilizacija slike (OIS). Koliko puta ste čuli, dobra je slika, ali malo mutna? Zato je stabilizator važan. Kamere sa optičkom stabilizacijom su veoma kompleksne. Ovaj sistem funkcioniše tako što se senzor nalazi na stabilizacionom sistemu koji od akcelerometra (žiroskopa) uzima podatke o pokretima telefona i takav sistem elektromagnetnim putem drži kameru stabilizovanom. Jednostavan softverski sitem je elektronska stabilizacija. Najverovatnije će povećati brzinu snimanja ili slikanja, kako bi se smanjilo zamućenje i registrovalo više sličica.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *