Šta znače merne jedinice mobilnih telefona?

x   T.

Po čemu se razlikuju gigabajti, megabajti, megapikseli i druge merne jedinice, saznaćete u ovom tekstu.

Sa ovim informacijama napravićete bolji izbor prilikom kupovine telefona.

Mnogi kvalitet mobilnih telefona procenjuju na osnovu prostora interne memorije koja se meri u megabajtima (MB), brzini procesora koji se meri u megahercima (MHz), brzini modema koja se meri u megabitima (Mbit), ekranu koji se meri po (DPI-ovima) odnosno zasićenost ekrana pokselima po inču i kameri koja se meri u megapikselima (MP). Ponekad veći brojevi ne znače i bolji kvalitet i rezultat. Na primer, veći broj megapiksela nije garancija za dobru fotografiju.

SANDISK SDHC 64GB Ultra Micro 100MB/s Class 10

Šta je MB (megabajt)?

Informacije o prostoru pokazuje nam megabajt. Telefoni su sa memoriskim konfiguracijama od 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256GB. Megabajt čini 1 000 000 bajtova, a 1 gigabajt (GB) čini 1 000 MB. Binarno su zapisani svi bajtovi, a binarni sistem predstavljaju decimalni brojevi. S obzirom da binarni sistem prepoznaje samo parne brojeve sve veličine memorije su parne.

Šta je Mb (megabit)?

Megabit je merna jedinica za brzinu prenosa podataka. Jedan megabajt sadrži 8 megabita. Megabit je osmi deo megabajta i u tome je njihova razlika. To znači da ako na primer imate internet sa brzinom od 50Mbit-a po sekundi ne možete skidati 50MB po sekundi, već će vam ta brzina omogućiti download od 6.25 MB po sekundi.

Šta je MHz (megaherc)?

U hercima (Hz) se meri brzina grafičkog čipa, osvežavanja ekrana, procesora. Herc se koristi za prikazivanje brzine jednog mikroprocesora. Ova jedinica frekvencije označava cuklus u sekundi. Jedan skup bitova izmanipulisan 1.000.000 milion puta u sekundi označavao bi 1 MHz. Ovo je brzina nekog procesora. U MHz se ne može izmeriti prava brzina jednog telefona, ali za pravu brzinu važan je čitav skup sistema: cache, CPU arhitektura, brzina RAM memorije.

CrossCall Trekker X4 Dual Sim Black

Šta je MP (megapiksel)?

Megapiksel je merna jedinica tačkica koje čine fotografiju koju ste napravili. Koriste se i kao merna jedinica za rezoluciju ekrana. Ako senzor kamere beleži 12 megapiksela, on ustvari napravi fotografiju koja ima 4000 x 3000 piksela (tačkica), a krajnji rezultat je 12 000 000 piksela. Kod ekrana je ista situacija, ali je piksel dat drugačije, jer se nalazi u realnom svetu. Na primer, Full HD rezolucija ekrana je od 1920 x 1080 piksela. Oznaka “p” na ekranima pokazuje broj piksela u vertikalnoj strani. Ekrani imaju standarde poput: 720p HD, 480p, 2160p 4K, 1080p Full HD…

Šta je DPI?

Oznaka DPI (dots per inch) označava tačkice po inču. To je merna jedinica zasićenosti ekrana pikselima i pokazuje oštrinu, odnosno kvalitet prikaza na ekranu. Manji broj piksela po inču daje manja rezolucija, a veća daje veći.

 

 

 

 

 

 

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *