Da li želite da kupite dobar usisivač?

x  T.

Odlučili ste da kupite usisivač i ne znate za koji model da se odlučite. Važno vam je samo da bude dobar. Donosimo par osnovnih smernica radi lakše odluke.

Između usisivača razlika je velika od modela do modela, vrste, snage, izgleda…

image

Usisivač sa kesom ili bez kese

Usisivači sa kesom tiše rade, mogu u sekundi da pročiste veću količinu vazduha i jače su usisne snage. Održavanje je lako jer se jednostavno može promeniti kesa. Sitnu prašinu ne mogu da filtriraju tekstilne ili platnene kese. Potrebno je redovno menjati kese. Obratite pažnju da li je potrebna posebna vrsta kese za model usisivača koji imate.

Većina bira modele bez kese zato što misli da je održavanje uređaja jeftinije. Međutim ovde je potrebno redovno čistiti jedan filter, a i menjati nakon određenog vremena, odnosno na otprilike 6 meseci. Filter koji može da se pere nije potrebno menjati već samo redovno čistiti i na tome ćete uštedeti. Ređe će se menjati filter ili čistiti isti ako izaberete model usisivača opremljen sa takozvanim ciklonima ili spinerima koji skupljaju deo prašine.

 • Dobar je izbor model sa kesom ako ste alergični na prašinu jer je za razliku od usisivača sa posudom kontakt sa prašinom manji. Mana je što tokom usisivanja nećete videti kada je kesa puna dok se u modelu bez kese jasno vidi količina prašine i prljavštine u posudi.
 • Ako birate model sa kesom odlučite se za punjenje odozgo, jer ćete je ređe menjati, a i staće više prašine u nju.
MIELE Blizzard CX1 Cat & Dog PowerLine

Hepa filter

Hepa filteri su veoma efikasni, jer uklanjaju grinje, plesni, prašinu, polen i ostale štetne čestice. Ako imate problema sa alergijama ili respiratorna oboljenja odličan su izbor. U ponudi su i modeli usisivača koji osim višeslojnih papirnih kesa imaju i više Hepa filtera za što bolji izfiltrirani vazduh.

Vodeni filter

Ako imate problema sa alergijom ovakvi usivači su dobar izbor. Zahtevniji su modeli sa vodenim filterima. Vaš prostor će dobiti prijatan miris ako u vodu stavite par kapi eteričnog ulja. Usisivači sa vodenim filterom bolje čiste, ali su teži, bučniji i veći. Nakon svakog korišćenja i usisivanja potrebno je očistiti usisivač.

Vrste usisivača

 • Ležeći usisivači
 • Uspravni i štapni usisivači
 • Ručni usisivači
 • Robot usisivači

Ležeći (klasični) usivači

Ležeći usisvači su najpopularniji. Razlog je jednostavno korišćenje. Najveći izbor modela imate kod ove vrste. Uglavnom uz usisivač dobijate i nastavke sa kojima je moguće stići i do teže dostupnih mesta. Sa njima možete da očistite pored podova i stepenice, zavese, nameštaj, auto. Nisu teški i lako su prenosivi. Imaju duži usisini put zbog creva.

 • Prednosti: Dobar su izbor za različite površine i prostorije. Dobijate različite nastavke.
 • Mane: Možete se saplesti od kablova i creva, oštetiti nameštaj i morate da ga vučete za sobom. Tokom usisavanja morate stalno da se savijate i ako imate problema sa kičmom onda ipak izaberite drugu vrstu usisivača.
PHILIPS XC8349/01

Uspravni i štapni usisivači

Uspravni usisivači efikasno i brzo čiste tepisone i tepihe i odličan su izbor ako imate kućne ljubimce. Dobri su za čišćenje velikih površina. Nije potrebno tokom čišćenja da se saginjete, jednostavno ćete ga odložiti i zauzeće manje prostora od usisivača sa crevom.

 • Prednosti: Odlično čiste sve vrste tepiha. Ne saginjete se tokom usisavanja.
 • Mane: Kraći usisini put. Zaobilaze osetljiva i teže dostupna mesta. Bučni su i teži.

Štapni usisivači slabije čiste, mnogo su lakši i isto su uspravni. Rade na baterije i jednostavni su za korišćenje i upotrebu.

 • Prednosti: Jednostavno korišćenje.
 • Mane: Sa njima je teže dubinsko čišćenje prostorija koje se ne održavaju redovno. Morate redovno puniti baterije.

Ručni usisivači

Ručni usisivači su ustvari velikom usisivaču dopuna. Veoma su praktični i pogodni za čišćenje manjih površina ili nameštaja i auta. Ima modela sa žicom i bežičnih. Iz praktičnih razloga ako ga koristite u kombinaciji sa većim usisivačem izaberite bežični model.

 • Prednosti: Dobri za manje površine. Jednostavno i lako prenošenje.
 • Mane: Ne mogu zameniti klasičan, običan usisivač, jer su slabije snage i manjeg kapaciteta.
iRobot Roomba j7558 - j7+

Robot usisivači

Robot usisivači su dobar izbor za površine gde nema puno nameštaja. Ovi automatski usisivači imaju senzore i možete ga isprogramirati za rad. Između kablova i nogu namešataja ili stolova lako pronalaze puteve i u posudu za smeće skupljaju prljavštinu. Na kraju se vrate na mesto odakle su i krenuli, kod svog punjača. Dok on obavlja posao vi ste slobodni i za to vreme možete raditi nešto drugo ili odmarati. Ovi usisivači štede vreme i to je njihova najveća prednost, jer vas oslobađaju rada. On će obaviti posao usisvanja i dok ste van kuće. Može stići i do nekih skrivenih mesta gde običan usisivač ne može, kao na primer ispod kreveta. Karakteriše ih tihi rad i manje brige poput menjanja kese.

 • Prednosti: Sve sam radi. Stiže do svih mesta i onih manje dostupnih.
 • Mane: Kratko trajanje baterije. U proseku 2 sata. Može da se zaglavi ispod nekog nameštaja. Skupi su.
image

Nastavci za usisivače

Nastavci koje dobijate uz usisivač pomoći će da efikasno usisate prašinu i prljavštinu na raznim površinama. Standardna četka sa velikim usisnim otvorom omogućava lako čišćenje podova, ivica, zidova. Modeli koji imaju pokretni zglob su fleksibilniji i pomažu za bolje manevrisanje i rukovanje. Ako imate kućnog ljubimca izaberite model koji ima četku namenjenu čišćenju životinjskih dlaka. Dubinska četka vam omogućava da u materijal prodrete dublje i ona je potrebna za čeišćenje debelih i gustih tepiha. Parket i laminat usisavajte nastavkom-četkom za takvu vrstu podova, a ne za tepihe. Uglavnom imaju sintetička ili prirodna vlakna. Ako model ima točkiće bolje je da budu obloženi gumom a ne plastikom, jer će oni osetljive površine izgrebati. Teže dostupna mesta oko sedišta auta i za sam auto usisavaćete nastavkom za procepe.

Snaga motora i usisna snaga

Usisna snaga- output i snaga motora-input se razlikuju. Ne znači da će usisivač sa velikom snagom motora bolje obaviti čišćenje. Dakle, usisina snaga je važnija od snage motora. Istu usisnu snagu mogu imati usisivači sa motorom snage od 1 000 W i od 1 6000 W. Usisina snaga je prosečno oko 300 i 400 W.

 • Iskoristićete pun potencijal usisne snage ako koristite odgovarajuće nastavke prilikom usisavanja.
 • Ako povremeno čistite i usisavajte kako bi temeljno očistili sve birajte snažniji uređaj. Neka vaš izbor bude model manje usisne snage ako često i redovno usisavate.

Energetska efikasnost

Usisivači su označeni od A do G po energetskoj efiksanosti.

 • Razred ponovne emisije prašine
 • Razred efikasnosti čišćenja tepiha
 • Razred efikasnosti čišćenja tvrdih podova

Koliko se prašine vraća kroz izduvni vazduh ocenjuje razred ponovne emisije prašine i zato je veoma važan.

Nivo buke

Nivo buke je između 70 i 80 decibela. Neće slabije i lošije raditi usisivač koji je tiši. Ima mnogo modela koji su izuzetno tihi, a rade efikasnije i bolje od bučnih. Ležeći (klasični) modeli usisivača su tiši od uspravnih modela.

Radni domet

Najčešći radni domet je 9 metara. Do tog broja dolazite tako što kablu za struju koji se nalazi na usisivaču dodate još 3 metra. Radni domet znači da u tom opsegu možete da očistite prostor a da ne morate u drugu utičnicu da uključujetete kabl.

BOSCH BBH3ZOO28

Modeli bez kabl

Usisivači bez kabla su uglavnom ručni ili uspravni. Većina uspravnih modela je ustvari 2 u 1 pa se ručni usisivač može jednostavno izvaditi i posebno koristiti. NJihova prednost je što mogu odmah da se koriste bilo gde želite. Vodite računa o lakoći upravljanja, težini modela, usisnoj snazi i koliko sa jednim punjenjem može da izdrži baterija.

Eko usisivači

Eko usisivači čuvaju životnu sredinu. Malo troše, imaju efikasne motore i napravljeni su od materijala koji može da se reciklira.

Izgled

Važnija je efikasnost usisivača od dizajna i lepote.

Zaključak

 • Za različite površine i namene najparktičniji su ležeći (klasični) usisivači.
 • Obratite pažnju da li vaš usisivač ima Hepa filter
 • Za alergične osobe usisivači sa kesom su dobar izbor
 • Od snage motora važnija je usisna snaga
 • Vodite računa i o energetskoj efikasnosti.

O izboru usisivača pisali smo i ovde.

Tehnomedia ponuda

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *