Facebook u borbi protiv lažnih vesti

x   T.

Facbook se uključio u borbu protiv lažnih vesti tako što je smanjio njihovu vidljivost.

Zatrpani smo lažnim vestima. Često ne znamo gde prestaje istina, a počinje laž i obrnuto. Facebook se uključio u borbu protiv lažnih vesti tako što je smanjio njihovu vidljivost. Internet je mesto gde se uglavnom informišemo o svim temama. Međutim svakodnevno se susrećemo sa lažnim vestima koji nas obmanjuju i laž predstavljaju kao istinu.

Lažna vest

Termin “lažna vest” je velika pretnja slobodi govora i demokratiji i pre 5 godina taj termin se nije masovno koristio u upotrebi. Lažna vest i pisana reč je moćno oružje i zato nije čudno što je svojevremeno podigla tenzije među nacijama i dovela do promena na društvenim mrežama.

Svedoci smo da su se kroz istoriju lažne vesti koristile kako bi se uništila konkurencija, a podrška uvećala. Ramzes II je najstariji primer lažne vesti zabeležen u istoriji, 13 vekova pre Hrista. Otišao je da se pobije sa Hetitima, nije pobedio, ali mu to nije smetalo da, po povratku stvori, ukleše, i ukrasi palate i javne prostore slikama gde sebe prikazuje kao pobednika i nekog ko je pobio celu armadu svojim rukama. Danas su poznate pod imenom Bitka kod Kadeša.

Propagandu je dodatno ojačala masovna komunikacija u XX veku. Moć ubeđivanja je rasla, a finansirali su je i kontrolisali moćnici vlada širom sveta. Kako je sve više ljudi učestvovalo u masovnoj komunikaciji lakše je bilo prepoznati koji su ciljevi i namere lažnog informisanja.

Jedna od mera protiv lažnih vesti

Facebook godinama uvodi novine i bori se protiv lažnih i neproverenih vesti i informacija na razne načine. Jedan od načina je na primer u porukama u Messengeru izostanak opcije forward ili pre nego što neko podeli tekst podsticanje da se tekst pročita.

Facebook se protiv lažnih vesti bori tako što je napravio platformu koja će upozoravati na web stranice sa netačnim sadržajima. Ako pokušate da lajkujete takvu stranicu dobićete pop-up obaveštenje i poruku da “stranica često deli lažne vesti”. Ako želite i dalje ćete moći da otvarate takve web lokacije i čitate sadržaje. Detaljne informacije o tome zašto je neka stranica označena kao “nepodobna” nudi learn more2 opcija.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *