Finalna verzija Windows 11

x   T.

Microsoft predstavio finalnu verziju novog operativnog sistema Windows 11.

Nedavno je objavljena finalna verzija novog Windows operativnog sistema – Windows 11. Mnogi nisu očekivali novitet te vrste, jer je svojevremeno nakon predstavljanja operativnog sistema Windows 10 istaknuto da je to poslednja Windows verzija koja će biti samo nadograđivana u budućnosti.

Novine

Panos Panaj, glavni direktor prodaje Microsofta je podsetio da je Windows je deo našeg života već 35 godine.

“Veoma sam uzbuđen zbog novog Windowsa. Da bismo napravili dobru budućnost, moramo da razumemo prošlost. Windows je kao vaša kuća. Morate da se osećate dobro, otvoreno, sigurno sa njim.”

Prema najavama, ivice foldera i svega ostalog su zaobljene, a osvetljenje je mnogo bolje. Pretraživači, koji nisu Microsoft Edge biće znatno brži, kao i ažuriranja i to za 40% manja, najavio je Panaj i zaključio da je ovo nasigurniji Windows ikada.

Prema najavma Microsoft-a, sada je sve lako sa pretraživačem, jer ne morate odjednom da otvarate veliki broj tabova. Posao će biti olakšan zahvaljujući vertikalnim tabovima koji će se prikazivati na taskbaru ispod. I u Microsoft Teams-u ima novina poput novih opcija u video pozivima, ćaskanju i sve je mnogo brže. U novi operativni sistem je ugrađen  Microsoft Teams što znači da je kod Microsofta, Skajp završio svoju priču.

Inspiracija

Za novi Windows, Microsoftu je inspiracija bio macOS. S obzirom da je još uvek aktuelan macOS 11 BigSur inspiracija je bila korišćenje istog broja i ne samo to. Microsoft je odlučio da pomeri u sredinu kompletan meni kao i Start dugme isto kao što se Dock nalazi kod macOS operativnog sistema na sredini.

Sada je mnogo jednostavniji Start meni. Dugmići koji su do sada dinamično prikazivali sadržaj Live Tiles su uklonjeni. Pregledniji, svedeniji i moderniji izgled ima kompletan korisnički interfejs Windows 11 u odnosu na ranije. Widgets opcija je nasledila Live Tiles. Morate biti logovani na svoj Microsoft nalog kako bi koristili Widgets.

Ukratko

Windows 11 je brz, vizuelno privlačniji od prethodnika, fluidan…Windows 11 može da posluži kao portal ka Microsoftovim servisima kao što su  Microsoft 365, OneDrive, i drugi. Home verziju Windows 11 možete koristiti ulogovani na Microsoft nalog. Na sličan način kao nekada Internet Explorer, a sada Edge web browser je integrisan u sam operativnis sistem  Microsoft Teams servis za komunikaciju. Nivo sigurnosti koje nudi korisnicima Windows 11 će podići tako što će uvesti hardverski zahtjev za TMP čipom. Problem je što na računarima koji nisu za poslovnu upotrebu često nije prisutan. Na procesorima koji su stariji od Intel Core osme generacije ili druge generacije AMD Ryzen-a zvanično nije podržan.

Prema rečima Satja Nadela, izvršnog direktora Microsofta, Internet se rodio i odrastao na Windowsu.

Windows je uvek bio uz kreatore. Ljudi moraju da budu vlasnici svog sadržaja i svog kompjutera, a ne kompanije. Windows je takva platforma, platforma za kreatore. Ljudima širom sveta je potrebna ovakva otvorena platforma. Novi Windows doneće i nova iskustva. Windows će uskoro praviti i nove platforme, koje neće biti pod imenom Windows”.

Ako Windows 11 podržava vaš računar možete ga nadograditi tako što ćete otići na Windows 11 stranicu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *