Kako prati veš?

x   T.

Prilikom pranja veša u veš mašini često pravimo greške. Kako ih izbeći?

Greške tokom pranja

Ako ste misilili da veš koji je previše prljav i uflekan operete u veš mašini dodajući mu više deterdženta to nikako nemojte da radite. Prvo i osnovno ne preterujte sa deterdžentom. U ovom slučaju ne znači da ono što je mnogo je i bolje. Budite sigurni da većoj čistoći veša neće doprineti više deterdženta već će sve ostati isto. Isflekana odeća i tkanine kao i neprijatni mirisi.

Ne koristite više deterdženta nego što je potrebno

Od zaglavljenih komada veša ili tkanine i ostatka deterdženta javiće se unutar mašine čudni mirisi. Moguće je da ostanu tragovi na odeći kao i fleke, ako koristite previše deterdženta za pranje. Neće moći dobro da se osuši mokra odeća unutar bubnja od previše praška.

Višak deterdženta utiče na rad veš mašine

Kvarove na motoru i pumpi kao i skraćen radni vek veš mašine može uzrokovati previše deterdženta. Zbog te pene od deterdženta može doći do kočenja na bubnju, jer je u tom slučaju za pranje potrebno više energije. Onda mašina ubacuje dodatni ciklus ispiranja, a da bi se pena rastvorila pauzira. Na ovaj način moguće je da se prerano pokvari, a i troši više električne energije.

Bakterije

Fleke na vešu ćete lako očistiti pomaću mnogih deterdženti koji imaju enzime koji razbijaju proteine u mrljama. Međutim ako stavite previše praška mnogo enzima u veš mašini dovešće do velikog ostatka i to daje prostora množenju bakterija. Mnogo bakterija već ima čist veš, a situaciju će pogoršati previše deterdženta.

Pranje veša i ušteda

Pranje veša na nižim temperaturama će dovesti do uštede, a u to ćete se uveriti na računu za struju na kraju meseca. Perite ga na 30 stepeni, ako nije mnogo prljav. Na ovaj način sačuvaćete do 40% energije. Narvno uštedećete i ako mašinu uključujete kada je strujna tarifa jeftinija.

Saveti

Omekšivači kao i prašak za pranje utiču na našu okolinu i životnu sredinu. Mislite o tome kao i o ekonomičnom pranju.

Uštedećete na struji i vodi, ako preskočite predpranje. Ako je veš zaista prljav to je neophodno. Naravno možete i ručno oprati prljavu odeću i onda staviti u mašinu.

Vreme je za novu veš mašinu. U Tehnomedia prodavnicama imate odličan izbor i zato zamenite stari model koji imate novim koja štedi energiju. Verovali ili ne oko 2,5 puta više struje koristi stara veš mašina stara dvadesetak godina. Novi modeli imaju dodatne i specijalne funkcije koje su veoma korisne i učiniće pranje lakšim i boljim: EntrySteam, FastWashing, AntiCrease…

Prilikom pranja ne trpajte previše veša u bubanj mašine. Nikada nemojte napuniti do kraja veš mašinu i vodite računa o količini veša koji stavljate. Okretanje bubnja biće manje efikasno sa prepunjenom mašinom. Naravno ne sme biti ni malo veša, jer i to nije dobro i u tom slučaju vaša mašina će trošiti više energije i vode.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *