Inovativno posuđe sa nelepljivim slojem

blog x

Zaronite u svet bezbrižnog kuvanja sa najnovijim nelepljivim posuđem, gde se savremena tehnologija susreće sa ukusnim rezultatima. Uživajte u kulinarskom iskustvu bez nepotrebnog stresa.


U kuhinji, pripremanje obroka je svakodnevica. Posuđe je naš verni saveznik i bukvalno neizostavan deo naše svakodnevice. Zamislite posuđe koje čini spremanje hrane još uzbudljivijim – ono gde hrana ne pravi zidove, već se slobodno izražava u kulinarskom plesu, zahvaljujući nelepljivom posuđu. U tom čarobnom posuđu sa nelepljivim slojem, svaki obrok postaje simfonija ukusa, a čišćenje je brza i bezbrižna epopeja. Zato, zaronite u našu kulinarsku rutinu i osetite magiju pripreme obroka u ovim posudama.

Untitled design  x

Tiganji i šerpe su kulinarski mađioničari za sve one koji žude za pripremom hrane bez obaveze dodavanja viška masnoća. I dok su neki potpuno sigurni u blagodeti ovih inovacija, drugi zadržavaju dozu skepticizma.

Misterija leži u “non stick” nelepljivom sloju. Ovo posuđe, čija osnova može varirati od različitih materijala, najčešće je izrađeno od aluminijuma ili nerđajućeg čelika, a unutrašnjost krasi revolucionarni “non stick” nelepljivi sloj, osmišljen da hrani pruži slobodu od lepljenja.

Prvi nelepljivi premaz koji je stigao na scenu bio je izrađen od materijala poznatog kao politetrafluoroetilen (PTFE), popularno nazvanog teflon (sintetička čarolija od ugljenika i fluora). Teflon je stvoren još 1930. godine, ali je poslednjih decenija sigurnost nelepljivih premaza pod lupom istraživača. Glavna zagonetka koja je stvarala zabrinutost bila je perfluorooktanska kiselina (PFOA). Nakon temeljnog istraživanja koje je potvrdilo njen uticaj na zdravlje, PFOA je odbačena iz upotrebe.

Današnji nelepljivi premazi su svi bez PFOA, uključujući i teflon. Zbog toga, zabrinutost oko štetnosti ovog posuđa sada je stvar prošlosti. Ono što ih razlikuje danas je njihova čvrstina, otpornost na habanje i grebanje, s raznim jednostrukim i višestrukim premazima, obogaćenim inovativnim česticama.

Da biste produžili životni vek ovog posuđa, pravilno ih koristite. Nikada nemojte grejati prazan tiganj ili šerpu, jer to može uzrokovati oštećenje nelepljivog premaza. Uvek dodajte kapljicu ulja ili vode. Koristite posuđe na srednjim i nižim temperaturama, izbegavajte najviše, kako biste sprečili pucanje sloja. Metalni pribor nije dobrodošao – drveni ili silikonski su pravi saveznici. Ovaj pristup ne samo da će poboljšati iskustvo kuvanja, već će i produžiti vek trajanja vašeg omiljenog posuđa.

Zaboravite na mašinu za sudove. Čišćenje je lakše nego ikada, samo pod mlazom tople vode i sa blagim deterdžentom. Snažna hemijska sredstva u mašinama mogu oštetiti ovo posuđe.

(O bezbednom posuđu pisali smo i OVDE.)

Investirajte u kvalitetno nelepljivo posuđe. Niže kvalitete često se brže pregrevaju zbog tankih zidova i dna. Težina tiganja će vam otkriti mnogo o kvalitetu. Kada se nelepljivi premaz istroši, nemojte oklevati – zamenite ga novim. Preporučljivo je osvežiti posuđe na tri do pet godina. Vaš kuhinjski arsenal zaslužuje najbolje!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *