Kako da izaberem dron?

x   T.

Mnogo je loših i dobrih modela dronova u ponudi tako da je razumljivo ako ne znate na šta da obratite pažnju prilikom kupovine.

Poslednjih godina bespilotne letilice, odnosno dronovi su veoma popularni. Svi dronovi uglavnom izgledaju isto. Vidimo 4 propelera i žiroskopski deo i može da vam se učini da su svi uglavnom isti. Uglavnom se odluka donosi prema izgledu i nekim kratkim informacijama koje vidimo u opisu uređaja. Razlike postoje. Maksimalan izbor dronova po minimalnim cenama potražite u Tehnomedia prodavnicama.

DJI Mavic 3 Fly More Combo

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine drona

Prvo razmislite u koju svrhu i za šta ćete ga koristiti. Da li za obavljanje poslova, u komercijalne svrhe, ili samo za zabavu i kao pomoć u snimanju videa ili fotografija iz vazduha i visine? Važno je i da se infomišete. Saznajte koje su njegove mogućnosti, karakteristike i kako se koristi. Sve informacije možete dobiti od naših prodavaca u Tehnomedia maloprodajnim objektima, našem sajtu, blogu, ili internetu. Važno je da napravite dobar izbor, jer dronovi nisu jeftini.

Saveti

  • Budžet kojim raspolažete za kupovinu drona je jedan od osnovnih uslova za model koji ćete izabrati. Skuplji modeli su stabilniji u letu, imaju razne senzore i moćne propelere. Jeftiniji modeli imaju ograničene mogućnosti i baterije sa kraćim vekom trajanja.
  • Vreme leta je ono na šta treba obratiti pažnju. Od 45 do 90 minuta je vreme dužine trajanja leta pre pnovnog punjenja. Imajte na umu da će trajanje baterije biti kraće ako se tokom leta izvode trikovi ili neke egzibicije.
  • Senzor je važan. GPS i temperaturni senzori su neki od najpopularnijih vrsta. Sa GPS-om ćete locirati prostornu poziciju drona i možete odrediti određena mesta gde možete da letite pomoću programskih kontrola. Neki modeli imaju i funkciju za povratak drona na početnu poziciju.
  • Kontroler ili odašiljač drona je osnova. Za kretanje drona sve naredbe tokom leta se šalju preko kontrolera. Dronovi za zabavu i oni u komercijalne svrhe rade na standardnoj frekvenciji 2,4 GHz. Postoje modeli sa LCD ekranom kao i oni kontroleri koji prenos naredbe vrše preko tipke na telu kontrolera.
  • Kamere su sa različitim karakteristikama fotografisanja i video snimanjima. Dronovi koji imaju nosače mogu lako da manevrišu kamerom, jer je lako nose na sebi i iz raznih uglova mogu da snime različite scene. Ako ste u dilemi koja kamera je dobra za neki model drona onda se odlučite za model sa unapred montiranom kamerom, jer su već precizno određene kamere i kvalitet je najbolji uz taj model. Pomoću modela koji omogućavaju GPS moći ćete u prostoru da tačno odredite lokaciju drona za vreme snimanja sjajnih videa ili fotografija.
DJI MAVIC AIR FLY MORE COMBO,FLAME RED

Opasnosti i zakon

Neodgovorno korišćene dronova može ugroziti bezbednost na tlu ili u vazduhu. Njihova upotreba je regulisana Pravilnikom o besplatnim vazduhoplovima koji je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva republike Srbije.

Na celoj teritoriji Srbije u naznačenim područjima potrebna je dozvola za letenje i snimanje za sve letilice koje su teže od 250 grama. U zonama aerodroma, helidroma i uslovno zabranjenim zonama letenja potrebne su dozvole. Dostupna je na internet adresi Nacionalnog klastera bespilotnih letelica i tu se može videti mapa odobrenih letova. Za snimanje dronom iznad teritorije Srbije potrebna je dozvola Ministarstva odbrane, a dozvolu za letenje daje Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Prilikom korišćenja potrebno je da isplanirate lokaciju gde ćete koristiti dron, vreme i visinu letenja. Sve zemlje u svetu imaju određena pravila leta dronova i zato se dobro informišite kako ne biste prekršili zakon.

O dronovima smo već pisali na blogu ovde. Posetite Tehnomediu i izaberite dron po svojoj meri. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *