Kako izabrati bojler?

kupatilo

Razmišljate da kupite bojler i u dilemi ste za koji i kakav da se opredelite. Olakšaćemo vam kupovinu tako što ćemo vas upoznati sa vrstama i načinom rada.

Bojler se ne kupuje često i zato je potrebno dobro se informisati pre kupovine. Koristi se u kuhinji i kupatilu i možete birati između običnih i protočnih. Tehnomedia ima odličnu ponudi bojlera proizvođača: Bosch, Gorenje, Končar, Metalac, Termorad, Vox. Osim kvaliteta, dugotrajnosti i funkcionalnosti odlikuje ih i lep dizajn.

Vodu u bojleru zagrevaćete i prilagoditi sebi i tako ćete uštedeti pored novca i energiju, vreme i vodu.

Vrste bojlera

Postoje protočni i obični.

  • Kod protočnih bojlera koji su malih dimenzija voda se pomoću grejača velike snage trenutno zagreje po protoku.
  • U standardnim bojlerima se nalaze grejač i kazan koji je toplotno izolovan. Zahvaljujući izolaciji prilikom zagrevanja vode ona bude dugo topla. Grejač se ponovo uključuje kako bi dodatno zagrejao vodu na zadatu temperaturu ako temperatura spadne ispod zadate vrednosti.

Protočni bojleri, akumulacioni-potisni i prelivni.

Potisni bojleri sa akumulacijom se uglavnom montiraju u kupatilu. Napune se vodom, ona se zagreva i koristi topla voda. Direktno u zid povezani su sa 2 cevi na sistem, a rade pod pritiskom vodovodne mreže. Veliki su i uglavnom njihova zapremina iznosi od 30 do 100 l. Ovi bojleri su: prohromski ili inox, a mogu biti vertikalni ili horizontalni po načinu montaže.

Prelivni bojleri sa akumulacijom su sa mali i uglavnom do 15 litara zapremine. Isti je princip, dakle ovi bojleri se napune vodom, ona se zagreva i na kraju kao topla voda i koristi. Montiraju se najčešće u kuhinji. Niskog i visokog su pritiska. Oni sa niskim pritiskom, bez pritiska rade i koriste slavine sa 3 ceve. Na bateriju se direktno vezuje bojler. Na bojler se povežu 2 cevi, a direktno u zid kao veza sa sistemom je treća cev.

Capture

Protočni bojleri su bez akumulacije i ne pune se vodom već samo trenutno greju vodu prilikom prolaska kroz cev bojlera. uglavnom su snage od 10 do 18 Kw i manjih dimenzija. Kod ovih bojlera je snaga grejača veća desetak puta u odnosu na bojlere sa akumulacijom. Zahvaljujući tome dok voda prolazi kroz cev ona se brzo zagreje. Povezani su na sistem sa 2 cevi i u zid direktno. Funkcionišu pod pritiskom vodovodne mreže.

Bojleri za kuhinju

Najčešće se koriste oni zapremine od 5 do 15 l. Manji su i mogu stati u svaku kuhinju. Ekonomični su, praktični, štede straju i brzo zagreju vodu. Uvek imate vruću vodu za pranje posuđa, jer kao što smo već naveli protočni bojleri u trenutku protoka zagreju vodu.

Bojleri za kupatilo

Za kupatilo se koriste bojleri veće zapremine. U zavisnosti od broja članova porodice izaberite i veličinu bojlera. Što vas je više potreban vam je i bojler sa većom zapreminom. Na primer, za četvoročlanu porodicu preporučuje se bojler čija zapremina nije manja od 80 litara. U zavisnosti od toga kako vam je postavljena vodovodna instalaija i od prostora možete se odlučiti za vertikalno ili horizontalno montiranje.

Vrste kazana

Od vrste i izrade kazana zavisi njegova dugotrajnost. Postoje: Prohromski kazani, emajlirani i polipropilenski.

Capture

Za nerđajući čelik sinonimi su: prohromski kazan, kao rostfraj i inoks. Premium kvalitet imaju bojleri sa prohromskim kazanom. Prohrom je sterilan i otporan na koroziju jer je to čelik legiran niklom i hromom. Ovakvom kazanu nije potreban dodatni premaz u vidu zaštite od korozije, jer je napravljen od nerđajućeg čelika. Dug vek trajanja imaju i bojleri sa inoks kazanom. Oni ne utiču na promenu hemijske i bakteriološke ispravnosti vode.

Prohromski kazani su odličan izbor za veće objekte. Velike zapremine su i dobri su za hotele, sportske objekte ili ugostiteljske na primer koji funkcionišu po principu centralnog snabdevanja toplom vodom. Mogu biti električni i kombinovani. Njihova litraža može biti i od 500 litara i grejačima sa snagom od 3 do 5 KW.

Emajlirani kazan je izrađen od crnog čelika sa zaštitnim slojem emajla. Ta zaštita može biti kombinacija stakla i porcelana, stakla i keramike i slično. Taj emajlirani premaz ima istu funkciju i svojstva kao i staklo, jer obezbedjuju ispravni vodu i štite od korozije.

Polipropilenski kazan održava toplotu zagrejane vode zahvaljujući polistirenskoj izolaciji. Termoplastični polimer dodatak je proizveden od kombinacije propilen monomera i to je ustvari polipropilen. Upotrebljava se za malolitražne bojlere.

Osim standardnih bojlera za kupatilo su dobar izbor i slim bojleri naročito ako raspolažete sa malim prostorom za postavljanje. Bojleri koji prate vaše korišćenje i nakon toga zagrevaju vodu su smart bojleri. Njihova cena je viša od standardnih i klasičnih bojlera i znatno štede električnu energiju.

Održavajte bojler da bi vas dugo služio

Za koji god bojler da se opredelite iz Tehnomedie nećete pogrešiti. Služiće vas dugo ako ga redovno održavate. Na taloženje kamenca u njemu utiče koliko ga često koristite, kao i kvalitet vode.

Saveti

  • Potrošnju struje znatno ćete uštedeti, ako podesite temperaturu bojlera na 55 do 60°C.
  • Kamenac koji se vremenom može nakupiti i izazvati oštećenje grejača ćete otkloniti redovnim čišćenjem.
  • Uštedećete potrošnju vode ako su vam ventili i slavine ispravni i zato ih proveravajte s vremena na vreme.
  • Ako često koristite veću količinu vode savetuje se da bojler bude konstantno uključen.

O uštedi struje sa bojlerom pisali smo ovde. Posetite Tehnomedia prodavnicu i izaberite odgovarajući model bojlera. Očekuje vas maksimalan izbor po minimalnim cenama i najboljim uslovima plaćanja i kupovine. Dobijate i garanciju tako da možete biti sigurni i mirni.

Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *