Kako izabrati bokal za filtriranje vode?

bokali za filtririanje vode

Voda sa česme može sadržati štetne materije po ljudsko zdravlje, poput teških metala, bakterija, hlora, hemikalija i raznih čestica. Bokal za filtriranje vode daće čistu pijaću vodu.

Ako želite osigurati da voda koju pijete bude čista i sigurna, možete razmisliti o kupovini bokala za filtriranje (prečišćavanje) vode.

O vodi

Voda je najvažniji napitak za ljudsko telo. Ne može se zameniti čajevima, sokovima ili kafom. Odraslim osobama se preporučuje da konzumiraju oko 2-3 litre vode dnevno, u zavisnosti od nivoa aktivnosti, vremenskih uslova i drugih faktora. Nedostatak tečnosti može dovesti do dehidracije, što može izazvati umor, glavobolju, vrtoglavicu, smanjenu koncentraciju, a u ekstremnim slučajevima i ozbiljne zdravstvene probleme.

image

Postoji razlika između vode iz česme i flaširane vode. Voda iz slavine prolazi kroz proces tretmana i čišćenja kako bi se uklonile nečistoće i hemijska jedinjenja. Međutim, u nekim oblastima voda iz slavine može da sadrži višak hlora, gvožđa i drugih nečistoća, što može uticati na njen ukus i miris. S druge strane, flaširana voda je uglavnom izvorska ili mineralna voda koja se flašira nakon prirodnog procesa filtriranja i prečišćavanja. Međutim, ova voda može sadržati višak natrijuma i drugih hemijskih jedinjenja koja se mogu dodati za poboljšanje ukusa i mirisa. Zato se mnogi odlučuju za kupovinu bokala za filtriranje (prečišćavanje) vode.

O bokalima za filtriranje vode

Bokali za filtriranje vode postali su popularni izbor za ljude koji žele da piju sigurnu i čistu vodu kod kuće ili na poslu. Ovi bokali koriste različite vrste filtracija za uklanjanje nečistoća, hemijskih jedinjenja i bakterija iz vode, poboljšavaju njen ukus i čine je bezbednom za piće.

Jedan od najčešćih tipova filtracije u bokalima je aktivni ugalj. Ovaj filter uklanja nečistoće i hlor iz vode, a u isto vreme i poboljšava njen ukus. U nekim bokalima se takođe koristi jonizaciona filtracija koja može poboljšati PH ravnotežu vode i povećati njenu alkalnost. Još jedna popularna opcija za filtriranje vode je upotreba UV svetla. Ovaj proces koristi UV svetlo da uništi bakterije i druge mikroorganizme u vodi i poboljša njenu bezbednost. Ovaj metod filtriranja se obično koristi u kombinaciji sa drugim metodama filtriranja za maksimalnu efikasnost.

Bokali za filtriranje vode dolaze u različitim veličinama i oblicima. Neki su veliki i imaju kapacitet do nekoliko litara vode, dok su drugi manji i pogodni za putovanja. Pored toga, mnogi imaju dodatne funkcije, kao što su indikatori koji vam pokazuju kada je vreme da zamenite filter. Jedna od najvećih prednosti korišćenja bokala za filtriranje vode je smanjenje otpada. Umesto da kupujete flaše za vodu koje se često bacaju, bokali za filtriranje vam omogućavaju da ga punite vodom iz slavine, što je ekološki prihvatljivije rešenje. Prilikom izbora bokala, važno je da uzmete u obzir svoje potrebe i izaberete model koji najbolje odgovara vašem načinu života. Pored toga, proverite i koliko često treba menjati filter i koliko košta njegova zamena. Sa pravim bokalom za filtriranje, možete uživati u bezbednoj i čistoj vodi bez kupovine flaširane vode.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine bokala?

  • Procenite svoje potrebe. Pre nego što počnete da tražite bokal, razmislite o tome koliko vode obično koristite dnevno. Ako pijete puno vode, biće vam potreban bokal koji može da drži više vode da biste izbegli česta dopunjavanja. Ako vam je potreban bokal za putovanje, potražite manji model.
  • Odlučite se o vrsti filtracije. Postoje različite vrste koje se koriste u bokalima za prečišćavanje vode, uključujući filtraciju ugljenika, jonizaciju, membransku filtraciju i UV filtraciju. Svaka vrsta filtracije ima svoje prednosti i nedostatke, tako da je važno istražiti svaku i odlučiti koja bi bila najbolja za vaše potrebe.
  • Proverite brzinu filtracije. Ako vam je važno da bokal brzo očisti vodu, proverite brzinu filtracije pre kupovine. Neki bokali mogu prečistiti vodu za samo nekoliko minuta, dok drugima treba mnogo više vremena.
  • Pre kupovine proverite koliko košta zamena filtera. Neki bokali imaju filtere koji traju duže od drugih, a neki filteri su skuplji od drugih. Obratite pažnju i na održavanje. Kada uzmete u obzir ove faktore, biće vam lakše da donesete pravi izbor.
image

O mineralnoj i običnoj (prirodnoj) vodi za piće

Mineralna voda ne može da zameni običnu. Razlikuju se po sastavu i karakteristikama. Obična, prirodna voda, dolazi iz izvora vode ili podzemnih izvora i obično joj se ne dodaju nikakvi sastojci. Ova voda može sadržati tragove minerala i elemenata u tragovima, ali u manjim količinama nego mineralna voda.

Mineralna voda, s druge strane, takođe dolazi iz izvora vode, ali u nju se mogu dodati određene količine minerala i elemenata u tragovima, što joj daje poseban ukus i karakteristike. Mineralna voda se često koristi i kao sredstvo za detoksikaciju organizma.

Može biti korisna u smislu dodatnih hranljivih materija koje obezbeđuje telu, ali treba biti oprezan u konzumiranju. Prekomerne količine minerala u organizmu mogu biti štetne po zdravlje, a neke vrste mineralne vode imaju visok sadržaj natrijuma, što može negativno da utiče na krvni pritisak. Dakle, umesto konzumiranja samo jedne vrste vode, preporučuje se da se piju različite vrste i na taj način obezbedi unos dovoljne količine vode za hidrataciju tela. Idealno bi bilo piti 2-3 litre vode dnevno, uključujući običnu vodu, mineralnu vodu i slično.

Važno je piti dovoljno vode i pomoću bokala za filtriranje osigurati da ona bude čista, bezbedna i zdrava za piće. Voda je ključni sastojak našeg zdravlja i blagostanja, a redovna hidratacija može pozitivno uticati na telo i um. Mislite o tome na vreme, jer zdravlje nema cenu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *