Zašto su sokovnici za sporo ceđenje bolji od brzih?

sokovnici

Sokovnici “slow juicing” za sporo – hladno ceđenje za razliku od standardnih – brzih modela daju zdraviji i ukusniji sok iz povrća i voća, nisu bučni i štede električnu energiju.

Sporo ceđenje soka je postupak pripreme soka koji se obično izvodi uz pomoć posebnog aparata za ceđenje – sokovnika. Ovaj postupak uključuje polagano meljenje voća i povrća, što dovodi do manje pene i taloga u soku, što čini sok glatkijim i boljeg ukusa. Postoje brojne prednosti sporo ceđenog soka u odnosu na sok koji se dobija brzim ceđenjem. Evo nekoliko razloga zašto je sporo ceđeni sok bolji od brzog:

image
  • Kvalitet soka. Sokovnici za sporo ceđenje koriste nisku brzinu i pritisak kako bi izvukli sok iz voća i povrća, a rezultat je visokokvalitetni sok. Budući da se voće i povrće polako melju, ne stvara se toliko topline i sok se ne zagreva, a time se smanjuje oksidacija i razgradnja hranjivih sastojaka. Dobijeni sok je pun dragocenih hranjivih sastojaka poput vitamina, minerala i antioksidanata. S druge strane, brzi aparati za ceđenje soka mogu zagrejati sok i izgubiti neke hranjive sastojke tokom procesa ceđenja.

  • Bolji ukus. Sok dobijen iz sporo ceđenog aparata ima bolji ukus. Kada se sok polako melje, to dovodi do manje pene i manje taloga u soku, što znači da sok ima glatku teksturu i bolji ukus. S druge strane, brzi aparati za ceđenje mogu proizvesti sok sa više pene i taloga, što može uticati na ukus i kvalitet soka.
  • Više soka. Ovi aparati obično proizvode više soka od brzih sokovnika, jer uklanjaju više vlage iz pulpe. Ovo znači da će vam trebati manje voća i povrća za proizvodnju iste količine soka.
  • Manje buke i vibracija. Sokovnici za sporo ceđenje su tiši od brzih sokovnika, jer koriste nisku brzinu za izvlačenje soka.

  • Manje otpada. Proizvode manje otpada od brzih sokovnika, jer se više soka izvlači iz pulpe.

  • Duži rok trajanja. Sokovi koji se proizvode pomoću sokovnika za sporo ceđenje imaju duži rok trajanja od sokova koji se proizvode pomoću brzih sokovnika. Budući da se sok ne zagreva tokom procesa ceđenja, oksidacija se smanjuje, što znači da sok može duže da ostane svež.

Aparati za sporo ceđenje su skuplji od brzih aparata za ceđenje, ali dugoročno mogu uštedeti novac zbog dužeg roka trajanja soka i manje potrebe za kupovinom voća i povrća zbog boljeg izvlačenja soka.

Zašto je sok iz voća i povrća dobijen iz sokovnika za sporo ceđenje zdraviji?

image

Sokovnici za sporo ceđenje su zdraviji jer omogućavaju da se više hranjivih sastojaka iz voća i povrća sačuva u soku. Sok je kvalitetniji i nutritivno bogatiji od soka dobijenog brzim ceđenjem. Ova vrsta sokovnika koristi sporiju brzinu obrade, što smanjuje količinu toplote koja se generiše tokom procesa

Sokovi dobijeni iz sporo ceđenih sokovnika su obično gušći i imaju manje pene u odnosu na sokove dobijene iz brzih sokovnika. To čini sokove lakšim za probavu i idealnim za osobe koje pate od gastrointestinalnih problema ili drugih bolesti.

Sok dobijen sporim ceđenjem je obično bistriji i ima bolji ukus u poređenju sa sokovima dobijenim brzim ceđenjem. To je zato što se sporim ceđenjem voće ili povrće cedi pažljivo i bez preteranog mehaničkog pritiska, što sprečava ulazak neželjenih sastojaka poput pulpe ili gorkih sastojaka u sok. Sporo ceđenje se često koristi u pripremi sokova, ali se može koristiti i za pripremu drugih napitaka, kao što su smoothiji ili za cedjenje povrća za korišćenje u supama ili drugim jelima.

I da zaključimo, sok dobijen iz sporo ceđenog aparata je zdraviji, ukusniji i ima duži rok trajanja u poređenju sa sokom dobijenim iz brzih aparata za ceđenje. Stoga, ako tražite najbolju opciju za pripremu soka, sporo ceđenje je definitivno bolji izbor. Važno je napomenuti da bez obzira na vrstu sokovnika koji koristite, sokovi nisu zamena za uravnoteženu ishranu i ne bi trebalo da se koriste kao jedini izvor hranjivih sastojaka. Sokovi treba da budu deo zdrave ishrane, a ne zamena za nju.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *