Kako izabrati dobar telefon: Ključni faktori za razmatranje

blog x

Dobar telefon ne mora uvek da bude i skup. Postoje tri ključna kriterijuma koje treba razmotriti pri izboru i kupovini idealnog pametnog uređaja.

Dobar telefon ne mora nužno biti preskup, ali mora zadovoljiti tri ključna kriterijuma. Često se stvara pogrešan utisak da visoka cena i visok kvalitet idu ruku pod ruku kada su u pitanju pametni telefoni, ali proizvođači vole da nas ubede u to. Međutim, u stvarnosti se sve više dokazuje da dobar telefon ne zahteva veliku investiciju, već ispunjenje određenih uslova koji omogućavaju premium iskustvo bez razbijanja budžeta.

x   x
  • Ekran

Ekran je komponenta sa kojom ostvarujemo najveću interakciju i često ima ključan uticaj na prvi utisak o uređaju. Međutim, ekran nije samo o bojama, prikazu i rezoluciji. Možda će vas iznenaditi, ali ekran postaje ključni faktor koji utiče na percepciju brzine uređaja, a ta brzina se meri u hercima.

Objašnjenje je prilično jednostavno. Ono što je godinama dalo Apple-ovom iOS-u neobičan osećaj fluidnosti, naročito za korisnike koji su prelazili sa jeftinijih Android uređaja, nije bilo samo u procesoru, već u besprekornim animacijama koje su stvarale utisak da sistem “leta”, iako možda nije bio brži od vrhunskih Android uređaja. Proizvođači Android uređaja su to prepoznali i počeli su da obraćaju više pažnje na ovaj aspekt.

Danas, čitava industrija pametnih telefona ide korak dalje. U poslednjih nekoliko godina, mnogi uređaji imaju “uglađene” animacije i tranzicije, ali zbog ograničenja ekrana, ove animacije se prikazuju sa 60 sličica u sekundi. Ovde dolazimo do herca. Ekran sa brzinom osvežavanja od 120Hz ili više omogućava da animacija dostigne 120 sličica u sekundi, što stvara osećaj instant fluidnosti i brzine. Naravno, postoje uređaji sa još većim brojem herca – 144Hz, 165Hz, 240Hz, ali 120Hz možemo smatrati minimumom.

Ako koristite iPhone, ekran sa 120Hz možete pronaći samo na Pro modelima 13. i 14. generacije. Situacija kod Android uređaja je znatno raznovrsnija, tako da čak i uređaji srednje klase nude visoku brzinu osvežavanja. Većina korisnika će vam reći da se herci ne mogu lako opisati rečima, već ih treba iskusiti. Zbog toga se nekim korisnicima Android uređaja srednje klase čini da je iPhone sa nižim hercom spor, iako je objektivno brži uređaj. Jednom kada iskusite skrolovanje na 120Hz, sve što je ispod toga će vam delovati “sporo”.

Važno je napomenuti da ovo nije apsolutna brzina uređaja, već percepcija, ali je izuzetno važna. Proizvođači su to prepoznali i aktivno koriste ovu karakteristiku.Ako uređaj ima ekran sa brzinom osvežavanja od najmanje 120Hz, osećaj fluidnosti je gotovo zagarantovan, ali to nije sve.

  • Čipset

Još jedan ključni faktor je čipset, iako to može biti pomalo zbunjujuće za obične korisnike. Ipak, postoji nekoliko smernica koje mogu olakšati izbor.

Kada su u pitanju iPhone uređaji, stvari su prilično jasne. Bez obzira na to koji iPhone odaberete iz trenutne ponude, dobićete izuzetno kvalitetan čipset. Apple se ne kompromituje po ovom pitanju i često koristi isti čipset za više uređaja, bez obzira na cenu. Zbog toga su svi iPhone uređaji gotovo podjednako brzi.

Kada su u pitanju Android uređaji, koji su popularni među većinom korisnika u Srbiji i širom sveta, situacija je malo složenija. Na tržištu se često susrećemo sa tri glavna imena: Snapdragon, Exynos i Mediatek.

Kod Snapdragon čipseta, situacija je prilično jednostavna. Ako model započinje brojem 4, to ukazuje na čipset sa skromnim performansama. Modeli sa početnim brojevima 6 ili 7 (kao što su Qualcomm Snapdragon 695, Snapdragon 732G…) su uređaji srednjeg opsega, koji će zadovoljiti osnovne potrebe, ali nisu namenjeni za zahtevne zadatke, multitasking ili igre. Modeli koji počinju sa brojem 8 (kao što su Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, 2… ili stariji Snapdragon 888) označavaju telefone sa izuzetnim performansama.

x   x

Exynos čipseti se koriste u Samsungovim telefonima koji ne spadaju u najnovije S i Z serije. Pravila su prilično jednostavna – ako se broj u modelu čipseta počinje sa 1 (kao što su Exynos 1080, Exynos 1280, Exynos 1380), to ukazuje na čipset srednje klase. Sa brojem 2 (kao što su Exynos 2100, Exynos 2200) označava se napredan čipset, a drugi broj precizira poziciju u okviru te klase.

Mediatek čipseti su takođe sve prisutniji i mogu se klasifikovati na osnovu imena. Čipseti sa “Dimensity” u imenu obično ukazuju na dobar čipset, dok oni sa “Helio” označavaju čipsete srednjeg opsega. Ukoliko se ispred broja čipseta nalazi “MT,” takve čipsete je bolje izbeći.

Važno je napomenuti da od čipseta delimično zavisi i trajanje baterije. Najnoviji čipseti nisu samo brži, već i efikasniji u potrošnji energije. Dakle, dobar telefon treba da pruža prilagodljive performanse koje su dovoljne za svakodnevne zadatke kao što su surfovanje internetom, korišćenje aplikacija i gledanje video sadržaja. To ne znači da telefon mora biti najbrži na tržištu, već da treba da obezbedi dosledne performanse bez primetnih zastajkivanja ili usporavanja, što se danas može postići i sa čipsetima srednje klase.

Broj jezgara i gigaherci više ne igraju ključnu ulogu pri izboru pravog procesora, bilo za pametne telefone ili računare, te se možete fokusirati na druge važne karakteristike.

  • Kamere

Kamere pametnih telefona su sada više usmerene na softver nego na hardver. Zato, specifikacije kao što su broj megapiksela i tehničke karakteristike na papiru često gube na važnosti.

Pored ova 3 ključna faktora, takođe je poželjno da uređaj poseduje IP sertifikat (npr. IP67, IP68), što znači da je delimično otporan na vodu i prašinu.

Na današnjem raznolikom tržištu pametnih telefona, obavezno je temeljno istraživanje i upoređivanje različitih modela pre nego što donesete konačnu odluku. Bez obzira na vaš budžet, ključno je da se pridržavate osnovnih kriterijuma – prilagodljivih performansi, visokokvalitetnih kamera i ekrana. Prilikom kupovine i izbora slobodno se možete obratiti našim Tehnomedia prodavcima i pitati sve što vas zanima, a oni će odgovoriti na sva vaša pitanja i pomoći oko izbora.

(Da li su samo megapikseli važni za dobru fotografiju čitajte OVDE.)

Na kraju, dobar telefon je onaj koji najbolje odgovara vašim ličnim potrebama i pruža zadovoljstvo tokom svakodnevnog korišćenja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *