Kako produžiti trajnost baterije vašeg pametnog telefona

blog x

U svetu litijum-jonskih baterija, pametni telefoni zauzimaju centralno mesto. Međutim, njihova dugotrajnost i optimalna upotreba postavljaju pitanja koja se tiču punjenja, očuvanja baterije i bezbednosti uređaja.

 • Da li produženo punjenje, posebno tokom noći, može naštetiti vašoj bateriji?

Postoji niz faktora koji utiču na trajnost baterije telefona, uključujući proizvodni i hemijski aspekt. Hemijsko starenje, na primer, označava postepeni pad kapaciteta baterije usled promenljivih faktora kao što su temperaturne fluktuacije, obrasce punjenja i pražnjenja i ukupnu upotrebu.

Istraživanja su pokazala da prosečna baterija pametnog telefona može izdržati oko 850 ciklusa punjenja i pražnjenja pre nego što kapacitet padne ispod 80% početnog kapaciteta. To znači da nakon dve do tri godine upotrebe, baterija će imati samo oko 80% početnog kapaciteta, često i manje. U ovom trenutku, brzina opadanja kapaciteta se ubrzava. Za većinu novih pametnih telefona, vreme potrebno za potpuno punjenje varira od 30 minuta do dva sata. Ovo varira u zavisnosti od kapaciteta baterije vašeg uređaja i snage vašeg punjača.

Punjenje telefona preko noći nije samo nepotrebno, već takođe može ubrzati starenje baterije. Punjenje od 0 do 100% treba izbegavati kako biste maksimalno produžili životni vek baterije. Slično tome, držanje baterije potpuno napunjenom tokom dužeg vremenskog perioda može oštetiti zdravlje baterije. Umesto potpunog punjenja, preporučuje se punjenje do 80% i ne dozvoljavanje da padne ispod 20%.

x  x
 • Da li telefon može da se prekomerno napuniti?

Teorijski, litijum-jonske baterije mogu biti preopterećene, što može izazvati rizike kao što su pregrevanje i potencijalni požar. Srećom, većina modernih telefona ima ugrađenu zaštitu koja automatski prekida punjenje kada dostigne 100%, čime se sprečava oštećenje od prekomernog punjenja. Međutim, svaki put kada baterija padne na 99%, aktivira se “protok punjenja” kako bi održala status potpuno napunjene. Mnogi proizvođači nude funkcije za regulaciju ovog procesa.

Što se tiče eksplozija telefona tokom punjenja, to je malo verovatno, posebno zbog ugrađenih zaštitnih mehanizama protiv prekomernog punjenja. Ipak, izveštaji o iznenadnim eksplozijama telefona su retki i obično se dešavaju usled proizvodnih grešaka, nekvalitetnog hardvera ili fizičkog oštećenja. Važno je napomenuti da litijum-jonske baterije mogu biti osetljive na pregrevanje, što može uzrokovati opekotine ili čak požar u ekstremnim slučajevima.

 • Kako produžiti životni vek baterije svog telefona?

Evo nekoliko saveta:

 • Redovno ažurirajte softver svog telefona.
 • Koristite originalne ili sertifikovane punjače.
 • Izbegavajte izlaganje telefona ekstremnim temperaturama.
 • Ograničite punjenje na 80% kapaciteta koliko god je to moguće.
 • Izbegavajte produženo punjenje, naročito preko noći.
 • Držite telefon u dobro provetrenom prostoru tokom punjenja.
 • Pratite zdravlje baterije i korišćenje da biste identifikovali neobične trendove.
 • Ako primetite pregrevanje ili oštećenje baterije, odnesite telefon na pregled i popravku.
Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *