Kako izabrati frižider: Saveti za pronalaženje idealnog modela

x   T.

Kupovina frižidera može biti veoma važna investicija za svako domaćinstvo. Pri izboru modela važno je uzeti u obzir nekoliko faktora, kao što su cena, veličina, energetska efikasnost, dizajn i funkcionalnost.

Frižider je jedan od najvažnijih aparata u vašoj kuhinji i može biti velika investicija, zato je važno da izaberete pravi. Evo nekoliko faktora koje treba razmotriti prilikom kupovine novog frižidera:

  • Veličina

Prvo na šta treba obratiti pažnju je veličina frizidera. Potrebno je izabrati onu veličinu koja odgovara vašim potrebama. Ako imate veliku porodicu, potrebna vam je veća zapremina, a ako živite sami ili u manjem domaćinstvu, manji model bi mogao biti dovoljan. Takođe, treba razmotriti i dimenzije kuhinje, da bi se prilagodili dimenzijama frizidera.

  • Tipovi

Postoje različiti tipovi frizidera, a najčešći su klasični (sa jednim ili dvoja vrata) i side-by-side. Klasični modeli su najčešći i najpristupačniji, dok su side-by-side modeli skuplji i obično se preporučuju za veća domaćinstva.

Jedna od prednosti klasičnih frizidera je njihova jednostavnost. Veoma su traženi i jednostavni modeli frižidera sa zamrzivačem. Nemaju puno dodatnih funkcija i nisu skloni kvarovima. Takođe, njihov dizajn je često klasičan i diskretan, što znači da se mogu uklopiti u bilo koji stil kuhinje. Izdržljivi su i energetski efikasni. Oni ne koriste napredne funkcije, što znači da troše manje struje. Klasični frizeri takođe nude veliki kapacitet skladištenja hrane. Obično su veliki i imaju mnogo prostora za skladištenje hrane i pića. Ovo je posebno korisno za porodice koje često kupuju velike količine hrane i pića.

Obično su i jeftiniji od modernih frizidera, što znači da su dostupni za kupovinu u većini domaćinstava.

image

Side by side frižideri su ustvari frižider i zamrzivač u jednom. Uglavnom je frižider sa desne strane, a zamrzivač sa leve i svaki ima zasebna vrata. Jedna od glavnih prednosti side by side frižidera je to što omogućavaju lakši pristup hrani i piću u odnosu na klasične frižidere sa jednim vratima. Možete lako pristupiti bilo kom delu frižidera bez potrebe da se savijate ili tražite hranu na donjoj polici. Imaju veliki kapacitet za skladištenje hrane i pića.

Takođe su opremljeni brojnim funkcijama i opcijama, uključujući automatsko ledeno pravljenje, doziranje vode, filteri za vodu i vazduh, osvetljenje unutrašnjosti i podešavanje temperature. Izrađeni su od kvalitetnih materijala i opremljeni su visokokvalitetnom tehnologijom, što čini da su dugotrajni i pouzdani. Modernog su dizajna.

  • Vrste

Postoje tri osnovne vrste frižidera: samostojeći, ugradni i kombinovani.

Samostojeći frižideri su najčešća vrsta. Nezavisni su i mogu se postaviti bilo gde u prostoriji.

Ugradni frižideri se ugrađuju u kuhinjske elemente kako bi se uklopili sa ostatkom kuhinje. Oni su skriveni iza kuhinjskih vrata i ne ističu se u prostoriji.

Kombinovani frižideri imaju imaju i rashladni deo i zamrzivač, što ih čini veoma praktičnim za one koji žele da uštede prostor u kuhinji.

Američki frižideri su veliki frižideri s dvoja vrata i sa velikim zamrzivačem na dnu. Često imaju i dodatne funkcije kao što su automatski ledomati i filtriranje vode.

Mini frižideri su manji frižideri koji se mogu koristiti u kancelarijama, studentskim sobama i drugim manjim prostorima.

Vinske vitrine su frižideri koji su dizajnirani da drže vina na optimalnoj temperaturi i vlažnosti.

  • Energetska efikasnost
image

Pripazite na energetsku efikasnost frižidera. Ako tražite dugoročno rešenje koje će vam pomoći da uštedite novac na računima za struju, odaberite model s visokom ocenom energetske efikasnosti. Prema novim evropskim propisima o energetskoj efikasnosti kućanskih aparata koji su stupili na snagu u martu 2021. godine, energetska oznaka frižidera i zamrzivača više ne koristi oznake od A+++ do D. Umesto toga, nova energetska oznaka koristi skalu od A do G. A označava najvišu efikasnost, a G najnižu.

*Oznakom D se obeležava nekadašnji razred A+++

*Oznakom E se obeležava nekadašnji razred A++

*Oznakom se obeležava nekadašnji razred A+

*Oznakom se obeležava nekadašnji razred A

*Oznakom C se obeležava najefikasniji uređaj, bolji i štedljiviji i od A+++

  • Kapacitet

Kapacitet frizidera je važan faktor prilikom izbora. To bi trebalo biti dovoljno da odgovara vašim potrebama. Ako volite da kupujete velike količine hrane i pića, veći kapacitet će biti potreban.

  • Dodatne funkcije

Razmislite o dodatnim funkcijama koje bi mogle biti korisne, poput automatskog odmrzavanja, rashladne zone za povrće, višestrukih vrata, funkcije za brzo zamrzavanje ili filtriranja vode i leda. Važno je da razmotrite koje su vam dodatne funkcije potrebne, jer one mogu biti korisne, ali i skuplje.

  • Brend i kvalitet

Kupovina renomiranog brenda može vam dati veću sigurnost u kvalitet proizvoda. Iako poznate marke obično koštaju više, one su često dugotrajnije i imaju bolje performanse.

  • Garancija i servis

Kada kupujete frizider, obratite pažnju i na garanciju i servis koji nudi proizvođač. Proverite koliko dugo traje garancija i šta je pokriveno.

Zaključak

Prilikom kupovine frižidera treba uzeti u obzir sve faktore i potrebe domaćinstva. Klasični frižideri su pouzdani i praktičan izbor, dok moderni frižideri nude više funkcionalnosti i sofisticiranosti. Važno je odabrati model koji odgovara potrebama i budžetu domaćinstva kako bi se osiguralo dugotrajno i zadovoljavajuće iskustvo korišćenja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *