Kada je pravo vreme za zamenu zimskih guma letnjim na automobilu?

x   T.

Sa dolaskom leta, važno je razmotriti zamenu guma na autu. Zimski uslovi, sa snegom i ledom, su prošli, a letnji uslovi zahtevaju drugačije karakteristike guma za optimalnu bezbednost i performanse.

Sa dolaskom toplijih meseci, dolazi vreme da zamenite zimske gume na svom automobilu letnjim gumama. Iako ne postoji zakon koji definiše obavezu stavljanja letnjih guma, obaveza vožnje sa zimskim gumama završava se 1. aprila.

Postavlja se pitanje kada je pravo vreme za zamenu i zašto je to važno? Za početak, važno je napomenuti da zimske gume nisu prikladne za letnju vožnju iz nekoliko razloga.

  • Prvo, letnje gume su napravljene od tvrđeg materijala u odnosu na zimske gume. Ovo je važno jer se tokom letnjih meseci temperature mogu popeti do visokih nivoa, a mekši materijal zimskih guma se brže troši i može se pregrevati. Tvrđi materijal letnjih guma će zadržati oblik i performanse u ovim uslovima.
  • Drugo, letnje gume imaju manje duboke kanale u odnosu na zimske gume. Ovo je zato što je na suvim putevima manja količina vode, snega i leda, pa su duboki kanali nepotrebni. Umesto toga, letnje gume imaju više kanala za odvod vode i bolje prianjanje na suvim putevima. To znači da će vaše vozilo imati bolju kontrolu i stabilnost pri brzoj vožnji, naglim skretanjima i kočenjima na suvim putevima.
  • Treće, letnje gume su obično tiše u odnosu na zimske gume. Dublji kanali u zimskim gumama stvaraju više buke na suvim putevima. Letnje gume su napravljene sa manje dubokih kanala i sa više blokova gazećeg sloja, što smanjuje buku i vibracije u kabini. Zimske gume nisu napravljene za brže vožnje i može doći do povećane buke i vibracija u toku vožnje na suvim putevima.

Na temu: Kako izabrati letnje gume čitajte OVDE. O auto gumama čitajte i OVDE.

x   T.

Zašto je potrebno zameniti gume?

Redovna zamena guma ne samo važna za vašu bezbednost, već i za produženje životnog veka vaših guma. Letnje gume pružaju bolje performanse u letnjim uslovima, pa će vaše vozilo biti bezbednije i efikasnije sa ovim gumama.

Važno je napomenuti da je redovna zamena guma ne samo važna za vašu bezbednost, već i za produženje životnog veka vaših guma. Letnje gume pružaju bolje prianjanje i efikasnije zaustavljanje na suvim putevima, što će poboljšati vašu kontrolu nad vozilom i smanjiti rizik od saobraćajnih nesreća. Takođe će vam uštedeti novac na gorivu, jer su letnje gume napravljene od tvrđeg materijala i manje se troše na toplijim temperaturama.

Kada postaviti letnje gume na autu?

Ako se pitate kada treba zameniti zimske gume letnjim gumama, preporučuje se da to uradite kada se temperature stabilizuju iznad 7 stepeni Celzijusa. Ako ne znate kada je pravo vreme za zamenu guma, proverite preporuke proizvođača vašeg automobila.

Kada zamenite zimske gume letnjim gumama, nemojte zaboraviti da redovno proveravate pritisak u gumama i da održavate adekvatnu dubinu profila. To će vam pomoći da zadržite optimalne performanse i bezbednost vašeg vozila tokom letnjih meseci.

  • Po zakonu obaveza vožnje sa zimskim gumama se završava 1. aprila, a bez obzira što nije definisano da se moraju staviti letnje gume na autu to je neophodno iz više razloga.

O bezbednoj vožnji samo sa novim auto gumama čitajte OVDE.

Imajte na umu da će letnje gume pružiti bolju kontrolu, bezbednost i uštedu na gorivu tokom toplijih meseci. Zato ne zaboravite da zamenite zimske gume letnjim kako biste bili sigurni.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *