Kako izabrati laptop?

laptop

Nameravate da kupite laptop. Čuli ste bezbroj informacija i predloga, ali ste i dalje zbunjeni i ne znate za koji model da se odlučite?

Da li želite laptop koji će vam koristiti za svakodnevne obaveze, za školu, posao, zabavu, gaming? Tehnomedia ima odličan izbor po povoljnim cenama. Nečete pogrešiti za koji god model da se odlučite. Odličnog su kvaliteta, brzi i lepog dizajna. Možete ga kupiti u prodavnici ili online, ili jednostavnim pozivom Call centra na 011 44 44 999. Ako je vaš izbor neki skuplji model, a nemate dovoljno novca možete ga kupiti na 24 rate tako da taj izdatak nećete ni osetiti.

Procesor kod laptopa je najvažniji i zato je kupiti što bolji. Uvek možete dodati memoriju, tako da ona prilikom kupovine i nije toliko važna. Dobar izbor je bilo koji hard disk, ali stavite SSD ako vam je potrebno znatno ubrzanje. Koliki vam je ekran na laptopu tolika vam je i veličina uređaja. On je važan i zbog komfornosti rada, prenosivosti i trajanja baterija.Veličina laptopa zavisi od veličine ekrana i zato je on važan. Raspored na tastaturi neka bude standardan kao kod desktop računara. Birajte jako kućište. Uz laptop ide i operativni sistem, ali i ako je bez možete instalirati neki besplatan.

Osnovni modeli su stvarno osnovni. Možete da surfujete, šaljete mailove i plaćate račune, gledate serije i filmove i sve ono što je osnovno. Naravno bićete u prilici i zahtevnije zadatke da obavite, ali možda će obavljanje biti malo usporenije. Brzina rada laptopa zavisi od dobrog procesora. Njihovi procesori su uglavnom: Intel Celeron, Intel Pentium ili neki od AMD A-serije. Sporiji su laptopovi sa procesorom Intel Celeron, Intel Atom ili AMD E1. Vaš izbor može biti uređaj sa Intel ili AMD dual core ili jači. Neki standard kod laptopa je minimalno 4 GB RAM-a. Preporučljiva je frekvencija od 2 GHz i više, osim kod Quad core ili i3/i5 procesore koji imaju više jezgara i rade dobro već od 1.7 GHz.

Možete se odlučiti i za 2 u 1 laptopove koji se na dva načina pretvaraju u tablete. Konvertibilni laptopovi imaju rotaciju za 360 stepeni, a hibridni laptopovi odvajanjem tastature. Dobar su izbor za one koji često putuju i koriste tablet a potreban im je uređaj koji mogu jednostavno da spakuju i ponesu sa sobom gde god da su, koji je lagan i snažan. Za gamere, one koji mnogo vremena provode sa tastaturom ili ste zahtevniji hibridni uređaji nisu najbolji izbor.

Ako želite da laptop bude sa vama u svakom momentu i na poslu i kod kuće potrebno je da bude prenosiv, tanak, lagan i brz. Premium izgled se podrazumeva. Tehnomedia ima odličan izbor takvih laptopova. Ima jači procesor i najčešće će imati SSD. Dobro je što ćete većinu podataka preneti pomoću USB-a ili staviti na cloud servis. Može izdržati dugo bez struje, a štednja baterije je zagarantovana.

Ako se odlučite za ultrabook neka ima makar: Intel Core i5 procesor, 256 GB SSD i 8 GB RAM-a. To je dovoljna za lako i brzo obavljanje svih zadataka.

Za osnovne potrebe i svakodnevne zadatke, foto i video editovanje ili igranje jednostavnijih igrica, gledanje filmova, slušanje youtube, korišćenje office aplikacija i slično, neka vaš laptop ima neke osnovne karakteristike. Predlažemo procesor AMD Ryzen 5 ili Intel Core i3. RAM sa 4 GB. Rezolucija 1366 x 768, grafička kartica Intel HD. Tvrdi disk HDD 1 TB ili SSD 256 GB.

Uređaji sa srednjom cenom su dobri za sve: posao, školu, igru, zabavu… Igraćete bezbrižno nove igrice, kao i koristiti nove programe jednostavno poput photoshopa i slično…Ono minimalno što je potrebno je: procesor Intel Core i5, RAM 8 GB, rezolucija Full HD 1920 x 1080, grafička kartica GeForce GTX 950M ili GTX 1050, tvrdi disk 256 GB SSD.

Ako vam je potreban gaming laptop desktop je važan. Za ovu namenu dobar uređaj je potrebno da ima: procesor Intel Core i7, grafičku karticu Nvidia GeForce GTX1060 ili više, RAM 16 GB, ekran 17″ FHD, tvrdi disk 256 GB SSD + 1 TB HDD ili barem 512 GB SSD. Sa ovim mogućnostima pokrenuo bi i najkomplikovanije i najzahtevnije igre. Ovi laptopovi su malo teži i veći. Procesori i grafičke kartice proizvode veliku toplotu i zagrevanje i zato je potrebno obratiti pažnju na hlađenje komponenti.

Mnogi su u dilemi da li da izaberu: Mac ili Windows. Ako ste verni Apple , prednosti MacBook-a su: sigurnost, brzina i intuitivno korišćenje. Za ovaj trendseteski komad uglavnom se odlučuju: ljudi iz audio i video sveta, grafički dizajneri…Baterija dugo traje.

Koliko će vas dugo služiti laptop zavisi pre svega od načina korišćenja i koliko vodite brigu o njemu. Izaberite najbolje kod najboljih. Tehnomedia vam nudi popularne brendove: ACER, APPLE, ASUS, CHUWI, DELL, FUJITSU, HP, HUAWEI, LENOVO.

Najvažniji su procesor i grafika. Za kakvu namenu vam je potreban. Za igrice ili neke 3D projekte potrebna vam je NVIDIA ili AMD grafika. Za posao, školu i upotrebu kod kuće Intel je dobar izbor. Neka to bude Intel HD3000 ili Intel HD4000.

Što veća memorija to je bolje. Naravno to i nije toliko važno, jer se uvek može dodati memorije. Standardna je 4 GB DDR3 / DDR4, ali ako ste u mogućnosti neka vaš izbor bude sa 8 GB RAM.

image

Prilikom kupovine obratite pažnju na hard disk: HDD, SSD. Ovo i nije toliko važno jer ono što ne može da stane u hard disk na laptopu, možete kupiti eksterni hard disk i tu smestiti. Većinom je kapacitet od 500+ GB. Važna je brzina hard diska. Brzina obrtaja je uglavnom 5.400 RPM. Količina keš memorije na hard disku je važna. Dobar izbor su sa 32-64 MB cache. Ako vam je brzina važna znajte da je od mehaničkih diskova mnogo brži laptop koji ima SSD (solid state disk). Razmislite šta vam je važnije: prostor za skladištenje ili brzina rada uređaja. Predlog je SSD u laptopu, a na eksternom disku se dodatno mogu čuvati podaci.

Obratite pažnju na ekran. Koje je rezolucije, veličine, da li je mat ili sjajan. Uglavnom su laptopovi veličine 15,6 inča i sa solidnom rezolucijom od 1366×768 tačaka. Ove uređaje lako možete prenositi i rukovati sa njima, jer su manje osetljivi na primer na udarce ili ugibanja od sedamnaestice. Ako laptop često premeštate odnosno prenosite i nosite zbog putovanja preporuka je manji ekran. Svi oni imaju odličnu rezoluciju i veoma su funkcionalni. Nećete pogrešiti sa 14.0, jer imaju rezoluciju 1366×768 tačaka. Za zahtevniji rad kod kuće ili na poslu umesto desktop računara koriste se veći ekrani sa velikim rezolucijama i za sve vrste zadataka i poslova su dobri. Projektovanje u AutoCad-u, DraftSight-u, crtanje u Corel Draw-u i još mnogo toga…

image

Tastature laptopa su važne za udobnost korišćenja. Važnoje da tasteri nisu zbijeni, da je tastatura pregledna za rad i korišćenje. Poželjno je da ima numerički deo, da je jaka i da se ne ugiba. Laptop koji ima touch pad sa integrisanim tasterima u površinu za dodir nije najbolji izbor. Prilikom držanja prsta na tasteru pomeraćete i strelice i ona će se pojavljivati i bežati vam po ekranu, a klikovi će biti neprecizno i to će vas nervirati. U tom slučaju poželjno je da što veća bude površina zadodir i da ima odvojene tastere, levi i desni klik.

Obratite pažnju na kućište. Važno je da bude jako, a bolje će se hladiti ako je od legure metala. Proverite da li ima poklopac za pristup kuleru sa donje strane. Šarke koje drže ekran moraju biti jake. Baterija u proseku traje 2 sata, a kapacitet gube ako je konstantno uređaj na punjaču. baterije je potrebno držati na sobnoj temperaturi. Prilikom punjenja preporučljivo je napuniti je do 80 %.

Maksimalan izbor po minimalnim cenama očekuje vas u Tehnomedia maloprodajnim objektima. Na vama je samo da izaberete. Tehnomedia je totalno dručija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *