Kako izabrati mašinu za sušenje veša?

x   T.

Kako izabrati mašinu za sušenje veša, pitate se. Mnogo je modela u ponudi i ne znate koji da izabarete. Ovaj tekst će vam pomoći da lakše donesete odluku.

Zašto vam je potrebna mašina za sušenje veša?

Tokom zimskim meseci jedno od najčešće postavljenih pitanja je gde i kako osušiti veš. Nikako nemojte vlažan ili mokar veš stavljati na radijatore ili žice u domu. Za pluća je veoma štetno udisanje vlage koja se oslobađa prilikom sušenja, kao i isparenja od omekšivača i deterdženta. Stanje će biti pogoršano i osobama sa zdravsrtvenim problemima usled tih isparenja. Suv vazduh koji udišemo negativno utiče na naš organizam isto kao i kada je vlažnost vazduha prevelika. Osim negativnog uticaja na naše zdravlje sušenje veša na grejnim telima dovodi i do stvaranja kondenzacije na zidovima u domu i samim tim će doći do razvoja buđi koja negativno utiče posebno na asmatičare i osobe koje imaju probleme sa alergijama. Jedino i najbolje rešenje je da nabavite mašinu za sušenje veša.

sušara

Najveća zabluda

Najbolji izbor nije model koji ima najveći kapacitet ili najviše programa. Važno je jedino da mašina za sušenje veša zadovolji potrebe vaše porodice i vodite računa o prostoru.

Noviji modeli mašina za sušenje veša imaju mnogo programa, ali neka vam to ne bude jedini razlog kupovine. Cena uređaja zavisi od brenda, vrste i broja programa. Model koji poseduje program za patike vam neće biti potreban ako ne nosite patike, na primer. Ako nemate problema sa alergijama nećete izabrati model sa antialergijskim programom.

Kako izabrati kapacitet mašine?

U ponudi su mašine različitih kapaciteta, ali izaberite model koji će zadovoljiti vaše potrebe. Mašina kapaciteta do 7 kilograma je dovoljna za 2 osobe. Za višečlanu porodicu dobar izbor je uređaj većeg kapaciteta kao i 2 u 1 kombinovana mašina i za pranje i za sušenje veša ako nemate dovoljno prostora u domu. Znajte da u kombinovanim mašinama možete više veša da operete nego da osušite. Za jedan i drugi proces stavite samo onoliko veša koliko je predviđeno za sušenje. U suprotnom dobićete kao krajnji rezultat izgužvan i poluvlažan veš.

Istraživanja su pokazala da ako sušite manje veša u mašini čiji je kapacitet znatno veći, onda će i potrošnja energije biti veća. Odnosno ako sušite na primer samo 3 kg veša u mašini čiji je kapacitet 7 kg veša onda će do čak 40% biti povećana potrošnja energije.

Kondenzaciona mašina, kondezaciona sa toplotnom pumpom ili odvodni model?

Kondenzaciona mašina za sušenje veša

Nju možete smestiti u bilo kom delu doma i prostoriji. U hodniku, kuhinji, ostavi, kupatilu, jer vam nije potrebna dodatna instalacija za odvod vode. Ovi modeli nemaju odvodnu cev. Voda se skuplja u posebnoj posudi odakle se na kraju sušenja lako isprazni. Po tome je i dobila naziv, jer se vlaga iz veša kondenzuje i u posebnoj posudi skuplja. Odličan su izbor za male stanove i prostorije.

Kondenzaciona mašina sa toplotnom pumpom

Ovi modeli troše najmanje struje i zato su najekonomičniji i najtraženiji. Ceo posao završava topao vazduh i nemaju električne grejače. Pomoću toplotne pumpe srovodi se vruć vazduh preko odeće koji pokupi svu vlagu. Kroz isparivač u kome se kondenzuje prolazi taj isti vazduh i na kraju se u posebnoj posudi skuplja voda. Kroz bubanj se natrag pumpa preostali suvi topao vazduh i ponovo koristi kako bi sušenje veša bilo efikasno.

Mašina sa toplotnom pumpom

Ovi modeli su pogodni za osetljive materijale, jer posao sušenja obavljaju pod ujednačenom temperaturom. Veš se suši a tom prilikom ne gužva, jer jedan isti vazduh naizmenično greje i hladi. U ovim sušarama je u odnosu na druge modele temperatura niža. Ne treba odvod ni za njih tako da je možete držati u bilo kojoj prostoriji. Važno je samo da temperatura bude iznad nule u prostoriji gde je smestite.

Mašina sa odvodom

Za ovu vrstu modela vam je potrebna odvodna cev tako da je njeno jedino mesto kupatilo. Za zagrevanje vazduha koristi električne grejače i iz veša izvlači vlagu i kroz odvodnu cev je izbacuje. Mana ovakvih mašina je što su malo veći potrošači struje.

Preporučujemo kondenazicioni model sa toplotnom pumpom, jer mašinu možete smestiti bilo gde, ne treba vam odvod i štedi električnu energiju.

Automatski modeli

Birajte modele sa automatskim upravljanjem. Elektronski senzori kontrolišu sušenje i mere u vešu stepen vlage. Mašina prestaje da radi kada se dostigne željeni i potrebni nivo.

Osnovni programi

Broj programa koji poseduje mašina za sušenje veša pri izboru nije od presudnog značaja. Međutim mora da ima osnovne programe. Tu mislimo na: sušenje pamuka od suvog spremnog za peglanje peglom do vlažnog koliko treba za peglanje valjkom. Tu spadaju i programi za sušenje sintetičkog odnosno osetljivog veša.

Bez peglanja nakon sušenja

Odaberite model koji poseduje program koji po završetku sušenja nastavlja i dalje da okreće bubanj kako se ne bi slegao veš. Većina modela mašina imaju zvučni signal koji će vas obavestiti da je sušenje završeno. Kada veš osušite u mašini nećete morati većinu stvari da peglate, a i ako to radite posao ćete obaviti lako.

mašina za sušenje veša

Mašina za pranje i za sušenje veša (2 u 1)

Ovaj model će vam uštedeti životni prostor i idealan je za male stanove i kuće. Dobijate dva u jedan. Ovaj uređaj ima veliki broj programa, malo troši struju, tiha je i što je najvažnije savršeno pere i suši veš.

Koliko troše struju?

Nisu veliki potrošači energije i to je velika zabluda. Manji su potrošači kondenzacione mašine i one kondenazcione sa toplotnom pumpom. Veći potrošač je model sa odvodom. Svakako prilikom kupovine obratite pažnju na energetsku oznaku. Što više pluseva ima oznaka potrošnja je manja. U Tehnomedia prodavnicama imamo modele A +++, A++ i B.

Napunite je onoliko koliko je predviđeno uputstvom. Trošiće više struje ako je poluprazna. Neki modeli poseduju pametnu tehnologiju i na osnivu težine veša regulišu i potrošnju električne energije. Njeno vreme rada je obično 2 sata. Kombinovani modeli imaju i kratak probram pa bi za 40 minuta bio završen posao i oko pranja i sušenja veša. Najduži ciklus je za pamučni veš, ali današnji kombinovani modeli (2u1) ceo proces mogu da završe za sat ipo.

Da li mašine za sušenje veša uništavaju garderobu?

Ne. Važno je da prilikom sušenja podesite odgovarajući program. Tako na primer kada sušite pamučnu odeću podesićete program za pamuk. Vuneni džemper nećete prati na programu za pamuk.

Ovde smo pisali da mašine za sušenje veša nisu luksuz već potreba. Pisali smo ovde i o načinima za najbrže sušenje veša ovde.

Život će vam biti olakšan sa mašinom za sušenje veša, a veš nežan, mirišljav i besprekoran. Tehnomedia vam nudi odličan izbor po minimalnim cenama.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *