Kako da lako osušim veš u mašini?

ves koji se susi

Kako da lako osušim veš u mašini, je pitanje na koje donosimo odgovore u ovom tekstu.

Mašina za sušenje veša je od velike pomoći posebno u ovim zimskim mesecima. Štedi vreme, a odeća će biti negovana, mirišljava, manje izgužvana. Donosimo 7 saveta.

Saveti:

 • Pronađite joj odgovarajuće mesto
 • Napunite je, ali nemojte da prekoračite dozvoljenu težinu veša
 • Izaberite odgovarajući program sušenja
 • Proučite tkanine, opcije sušenja i koji materijali mogu zajedno da se suše
 • Vezivanje
 • Papir za sušenje
 • Očistite filtere

Odgovor na pitanje kako izabrati mašinu za sušenje veša možete naći OVDE.

mašina za sušenje veša

1. Mašini sa sušenje veša pronađite odgovarajuće mesto

 • Postavite mašinu za sušenje u prostoru koji je dobro provetren. Potrebno je da temperatura bude između 10 i 30 stepeni. U slučaju da je temperatura niža postoji opasnost da se stvori kondenzacija u njoj i ošteti je. Podloga na kojoj stoji mora biti čvrsta, stabilna i ravna, poput betonske na primer. Nemojte je postavljati na tepih sa dužim vlaknima jer će se na taj način ometati cirkulacija vazduha. Prilikom rada mašina za sušenje veša se zagreva malo i zato nemojte da blokirate ispuštanje vazduha. Vodite računa da vrata možete uvek slobodno otvoriti.

2. Napunite je, ali nemojte da prekoračite dozvoljenu težinu veša

 • Mašinu napunite do vrha i na taj način smanjićete potrošnju energije i vremena, ali obavezno proverite da ne prekoračite dozvoljenu težinu po kilogramu osušenog veša kako je ne bi preopteretili i kako se ne bi oštetila mašina. Preporučuje se da sušite u mašini samo dobro isceđen veš i da je ne punite previše mokrim koji kaplje. Pre nego što stavite na sušenje, razdvojite i rastresite odeću i veš. Ako se zapletu međusobno postoji mogućnost da se neće osušiti kako treba svuda ravnomerno.

3. Izaberite odgovarajući program sušenja

 • Vaša mašina za sušenje veša ima nekoliko funkcija. Ako vam dugmad i ikone nisu baš najjasniji obavezno pročitajte uputstvo proizvođača gde su navedeni detaljni opisi. Program sušenja birate prema željenom nivou suvoće i vrsti tkanine. Uglavnom su prilagođeni pamuku, vuni, farmerkama, neosetljivom platnu i slično.

4. Proučite tkanine, opcije sušenja i koji materijali mogu zajedno da se suše

 • Pre nego što neku tkaninu stavite u mašinu za sušenje proverite da li sme da se suši mašinskim putem. Ta oznaka se nalazi na unutrašnjoj etiketi odeće, veša i slično. Obavezno pre nego što stavite garderobu, proverite da li se u džepovima nešto nalazi poput novčića, metalnih delova i slično. Ne sušite odeću koja je prethodno tretirana i očišćena nekim zapaljivim materijama, hemijskim sredstvima, uljem. Ne preporučuje se sušenje platna ili tekstila koji sadrži lateks, posteljinu i pokrivače od pene, gumene delove… Možete da sušite slične materijale. Tekstil se teže suši od lagane sintetičke odeće i one od prirodnih materijala. Osetljive materijale možete najpre staviti u mrežaste vreće za veš mašine pa tek onda staviti u mašinu za sušenje. Na taj način veš se neće oštetiti i uplesti.
mašina za sušenje veša

5. Vezivanje

 • Vežite trake od kecelja, kaiševe haljina, bade mantila i slično a pričvrstite i navlake za jastuke i za ćebad i tek tada pustite u rad mašinu za sušenje veša.

6. Papir za sušenje

 • Papir za sušenje je dobar dodatak bilo kom ciklusu sušenja. Stavite samo jedan list zajedno sa mokrom odećom i za jedan ciklus i nakon sušenja obavezno ga bacite. Nikako nemojte koristiti više listova jer mogu ostaviti ostatke na garderobi ili zapušiti mašinu. U listovima se nalaze hemikalije koje su dizajnirane da tkaninu omekšaju. Papir za sušenje služi da smanji statičko lepljenje.

7. Očistite filtere

 • Filter u mašinama za sušenje veša deluje kao zamka za vlakna. Neka vam postane navika da ga nakon svake upotrebe očistite. Zapušen filter će povećati potrošnju energije, produžiti vreme sušenja a cirkulacija vazduha neće biti efikasna i dobra.

Mašina za sušenje veša nije luksuz, već potreba. Čitajte o tome OVDE.

Na kraju ostaje samo da vas podsetimo da podesite vreme sušenja mašine na osnovu količine i vrste veša koji stavljate. Imajte na umu da će mašina za sušenje veša dugo i dobro raditi a garederoba biti osušena na najbolji mogući način, samo ako brinete o njoj.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *