Koje namirnice ne treba jesti smrznute?

zamrznuto voće

Koje namirnice ne treba jesti smrznute, je pitanje koje ste sigurno sebi nekada postavili. Evo odgovora.

Među proizvodima smrznute hrane može se naći odličan izbor, ali evo koje smrznute namirnice ne treba koristiti i šta nutricionisti preporučuju kao njihovu zamenu. Mnogi zamrznu kolače, testenine ili lazanje. Nećete morati ništa da kuvate, već samo odmrznete i obrok je tu. O namirnicama koje se ne zamrzvaju možete čitati i ovde.

image

O zamrznutoj hrani

Zamrznutoj hrani mogu nedostajati nutritivni sadržaji ili da ima i previše masti ili natrijuma (soli). Nagle skokove u krvnom pritisku, kao i povećan rizik od hroničnih bolesti kao što su moždani udar ili srčana obeljenja izaziva upravo natrijum. To tvrde i nutricionisti na osnovu određenih studija. Do pogoršavanja pravilnog rada srca upravo dovode trans masti koje snižavaju dobar holesterol i podiže loš holesterol u telu. A sve se to nalazi u smrznutim namirnicama koje se konzerviraju skrobom. On pomaže teksturi i daje ukus hrani. U šećer se pretvara i pre nego što se svari skrob. Ako vam poraste nivo šećera u krvi u riziku ste od razvoja dijabetesa.

Zamrznute ili sveže namirnice?

Sam čin zamrzavanja ne određuje nutritivnu vrednost hrane, već trenutak kada je zamrznuta određuje da li je ona štetna ili zdrava. Smrznute večere, grickalice, pice i slično poput istih namirnica u svežem obliku mogu biti na isti način hranljivi. Bogatiji hranljivim sastojcima od ove vrste hrane može biti smrznuto povrće i voće. Hranljive materije, nutrijenti prilikom tretiranja i pretvaranja u smrznutu hranu mogu da odumru.

  • Prilikom pripremanja, kuvanja i zamrzavanja obroka mogu se izgubiti određene hranljive materije i zato je domaće, prirodno i sveže najzdravije.

Zamrznuti gotovi ručak

Pripremljeni gotovi zamrznuti obrci su veoma ukusni i lako se pripremaju, ali za zdravlje nisu dobri. Zamrznutim lazanjima, burgerima, ćufticama od mesa i ostalim gotovim jelima dodati su mnogi aditivi, natrijum i zasićene masti da bi dugo trajali i čuvali svežinu.

  • Savet

Kada imate vremena napravite za narednu nedelju gotove obroke. Te ručkove smestite u odgovarajuće posude i čuvajte u frižideru. Na taj način sačuvaćete svoje zdravlje, stomak i struk od slaganja masti.

image

Zamrznuti brokoli

Kada se kuva smrznuti brokoli je isto kao i smrznute jagode kašast. Veoma je zdravo povrće ali kao i ostala smrznuta povrća izgubiće smrzavanjem nutritivna svojstva i brojne ukuse. Kristali leda koji se mogu stvoriti zamrzavnjem razbiće zdrave ćelije povrća. To dovodi do manje aktivnosti vode i gubitak hranljivih materija.

  • Savet

Najzdravije je jesti svež brokoli.

Smuti

Za dan pun energije dobar izbor je smuti. Prilikom kupovanja miksa u smrznutom pakovanju obratite šažnju. Smrznute mešavine voća i povrća u kesama su dobar izbor, ali nemojte kupovati one na kojima piše “Bazni miks u praku”, jer su puni aditiva, aroma, šećera i slično, a voća skoro da i nema u pakovanju.

  • Savet

Zdrav energetski doručak možete pripremiti sa celim voćem iz zamrznutog pakovanja, dodati ako želite i malo povrća, zatim proteine u prahu i mleko.

Zamrznute jagode

Zamrznute jagode možete konzumirati tokom cele godine, dok je sezona svežih od maja do jula. Smrznute budu prezasićene vodom i raspadaju se.

  • Savet

Voće i povrće je najbolje jesti u prirodnom stanju i kada je sezona. Smrznute jagode kao i drugo voće možete korititi za kolače ili napraviti prelive, kompot ili džem.

Testenine

Najukusnija i najfinija hrana su obroci od testenine. Za telo nisu najbolji izbor gotova smrznuta jela sa šagetima, makaronama i kremasta jela od testenine. Puna su masti i natrijuma. Jela sa testeninom se brzo i lako pripremaju tako sa je najbolje da to pripremite sveže. Sos od paradajza ili drugi umaci se prave za 10 minuta.

Smrznuta peciva i testa

Smrznuta peciva, testa i rolnice sadrže puno aditiva za komzerviranje ( nitrati, fosfati), možad i imitaciju sira, mnogo kalorija, masti i natrijuma. Smrznuti pekarski proizvodi imaju uglavnom malu gustinu vlakana i vitamina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 801x302-2023-02-02T143520.081.jpg
  • Saveti

Ne koristite hranu koja je napravljena od rafiniranih žitarica, već od celih žitarica. Koristite mlečne proizvode bez masti ili sa malo masti. Kupujte hranu bez soli ili sa malo soli. Izbegavajte konzumiranje prerađenih oblika, već birajte nemasne nareske i zdrave izvore proteina.

O čuvanju voća i povrća možete čitati ovde, a o zamrzvanaju hrane smo već pisali ovde.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *