Kako očistiti veš mašinu?

x   T.

Kako bi vaša odeća bila uvek čista, mirisna i lepo oprana redovno čistite veš mašinu. Sve možete uraditi sami kod kuće sredstvima koje imate u domu.

Vremenom se u raznim delovima mašine za pranje veša natalože bakterije, kamenac, buđ i oseća se neprijatan miris. Sve možete očistiti sredstvima na prirodnoj bazi iz vaše kuhinje ili hemijskim za čišćenje veš mašine.

  • Dr. Beckmann prašak čistač veš mašina
  • Dr. Beckmann sredstvo za čišćenje i negu za veš mašine

Zašto je potrebno čišćenje?

Da veš lepo miriše nije potrebno samo staviti prašak i omekšivač, već je potrebno redovno održavati uređaj. Vlažnost u mašini za pranje veša kao i njena unutrašnja tama pogoduju razvoju bakterija i gljivica i zato je potrebno da je očistite s vremena na vreme. Tako ćete ukloniti neprijatne mirise, ali i sačuvati higijenu i zdravlje.

image

Odstranite kamenac sirćetom

Ako pogledate u veš mašinu videćete uvek kako je čist bubanj, ali nemojte da vas to zavara. Sa unutrašnje strane bubnja kamenac se uglavnom ne vidi, jer se nalazi u gumenim delovima, na grejaču sa spoljašnje strane i slično. Odlično sredstvo u borbi protiv kamenca koje sigurno imate kod kuće je sirće.

Sirće nije štetno po zdravlje i neće oštetiti vašu veš mašinu, a lako otapa kamenac. U posudu sipajte toplu vodu i dodajte malo belog sirćeta i promešajte. Izvadite iz mašine posudu za doziranje i operite je u toj vodi i detaljno očistite starom četkicom za zube, jer se tu skuplja najviše bakterija. Vratite je na staro mesto. U posudu, u pregradu za prašak sipajte sirće i do pola litra u bubanj. Uključite mašinu za pranje veša na 90 stepeni i pustite da završi ciklus. Makar dva puta godišnje ponovite postupak. Možete je očistiti i alkoholnim sirćetom i sodom bikarbonom.

Čišćenje bubnja

Bubanj možete očistiti samo alkoholnim sirćetom kao što smo već naveli ili i alkoholnim sirćetom i sodom bikarbonom. Na taj način izvršićete dezinfekciju uređaja, otkloniti neprijatne mirise i nečistoću.

  • Sirće sipajte u deo za omekšivač koji se nalazi u fioci za prašak. Sodu bikarbonu sipajte u deo za prašak i to istu količinu koju koristite i prilikom pranja praškom. 2 dl alkoholnog sirćeta i 1/4 šolje sode bikarbone sipajte u bubanj.

Zatvorite vrata i fioku i uključite veš mašinu kako bi na prazno obavila program pranja na 90 stepeni. Sve gljivice, bakterije, kamenca i neprijatni mirisi nataloženi u određenim delovima biće odstranjeni na tak način.

Odstranite buđ

Koristili ste dovoljno praška tokom pranja, ali ne znate zašto sveže opran veš ima neprijatan miris ili ne miriše. Krivci neprijatnih mirisa su bakterije koje su se stvorile zbog idealnih uslova usled pranja sa praškastim deterdžentom na nižoj temperaturi. Pranje na nižim temperaturama manje oštećuje tkanine i štedi električnu energiju, ali ne uništava bakterije i plesni. Zato je potrebno očistiti uređaj s vremena na vreme koristeći više temperature pranja.

Mnogi prave grešku jer misle da nisu dovoljno stavili praška i dodaju još bez razloga i potrebe. Mnogi modeli poseduju antibakterijski program koji omogućavaju sterilnu i čistu unutrašnjost mašine, a samim tim i veš prijatnog mirisa. Funkcija čišćenja kod pojedinih modela doprineće da uvek imate besperkoran uređaj i zato pročitajte i pridržavajte se uputstvo za korišćenje koje ste dobili prilikom kupovine.

image

Čišćenje gume na vratima

Vreme za čišćenje je kada na gumi na vratima primetite crne ili braon fleke. Uzmite sunđer i dobro oribajte i očistite gumu bilo kojim sredstvom za pranje. Na gumi sa skupljaju razne prljavštine i gljivice. Na dnu gume se skuplja najviše vode i tu se uglavnom talože nečistoće, a u tim uglovima se stvara i kamenac koji ostavlja žute tragove na tkanini. Detaljno obrišite pažljivo sve delove gume. Prvo krpom ili ubrusom, a zatim alkoholnim sirćetom. Možete ga sipati u neku bočicu sa raspršivačem i detaljno isprskati gumu i delove koji su preklopljeni i sa naborom jer je tu i najviše prljavštine. Ostavite da odstoji neko vreme i prebrišite suvom krpom.

Savet

Plesni i buđ se pojavljuju na vlažnim mestima i gde se zadržava voda i zato je potrebno da se veš mašina dobro osuši nakon pranja. Nakon pranja prebrišite gumu na vratima suvom krpom i ostavite vrata uređaja otvorena posle svakog pranja kako bi se lepo prosušila. Na vašoj odeći mogu ostati tragovi kamenca i zato je redovno čistite.

O čišćenju smo već pisali i ovde. Redovno održavajte mašinu za pranje veša i imaćete uvek mirisan i čist veš.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *