Kako odabrati dobar TV?

x Kako izabrati Tv

Televizori su sastavni deo svakog doma. S obzirom da je tehnologija toliko napredovala poslednjih godina, mnogi često ne znaju za koji TV aparat da se odluče.

Televizori su se nekada kupovali na petnaestak godina ili tek kada se onaj stari pokvari. Danas, zahvaljujući tehnološkom razvoju koji je doveo do mnogih inovacija i pada cena, na par godina. Neka istraživanja su pokazala da mnogi nakon tri godine korišćenja, stari televizor zamene novim, boljim, kvalitetnijim i lepšim.

Postoje hiljade modela iste veličine i izbor je zaista veliki. Većina bira proizvod prema ceni, modelu koji im se čini najboljim ili prema onome što je u okviru akcijske ponude. Tehnomedia nudi TV uređaj za svačiji džep, a ljubazni trgovci su tu da odgovore na sva pitanja  i pomognu vam da izaberete najbolji televizor shodno svojim potrebama.

Ogromni ekrani, prvoklasne performanse i sve one SMART funkcije su sve što vam treba da sebi i onima oko vas omogućite maksimalan doživljaj.

Skraćenice kriju odgovor: 4K, 8K, HDR, HDMI, LED, OLED.

Bitno je da znate da veće nije uvek i bolje.  Najbolje je televizor odabrati prema veličini prostora u kojem će se on nalaziti. Ako kupite ogroman televizor za malu sobu, sasvim sigurno će vas boleti oči, a i kvalitet slike biće mnogo lošiji kada se gleda.

Ultra HD televizori imaju tako visoku rezoluciju da je čak i ako sedite blizu nemoguće videti pojedinačne piksele, a uz modernu tehnologiju čak i stariji HD sadržaji izgledaju dobro na velikom ekranu. Za većinu između 50 i 60 inča biće dovoljno, ali imajte u vidu da prelazak sa 55-inčnog televizora na 65-inčni dodaje gotovo 40 procenata površine ekrana.

Izbor rezolucije je važan. 4K televizori “spakuju” više od osam miliona piksela na ekran, u poređenju sa dva miliona za 1080p. Ako se odlučite za 8K, za postizanje maksimuma od 33 miliona piksela biće potreban velik ekran, vrhunski sadržaj i budžet.

Stvari se malo zakomplikuju kada je u pitanju druga skraćenica – HDR. Visoki dinamički raspon (HDR) može učiniti više za doživljaj gledanja filmova, TV emisija i igara na vašem televizoru i od same 4K rezolucije. Ona donosi više boja i veći kontrast između najmračnijih i najsjajnijih delova slike.

Za manje ili povoljnije televizore srednjih i nižih cena, tu su LCD ili LED. Većina boljih raspoloživih ekrana koristi LED diode iza ekrana. Sa malo više novca, možete sebi priuštiti OLED. Za razliku od LED-a, izvor svetlosti je ugrađen u svaki piksel, omogućavajući daleko precizniju kontrolu.

Još jedna stvar koju treba razmotriti je da li ćete i koliko uređaje koristiti za igranje zahtevnih video igara, kod kojih je bitan svaki milisekund odziva ekrana. HDMI 2.1 bi mogao da dodatno pomogne da se smanji lag pri osvežavanju. Većina trenutnih televizora ima HDMI 2.0. Kada već govorimo o HDMI-u, morate ozbiljno razmisliti o tome šta sve želite da priključite na TV. Neki uređaji, posebno manji, imaju tek jedan ili dva HDMI ulaza. Oni se mogu brzo popuniti, pa bi u tom slučaju TV koji ima više ulaza bio odličan izbor.

Danas je skoro svaki televizor pametan. Postoji veliki broj opcija između kojih možete da birate. Važna karakteristika o kojoj bi trebalo voditi računa je operativni sistem na kom radi televizor. Postoji veliki broj opcija između kojih možete da birate. Ne samo da mnogi proizvođači imaju svoje OS-ove, tu je i Android koji sa svojim operativnim sistemom sve više „uzima“ tržište i na ovom planu. Uz to, tu su i dodaci za TV aparate koji i običan televizor pretvaraju u pametan.

Smart opcija nije luksuz nego sastavni deo gotovo svakog novijeg televizora.  Svaki Android televizor je ujedno i smart televizor, ali svaki smart televizor nije ujedno i Android televizor.

Android je samo operativni sistem preko kojeg televizor dobija svoje pametne funkcije, isto kao što su to i webOS ili Tizen. Android TV imaće najveću bazu aplikacija, a i na njegov će Play Store aplikacije dolaziti najbrže. Samim tim sigurno je kako će vam uvek izbacivati najrelevantniji sadržaj prema vašim interesima.

WebOS je smart operativni sistem koji je razvio LG i nalazi se u LG televizorima. LG je kreirao svet pametnih televizora kakve danas poznajemo, a od svoje prve verzije nisu preterano menjali način funkcionisanja svojih smart televizora. LG smart televizori su veoma stabilni kada se radi o operativnom sistemu, a podržavaju i veliki broj aplikacija, (uključujući Netflix) i mogućnost streamovanja sadržaja sa ostalih pametnih uređaja na televizor.

Tizen je operativni sistem koji se javlja na Samsung televizorima, a može se pronaći i pod imenom SMART HUB. Ovo je ustvari naziv koji se koristi u svim Samsung pametnim uređajima od frižidera do mašina za pranje veša.

Ako imate ideju o gledanju streamova, prenošenja sadržaja sa mobilnog ili laptopa na TV, Android TV je svakako izbor za vas. webOS se preporučuje onima koji traže najstabilniji pametni televizor. Samsung Tizen je najsličniji upravo LG-u i njihovom webOS-u, tako da između njih i nema prevelike razlike. Postoje još mnogi proizvođači koji na svoje televizore stavljaju neku svoju verziju smart funkcija.

U današnje vreme kupovina novog televizora nije mala investicija, tako da je naša preporuka da svratite do najbliže Tehnomedia  prodavnice, a naši ljubazni prodavci će vam sasvim smo sigurni pomoći oko izbora tv uređaja i odgovoriti na sva pitanja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *