Kako prati veš tokom korone?

naslovna

Lična higijena je najbolji vid zaštite.

Još uvek nijedan izvor zvanično nije potvrdio koliko dugo korona virus može na tkanini i odeći da preživi. Na tkanini dva dana može da opstane, a na metalu i plastici sedam dana, pokazala je jedna studija. Kada je bio izložen visokoj temperaturi u roku od 5 minuta postao je neaktivan. Zato je važno pravilno i dobro oprati i tretirati veš, garderobu, posteljinu…

Samsung  rs feature add items any time FB TYPE A JPG x

Svakako budite oprezni. Preporučuje se da ako ste u istom domaćinstvu sa osobom koja je Covid pozitivna ili sumnjate da ga neko ima, a bili ste u kontaktu, obavezno takvu garderobu odmah skinite stavite u veš mašinu i operite. Koristite normalan deterdžent prema uputstvu i osušite ga koristeći najtoplije temperature preporučene na etiketi odeće. Tehnomedia vam nudi odličan izbor mašina za pranje i sušenje veša ili 2u1 i za pranje i za sušenje veša koje zahvaljujući svojim specijalnim programima i maksimalnim nivoom higijene i visokim higijenskim zahtevima će besprekorno oprati veš.

Putem sitnih kapi koje izlaze iz nosa i usta inficirane ososbe dok kašlje širi se Kovid-19. Verovali ili ne obolela osoba može da ispusti i do 3 000 kapljica ako se samo jednom zakašlje. One padnu na garderobu i oklone površine, na druge ljude, a u vazduhu ostaju neke manje čestice. Zato je veoma važno održavati higijenu i dobro oprati veš, posteljinu i garderobu.

image

Ima onih koji odmah garderobu bace na pranje pošto su boravili napolju ili u nekom društvu i sumnjaju da su potencijalno bili izloženi virusu. Tako se bezbednije osećaju. Mala je verovatnoća da na odeći ostanu virusne čestice naročito ako ste držali distancu. Istraživanja pokazuju da u poređenju sa tvrdim površinama na odeći virus ne preživljava dugo, ali svakako može skratiti njegov život ako se izloži visokim temperaturama.

Kako bi se rešili brige da li je vaša odeća bila izložena korona virusu najbolje je oprati je uz centrifugu u veš mašini.

Da ne biste raspršili virus u vazduh, prljave odevne predmete nemojte da tresete. Operite ih najtoplijom vodom koja je moguća za te materijale. Ako je virus prisutan možda možete primeniti i izbeljivač koji bi mogao virus da deaktivira, ali naravno ako je moguće na taj način tretirati tkaninu.

image

Ako je neko od vaših ukućana ima covid – 19 preporućljivo je da se pridržavate nekih osnovnih pravila. U posebnoj korpi držite prljiv veš i nemojte da ga mešate sa odećom ostatka porodice. Posebno operite u veš mašini odeću tog člana porodice i to na najtoplijoj temepraturi i kao što smo već opisali i naravno ili uz specijalni program dodatne higijene na vašoj veš mašini. Nakon dodirivanja prljave odeće ruke dezinfikujte. Kada veš mašina završi sa pranjem obavezno dezinfikujte njenu unutrašnjost dezinfekcionom maramicom ili izbeljivačem.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *